Ble hjemme fordi kirken var proppfull
På Nordstrand har de løst et problem få andre trenger å bekymre seg for. Kirka var for liten.
– Noen ganger har folk latt være å gå på gudstjeneste fordi de vet det kommer mange. Det har rett og slett ikke vært plass til alle, sier Åse Maria Schmidt Haugstad, kapellan i Nordstrand kirke.
Søndag 23. august vigsles «nye» Nordstrand kirke. Det har vært en lang prosess der de første initiativene om å utvide allerede kom for mer enn 50 år siden.
De siste 15 årene har drømmen sakte, men sikkert blitt til virkelighet, og 280 sitteplasser har blitt til 480.
– Forrige søndag kom vi hjem med ungdommene fra leir, og da var det 300 på gudstjeneste. Det gikk helt fint, sier Schmidt Haugstad fornøyd.
Bygger nærmiljø
27.000 arbeidstimer, 13.600 murstein, 60 liter maling, 14.600 meter med eikespiler, 2.400 meter planker og montering av 61,2 tonn stål er bare noe av det som måtte til for at nye Nordstrand kirke skulle bli realisert. Tirsdag var det formell overrekking av kirken.
– Å bygge kirke handler om å bygge nærmiljø. Den har en viktig funksjon i seg selv, men kjennetegnes også av all aktiviteten som huset fylles av, sier byråd Bård Folke Fredriksen.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Allerede for 15 år siden var de siste planene klare, men de antikvariske myndighetene satte en rask stopper for utvidelsen av bygget som daterer tilbake til 1856.
– I og med at bygget var vernet, avslo byantikvaren forslaget, forklarer Fredriksen.
Men byutviklingsbyråden ga seg ikke, men skrev en innstilling til bystyret, som til slutt vedtok å gjennomføre planene.
– Bygget er i stadig forandring. Skulle vi få en velfungerende Nordstrand kirke, burde vi kunne gjøre dette raskt og effektivt på dispensasjon.
LES MER: 400 i gudstjenestekø
Store endringer
– Mens andre kirker tas ut av bruk, og flere menigheter sliter med å fylle benkeradene, så er Nordstrand kirke en historie med motsatt fortegn. Vi i kirkelig fellesråd er umåtelig stolte over å realisere dette prosjektet, sier Robert Wright, kirkeverge i Oslo.
– Hva er det Nordstrand kirke gjør riktig, Wright?
– I utgangspunktet hadde de en altfor liten kirke, mindre enn lovbestemt. De har stor menighetsaktivitet og lite kulturell utskifting i området.
Det har vært store endringer i Oslo-kirken de siste årene og alle områdene har vært igjennom en omorganisering. Årsakene er mange: religiøs utviklingen, medlemssvikt kombinert med sterk befolkningsvekst, boligutbygging og ressurssituasjonen i Oslo bispedømmeråd og Kirkelig fellesråd. Sammenslåing av menigheter og utleie av kirker har blitt løsningen flere steder.
Nordstrand kirke opplever også en viss tilbakegang i gudstjenestebesøket de siste ti årene. I 2008 hadde menigheten i snitt 208 personer på gudstjenestene. I 2013 var tallet sunket til 156. Det er imidlertid bedre tall enn mange andre kirker kan vise til.
Mange aktiviteter
– Nordstrand menighet har vært en sterk menighet i mange år, helt siden 60-tallet. Vi står på skuldrene til dem som har gått foran, sier sokneprest Espen Feilberg Jacobsen.
– Hva betyr det å få dette nye bygget?
– Først og fremst betyr det at vi nå for første gang har mulighet til å samle alle aktiviteter på ett brett. Denne menigheten har vært veldig sektorisert fordi det ikke har vært plass til alle.
Under vigslingen i morgen skal fem av menighetens kor synge.
– I den gamle kirken ville det ikke vært plass til flere enn kormedlemmene. Dette blir en storstue for hele lokalsamfunnet, sier Jacobsen fornøyd.
Drømmer
Arkitektene har jobbet med å kombinere det nye med det gamle, og samtidig ta hensyn til mange ulike ønsker.
– Det er mange drømmer og behov som skal ned i et lite bygg. Vi har forsøkt å oppfylle det menigheten har drømt om i lang tid, sier arkitekt Trine-Lise Sonne.
Dette er det første kirkebygget hun har tegnet, sammen med kollega Are Meinich.
– Det var et kritisk punkt i byggeprosessen, da vi var spent på om kirken ville rase sammen, men det gikk heldigvis bra, sier Sonne.
LES MER: Får ny kyrkje etter seks års strid
LES FLERE SAKER OM DEN NORSKE KIRKE