Blåblå kutter støtte til prevensjon og abort

SV er bekymret for støttekutt til prevensjon og abort. Utenriksminister Børge Brende beroliger.

– Flere organisasjoner som er sentrale i det viktige arbeidet for å sikre kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter har uttrykt bekymring for at dette blir nedprioritert, forteller utenrikspolitisk talsmann Bård Vegar Solhjell til Vårt Land.
Publisert Sist oppdatert

Lenge lå den norske støtten til I­nternational Planned Parenthood Federation (IPPF) på 40-45 millioner kroner i året. Så hevet Stoltenberg-regjeringen støtten til 57 millioner i 2009 – og lot den pendle mellom 47 i 2010 og 59 millioner i 2013.

De to siste årene har Solberg-regjeringen kuttet støtten til IPPF; ned til 51,6 millioner i 2014 og videre ned til 48,5 i 2015.

Nå er SV bekymret for støttenivået:

– Flere organisasjoner som er sentrale i det viktige arbeidet for å sikre kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter har uttrykt bekymring for at dette blir nedprioritert, forteller utenrikspolitisk talsmann Bård Vegar Solhjell til Vårt Land.

LES OGSÅ: Norge driver aktiv prevensjons- og abortbistand

Moralsk motstand. Solhjell ­viser til tall SV har fått fra Norad som viser at de internasjonale nettverkene som arbeider med kvinners reproduktive rettigheter fått redusert støtten fra 100 millioner i 2013 til 37,9 millioner i 2016.

Kuttene fikk Solhjell til å stille et skriftlig spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H).

LES OGSÅ: – Bistandsgivere overfører abortsyn

Gir penger. Brende mener det ikke er grunn til uro. I svarbrevet til Solhjell skriver han at «det hersker bred politisk enighet i Norge om å fremme kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter (SRHR)».

– Betydelige midler stilles til disposisjon for formålet, sier Høyre-statsråden, og lister opp:

• FNs befolkningsfond 401 millioner kroner.

• UNAIDS 175 millioner

- Andre budsjettposter, som for eksempel global helse-posten, kvinners rettigheter og likestilling og støtten til programsamarbeidsavtalen med WHO, ble også brukt til å finansiere SRHR-rettede tiltak i fjor, opplyser Brende. Han understreker at «en stor andel av de samlede midlene gikk til familieplanlegging og for å gi tilgang til moderne former for prevensjon».

– Vi finansierte også seksual­undervisning, tilgang til trygg abort og tiltak for bekjempelse av vold mot jenter og kvinner, inkludert støtte til voldsofre. ­Videre støttet vi frivillige organisasjoner som arbeider for SRHR og for LHBTI-personers rett til likebehandling.

LES OGSÅ: Gamle fiender alliert i kampen for tradisjonelle verdier

Omstridt. Solhjell påpeker at SRHR-arbeidet er blitt «mer kontroversielt politisk de siste årene»:

– Fattige og utsatte kvinner betaler prisen for religiøs eller moralsk motstand mot seksualundervisning, prevensjon og lovlige aborter.

Stoltenberg-regjeringen lovet både i 2005 og i 2009 at de ville jobbe for å «sikre kvinners reproduktive helse, og for å avkriminalisere abort».

Høyre og Frps regjeringserklæring er ikke like tydelig. I 2013 ble partiene enige om at de vil «videreutvikle innsatsen innen global helse, særlig innen kvinne- og barnehelse».

Powered by Labrador CMS