Blå KrF-topper krever åpen votering på skjebnemøte

Flesteparten av dem var selv med på å vedta hemmelig avstemning.

Hans Fredrik Grøvan på KrFs landsstyremøte i mars. Han var ikke tilstede da landsstyret vedtok lukket votering på fredagens landsmøte. Nå vil han ha voteringen åpen.
Publisert Sist oppdatert

Seks fylkesledere, pluss lederne KrFs kvinnenettverk og ungdomsparti, ber nå KrF-ledelsen legge vekk sitt forslag om hemmelig og anonym avstemning på KrFs ekstraordinære landsmøte på fredag.

Dette melder VG.

Alle står på blå side i kampen om KrFs veivalg. Unntaket er parlamentarisk leder Hans Fredrik Grøvan. Han ønsker å forbli i opposisjon på ikke-sosialistisk side, men har blå side som andrevalg.

Enstemmig

Vårt Land kjenner til at flesteparten av dem selv var med på å anbefale skriftlig, og dermed hemmelig, avstemning på fredagens skjebnemøte. Saken ble behandlet i landsstyret og sentralstyret. Begge gjorde enstemmige vedtak om skriftlig stemmegivning. Det bekrefter Gunnar Rein Olsen, administrasjonssjef i KrF, som var referent på begge møtene.

Blant dem som nå har snudd er KrFU-leder Martine Tønnessen, som deltok på sentralstyremøtet og en rekke fylkesledere (se faktaboks).

Ifølge Gunnar Rein Olsen var partileder Knut Arild Hareide åpen på at han ikke ønsket at noen skulle føle seg presset til å stemme mot sin egen overbevisning. Dette ble avgjørende for at både landsstyret og sentralstyret gjorde sine vedtak om lukket votering, ifølge ham.

Kan være signal om villighet til å felle Hareide

I sluttspurten har det blitt klart at det ligger an til et knapt blått flertall på fredagens landsmøte. Knut Arild Hareide har derimot holdt fast ved at ingenting er avgjort før på landsmøtet og har vist til at det er skriftlig, altså hemmelig, avstemning.

På rød side håper man at KrF-lederen kan snu noen usikre delegater. Det blir en vanskeligere jobb hvis delegater som er valgt inn på et bestemt syn, må skifte syn i åpent lende.

NRK meldte dessuten tidligere denne måneden at Hareide informerte sentralstyret om at han kommer til å gå av som partileder hvis han taper på fredag. Aftenposten melder nå også dette.

Dermed kan kravet til KrF-toppene både være en motmanøver mot Hareides siste seiershåp – og et signal om at de nå er beredt til å felle partilederen sin.

LES OGSÅ: Går mot blå seier

Blir trolig skriftlig avstemning uansett

Og sannsynligvis så blir det skriftlig avstemning uansett, ifølge Gunnar Rein Olsen. For i KrFs landsmøtereglement har det til nå vært nedfelt at hvis fem delegater krever skriftlig avstemning, så blir det slik.

– Da blir det skriftlig votering på fredag?

– Ja, jeg kan ikke skjønne annet, sier administrasjonssjefen.

At noen nå krever åpen votering etter vedtak om lukket er en ny problemstilling, mener han.

LES OGSÅ: Jonas Gahr Støre bryter tausheten om KrFs veivalg

Grøvan: – Åpenhet kler oss best

Hans Fredrik Grøvan var på reise i USA da vedtakene ble gjort.

– Jeg håper det kan bli en åpen votering på fredag. Det kler oss best, fordi vi har sagt at vi skal ha en åpen prosess, sier han til NTB.

Stortingsrepresentanten fra Agder har ikke noe til overs for å avslutte prosessen med hemmelig valg, der man ikke lenger vet hvem som stemte hva «spesielt hvis det blir en vesentlig bevegelse på fargene på mandatene som fylkesårsmøtene har valgt».

– Ingen stiller med bundet mandat, men hvis man endrer syn, må man kunne stå for det. Det motsatte vil skape stor grad av mistenksomhet og mistenkeliggjøring om hvem som har stemt annerledes hvis det blir et avvik i forhold til det de er valgt på grunnlag av, sier Grøvan.

– Nå må vi tenke på hvordan vi skal samle laget, argumenterer han.

LES OGSÅ: Derfor kan KrF gjøre Frp-livet grått

Sentrumsveien

Grøvan har foreslått en «tredje vei», nemlig å forbli i opposisjon og beholde Erna Solberg (H) som statsminister.

– Men er det greit å endre oppfatning under landsmøtet?

– Det vil være overraskende hvis dette skjedde i stort omfang. Men hvis det skulle skje, må den enkelte stå til ansvar.

– Det vil vel legge et stort press på dem som eventuelt skifter side, som får ansvaret for utfallet?

– Det ansvaret sitter de med uansett. Det er ikke et holdbart argument.

LES OGSÅ: Bråkemøte dagen før KrF-dramaet

Skifte mening

Hvis prisen for å verne Solberg-regjeringen er at KrF mister sin partileder, er det lov for delegater å skifte mening, sier KrFs Geir J. Bekkevold.

Stortingsrepresentanten støtter partileder Knut Arild Hareides råd om å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Bekkevold nekter å gi opp håpet, selv om delegatfordelingen fra fylkesårsmøtene viser at den blå siden har overtaket.

– Er det greit å stemme noe annet på landsmøtet enn man har sagt at man vil?

– Det er opp til den enkelte å ta stilling til det. Delegatene har et ubundet mandat, sier Bekkevold.

– Så det må være lov å skifte mening?

– Som i livet ellers. Dette er kjempevanskelig.

LES OGSÅ: Agder KrF mer delt enn antatt

Solberg eller Hareide?

Bekkevold vil ikke be Hareide avklare om han går av som partileder i forkant av det avgjørende veivalget. Ifølge NRK har Hareide allerede meddelt sentralstyret at han går av hvis han ikke får viljen sin.

– Jeg står fast på at jeg ikke ønsker en lederdebatt midt i debatten om retningsvalg. Men dette kan fort bli til at man redder Erna, men mister en meget dyktig partileder. Dette er blitt en kamp mellom Erna og Knut Arild, sier Bekkevold.

Han mener de som støtter en høyresving i KrF, ikke har innsett hva som har skjedd med partiet de siste årene, nemlig at det er blitt stadig mindre.

Powered by Labrador CMS