– Biskopenes uttalelse er uttrykk for et helt nytt kvinnesyn i kirken

Mens Aud Tønnessen mener Den norske kirke for første gang tar et oppgjør med sin egen motstand mot kvinnefrigjørelsen, mener Sofie Braut at biskopene misforstår sitt oppdrag.

– Til nå har Dnk snakket lite om kvinnen som et subjekt i forhold til abort, kvinnen har først og fremst vært omtalt som et vern for det ufødte liv, sier dekan ved Teologisk fakultet, Aud Tønnessen.
Publisert Sist oppdatert

Fredag kom Bispemøtet i Den norske kirke (Dnk) med en uttalelse om abort. Der beklager biskopene kirkens manglende engasjement for kvinners frigjøring og rettigheter.

– Det er på det rene at kirkens holdning har påført alenemødre en krevende belastning. Tidligere kunne barn født utenfor ekteskap bli nektet dåp, og ugifte foreldre fikk ikke stå sammen ved døpefonten, skriver Bispemøtet.

Videre uttaler de at «et samfunn med legal adgang til abort er et bedre samfunn enn et samfunn uten slik adgang».

– Det blir ikke minst tydelig i et globalt perspektiv. Internasjonalt ser vi at kirker fortsatt er med på å legge såen til byrden for mange gravide kvinner i utsatte posisjoner, fortsetter de.

Bispemøtet skriver at deres fokus ikke er «å reise spørsmål om lovens berettigelse», men understreker at «et lovverk i seg selv ikke løser ethvert etisk dilemma».

LES OGSÅ: Byfuglien: Nytt kapittel i abortdebatten i kirken

Reagerer

Sofie Braut er medlem av Frimodig kirke og kommentator i Vårt Land. Hun er skuffet over Bispemøtets uttalelse.

– Biskopene misforstår oppdraget sitt. De uttaler seg som en slags politiker, i stedet for å fremme den kristne forståelsen av menneskelivet, og det ufødte barnets perspektiv.

– Bispemøtet skriver vel at de ønsker å fremheve både kvinnen og barnet?

– Det handler om rekkefølgen. Biskopene tar opp mange viktige temaer, men hovedoppgaven deres i denne sammenhengen bør være å tale det ufødte livs sak. Biskopene snur ryggen til den lange tradisjonen der kirken beskytter det ufødte liv.

Braut mener Bispemøtet går langt i å si at abort er moralsk akseptabelt.

– De legger seg altfor tett på det mange andre aktører sier om abort, når de faktisk har en mulighet til å fremme et sant perspektiv på livet ut i fra en kristen forståelse. De oppfører seg som realpolitikere, men det er ikke deres mandat, sier Braut.

LES OGSÅ: Biskopene beklager kirkens behandling av kvinner som har tatt abort

Vil heve stemmen

Dekan ved Teologisk fakultet, Aud Tønnessen, mener biskopenes uttalelse er et avgjørende vendepunkt i hvordan Dnk snakker om abort.

– Bispemøtet målbærer et nytt kvinnesyn, rett og slett, som aldri har blitt formulert så skarpt i noe offentlig kirkelig dokument. Til nå har Dnk snakket lite om kvinnen som et subjekt i forhold til abort, kvinnen har først og fremst vært omtalt som et vern for det ufødte liv, sier hun.

Tønnessen sier Bispemøtets beklagelse er «sterk lesning».

– For første gang tar Dnk et oppgjør med sin egen motstand mot kvinnefrigjøringsbevegelsen. Samtidig er jeg litt overrasket over at biskopene legger seg såpass lavt. Dnk har også vært en arena der kvinner har fått rom og blitt løftet frem oppgjennom årene.

– Hvorfor tror du denne uttalelsen kommer akkurat nå?

– Jeg tror Dnk har opplevd det vanskelig å komme på banen i de senere års abortdebatt, blant annet på grunn av sin historie. Ved å beklage på denne måten, tror jeg de vil komme mer på offensiven, slik at de kan være aktive i diskusjoner om abort og bioteknologi, for eksempel. Kirken ønsker å heve stemmen, svarer Tønnessen.

Powered by Labrador CMS