Biskopene vil betale for å redde teologien
Biskopene i Nord-Norge frykter at teologiutdannelsen vil bli borte som følge av forhastede beslutninger. Derfor tilbyr de nå økonomisk støtte for å rekruttere flere teologistudenter.

– Mister vi teologiutdanningen, mister vi en viktig side ved det norske kirkes nordlige fargesetting, sier biskop i Sør-Hålogaland bispedømme Tor Berger Jørgensen.
Etter beskjed fra Kunnskapsdepartementet om å vurdere fag med svak rekruttering som kan kuttes, vurderer Universitetet i Tromsø nå å legge ned hele teologistudiet.
I en kronikk i Vårt Land mandag skrev biskop Jørgensen innlegget «Bekymret for kirken i nord» sammen med biskop Olav Øygard og Tore Johnsen, generalsekretær i Samisk kirkeråd.
– Mer folkekirke
Jørgensen frykter at nedleggelsen reduserer muligheten for å studere i nærkontakt med det nordnorske området.
– Den nordnorske kulturen er mer folkekirkelig enn mange andre steder i landet med tanke på nærheten til kulturen, naturen, historien og miljøet. Disse elementene, samt det samiske nærværet, er med på å skape konteksten til teologi, sier Jørgensen.
– Det viktigste nå er at man ikke vedtar forhastede beslutninger når det kommer til utdanningen sin fremtid.
LES MER: – Teologistudiet er viktig for samisk kirkeliv
Hele familien
For å hindre det fra å skje, ønsker biskopene i området å legge opp til å kunne styrke rekrutteringen for å hindre store tap.
– Vi er villige til å betale for rekrutteringsopplegg uten at noe er fastlagt enda.
Selv om han ikke har opplevd prestemangelen tett på kroppen, vet han at Nord-Norge blir sett på som et vanskelig rekrutteringsområde.
– Det kan være vanskelig å legge til rette for arbeidstilbud for to ektefeller, og det sosiale miljøet er mindre enn andre steder.
LES MER: Staten kvitter seg med presteutdanning sørpå
Usikker tjeneste
I bispedømmet der Jørgensen er biskop er det et kontinuerlig underskudd på bemanning. Han forteller at de per dags dato har 5-6 akutte stillinger de ønsker å lyse ut. I tillegg har de flere midlertidige stillinger, og et aktivt bruk av vikarer.
Jørgensen tror den labre rekrutteringen kan ha å gjøre med at flere er usikre på framtiden for Den norske kirke.
– Realiteten er at tjenesten i kirka er usikker. Samtidig er det viktig å huske på at det alltid vil være spennende og utfordrende å møte folk i ulike livsfaser, sier Jørgensen.
Følg oss på Facebook og Twitter!