Biskop vurderer å melde seg ut av Presteforeningen

Biskop Ingeborg Midttømme mener Presteforeningen driver «massiv lobbyvirksomhet» inn mot Kirkemøtets homofili-behandling i april.

– Sentralstyrets uttalelse i desember har helt klart som effekt at Preseforeningen fremstår som en tung lobbyist i retning Kirkemøtet iapril, sier biskop Ingebrg Midttømme.
Publisert Sist oppdatert

Midttømme var valgt toppleder i Prestforeningen (PF) inntil hun i 2008 ble biskop i Møre. Hun er meget kritisk til den nåværede PF-ledelsens engasjement for å få på plass en vigselsliturgi for likekjønnede par.

Vurderer utmelding. Midttømme sier at hun vet at mange har meldt seg ut av foreningen, og at hun selv vurderer å gjøre det samme.

– Presteforeningens leder sier at PF ikke bedriver teologi, men bare har trukket en praktisk konsekvens av Bispemøtets homofiliuttalelse. Men slik er det jo ikke. Sentralstyrets uttalelse i desember har helt klart som effekt at PF fremstår som en tung lobbyist i retning Kirkemøtet. PF har satt en krevende sak enda mer på spissen og økt trykket på Kirkemøtets medlemmer. Og det har ledelsen gjort vel vitende om at foreningen har medlemmer med ulike syn i den aktuelle saken, sier Midttømme.

Hun tilhører selv mindretallet på fire biskoper som mener det ikke er grunnlag i Bibelen for en ekteskapsforståelse som inkluderer likekjønnede par.

LES OGSÅ: Olav Skjevesland går ut av Presteforeningen

Samlende løsning? Kirkemøtet, Den norske kirkes øverste representative organ, skal i april finne veien videre i spørsmålet om eventuell kirkelig vigsel for likekjønnede. Et flertall på åtte av Bispemøtets tolv medlemmer uttalte i en prinsipiell uttalelse i oktober 2013 at Den norske kirke kan vie par av samme kjønn. Men «i et forsøk på å finne en løsning som kan samle alle» ville flertallsbiskopene likevel ikke foreslå innføring av vigselsliturgi nå.

Presteforeningens sentralstyre påpekte i sin uttalelse i desember at Bispemøtet nå har foretatt en læremessig avklaring og at kirken derfor må «starte arbeidet med en vigselsliturgi som også omfatte ekteskapsinngåelse for likekjønnede».

LES OGSÅ: Styret i Presteforeningen sitter trygt

Jubel og fy-rop. Denne markeringen har siden skapt både jubel og fy-rop i presteskapet og kirke-Norge. Mange titalls prester, sannsynligvis over 100, har meldt seg ut av Presteforeningen i protest. Torsdag ble det kjent at Olav Skjevesland, den forrige preses i Bispemøtet, har sendt sin begrunnede utmelding.

– Presteforeningens ledelse har begått saksbehandlingsfeil og sendt ut en uttalelse som ikke har forankring i organisasjonen, sier Skjevesland til Vårt Land.

LES OGSÅ: Presteforeningen sier ja til å vie homofile

Fingrene fra fatet. – I teologiske stridstemaer har Presteforeningen tidligere klart å holde fingrene fra fatet. Det burde de selvsagt gjort i dette tilfellet også. Ved å gå inn i homofilisaken og gå inn for at det utarbeides en vigselsliturgi for likekjønnede, agerer Presteforeningen som teologisk overdommer. Det fører selvsagt til full strid blant medlemmene i foreningen.

– PF-ledelsen sier at de ikke for­hol­der seg til teo­lo­gi, men til prak­tis­ke ord­nin­ger i kirken?

– Det er klart at dette er en teologisk meningstytring fra PF-ledelsen, og det er den også ment som, svarer Skjevesland.

Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, mener at effekten av Presteforeningens engasjement er «en skjerpet debatt foran Kirkemøtet».

Han stusser over at Presteforeningens ledelse har formulert seg som om den teologiske siden ved denne saken er avgjort i og med Bispemøtets uttalelse i oktober:

Glipp. – Det har glippet litt for PF når de har gitt Bispemøtets flertall så avgjørende betydning for hvor kirken står. Jeg vil ikke beskylde Presteforeningen for ikke å vite hvem som har den øverste beslutningsmyndigheten i læresaker i Den norske kirke. PF er selvsagt veldig klar over at det er Kirkemøtet som har det endelige ordet, sier Lindø.

Han synes PF-ledelsens engasjement i denne saken er «veldig uheldig» og at det tydeligvis utfordrer organisasjonens selvforståelse og mange medlemmers forhold til sin egen fagforening.

LES OGSÅ: Flere melder seg ut av Presteforeningen i protest

For å roe gemyttene innkalte ledelsen i presteforeningen til ekstraordinært representantskapsmøte onsdag i denne uka. Dette møtet munnet ut i en uttalelse der det heter at den aktuelle uttalelsen burde ha vært behandlet i representantskapet før sentralstyret gikk ut i mediene med den. Men det var ingen stor stemning i representantskapet for å gå i rette med sakens realiteter og det kontroversielle innholdet i uttalelsen.

Representantskapet legger vekt på at Presteforeningen skal være en forening som ivaretar interessene for medlemmer med ulike syn i samlivsetiske spørsmål.

Biskop Ingeborg Midttømme er overrasket og skuffet over hvordan ledelsen i organisasjonen hun selv var valgt leder i fra 2003 til 2008, har håndtert denne saken.

BLI MED I DEBATTEN: Jeg melder meg ut av Presteforeningen

– Smalere rom. – Og det er overraskende at foreningens ledelse ikke så konsekvensene av utspillet de kom med, sier hun.

- Effekten er at Presteforeningen har gjort rommet smalere for noen av sine medlemmer. En god del har allerede meldt seg ut av foreningen og i praksis står uten alternativ fagforeningstilhørighet. I vårt bispedømme finnes det for eksempel i ett av prostiene ikke lenger tillitsvalgte i PF.

Møre-biskopen er skuffet over at Presteforeningen ikke har vært mer åpne om hvor mange mennesker som har meldt seg ut av Presteforeningen.

– PF tåkelegger om utmeldingstall, fastslår Midttømme.

– Spolert sjansen. Prost Øystein Magelssen i Drammen, som selv ønsker en vigselsordning for likekjønnede par, mener at Presteforeningen har «spolert sjansen»:

– Dersom en ser noen vits i å berge kirkens enhet og en framtid der det begge syn på homofilt ekteskap kan praktiseres, er ikke prestenes fagforening stedet å føre den teologiske kampen, sier Magelssen i en pressemelding.

– Det blir et krevende prosjekt å praktisere to syn på homofilt ekteskap i samme kirke. Bispemøtet har avklart det som en prinsipiell mulighet, men for å få det til i praksis ville PF kunne spilt en avgjørende og samlende rolle. Det ser ikke ut til at PF's ledelse så langt, har forstått denne mulige nøkkelrollen. Med et uklokt vedtak ser det ut til at PF kan haspolert den sjansen de hadde til å legge til rette for en løsning av denne saken som har ridd kirken i alt for mange år allerede, fremholder Magelssen.

Han har en lang karriere bak seg som tillitsvalgt i Presteforeningen. Magelssen er også valgt landstyreleder i Norges KFUK-KFUM.

- Kanskje var sentralstyrets intensjon å stille opp for prester på «begge sider» i denne saken, men slik er ikke deres vedtak blitt oppfattet. Det viser den offentlige debatten etter at vedtaket ble kunngjort. Når den ene siden jubler og den andre fortviler, synes det temmelig klart at sentralstyret har mislyktes. Selv deler jeg sentralstyrets konklusjon, men mener like fullt de burde gjort et annet vedtak - som fagforening, sier prost Magelssen

Powered by Labrador CMS