Biskop ville tre til side – fikk nei
Biskop Bernt Eidsvig ba to ganger Vatikanet om å få tre til side under medlemsrotsaken.

– Da jeg skjønte alvor og omfang av denne saken i november 2014, bad jeg Roma om å kunne tre tilbake. Dette gjorde jeg igjen da jeg ble siktet i februar 2015, forteller biskop Bernt Eidsvig til katolsk.no.
Men svaret fra Vatikanet var negativt:
– I vår kirke søker man imidlertid ikke bispestillinger. Man kan heller ikke bestemme når man slutter i tjenesten. Roma mente jeg skulle fortsette, forteller han videre.
– Burde stoppet.
Høsten 2014 ble det kjent at Den katolske kirke hadde meldt inn titusenvis av personer i kirken og søkt offentlig støtte for dem. Personene ble aldri spurt om de var katolikker eller ønsket å være medlemmer, men ble registrert fordi de hadde et navn som tydet på at de hadde bakgrunn fra et hovedsaklig katolsk land. I desember ble Oslo katolske bispedømme idømt en foretaksstraff på 2 millioner kroner for forholdet.
LES OGSÅ: Oslo katolske bispedømme tapte rettssaken mot staten
Eidsvig sier i intervjuet at han har reflektert over sin egen rolle i saken.
– Jeg burde ha satt foten ned tidligere da det ble på det rene at det var registrert personer vi ikke kunne være ett hundre prosent sikre på var kato- likker. En komplikasjon var at de tall jeg fikk for feilregistreringer var lave, sier han.
Saken har vært smertefull og en stor belastning både for ham selv og de troende. Men Eidsvig tror at tiden vil lege sårene.
– Jeg vil for egen del gjøre det som står i min makt for å sørge for at vi ikke kommer i en slik situasjon igjen. Jeg håper og tror at jeg har både Kirken og bispedømmets ansatte som støtte for dette.
Ankesak
Det gjenstår fortsatt én rettssak i medlemsrotsaken. Staten har krev tilbake over 40 millioner kroner i statsstøtte. I tillegg har norske kommuner har et tilsvarende krav.
OKB aksepterte ikke det statlige kravet og anla sak. Den tapte OKB i tingretten, men anket til lagmannsretten. Denne saken ventes å komme opp om ett år.