Biskop sto i folkehav utenfor Buckingham Palace: – Veldig sterkt å oppleve stillheten
DRONNING ELIZABETH: Sammen med sørgende briter sto biskop Tor B. Jørgensen i regnet utenfor Buckingham Palace torsdag kveld. Kristen-Norge hyller en kristen dronning.

Himmelen åpnet alle sluser over London torsdag kveld. Det hindret ikke sørgende briter å møte opp utenfor Buckingham Palace. En av dem som ville hedre Storbritannias dronning gjennom 70 år var Tor B. Jørgensen. Han var tilfeldigvis i London som biskop for den lutherske kirken i Storbritannia.
– Det var veldig sterkt å oppleve den stillheten og alle som trosset værforholdene. I noen av bygene var det mye vann som gjorde det vanskelig å gå gjennom parken. Det var sumpete og mange vannpytter. En virkelig mørk høstkveld som passet med modusen, forteller Jørgensen.

En virkelig mørk høstkveld som passet med modusen
Tor B. Jørgensen, biskop
Jørgensen beskriver den avdøde dronningen som et stabiliserende element i Storbritannia. En kongelig med personlig integritet og en stor rolleforståelse.
– Samtidig var hun ikke politisert, men heller ikke distansert. Dronning Elizabeth var veldig tydelig på sin rolleforståelse og de verdiene hun representerte med utgangspunkt i hennes kristne tro.
Dronning Elizabeth var veldig tydelig på sin rolleforståelse og de verdiene hun representerte med utgangspunkt i hennes kristne tro
Tor B. Jørgensen, biskop for den lutherske kirken i Storbritannia
Da dronningen ble feiret for 70 år på tronen tidligere i år avholdt St. Pauls katedralen i London en jubileumsgudstjeneste for henne. Der var Jørgensen.

– Dronningen har vært veldig nærværende i kirken i Storbritannia, og det kom tydelig til uttrykk i de vakre prekenene, hilsenene og bønnene som ble fremsagt for henne.
Markering i kirkene
Når Vårt Land ringer Jørgensen, sitter han og forfatter et brev til prestene i de ti menighetene han er biskop for.
Den anglikanske kirken i Storbritannia har blant annet sendt ut en oppfordring om å ringe i kirkeklokkene for dronningen og å åpne kirkene for bønn. Med en spesiell instruks om hvordan man ringer i anledning et kongelig dødsfall. Jørgensen har foreløpig ikke spikret hvordan den lutherske kirken skal markere dødsfallet, men sier at han føler at de er tett på Den anglikanske kirken.
– Vi kommer nok til å markere med bilde av dronningen, blomster og kondolanseprotokoll i de to kirkene vi har i Storbritannia, forteller Jørgensen.
Den anglikanske kirken og den lutherske er teologisk veldig like, ifølge ordinert anglikansk prest, Torhild Fikseaunet.
– Det er mye variasjon innad, men i form av nattverdssyn, syn på rettferdiggjørelse og frelse er de veldig like. Forskjellene ligger mer i tradisjon og liturgi, forklarer hun.
Preses hørte henne tale
Preses Olav Fykse Tveit skriver på Facebook at det er sjelden man kan snakke mer passende om en livsgjerning:

«Ho fylte sine plikter til det siste, og bandt folk og nasjon saman. Hennar rolle i kyrkja både i England og Skotland – og eigentleg i verda – viste kor viktig tru og ritualer kan vere for menneske, gjennom sitt eige liv, og ved den vekt ho tilkjende tru og religion for fellesskapet i nasjonar og mellom dei. Vi kondolerer til våre naboar og vener i Storbritannia, og eg sender spesielt mi helsing til våre nabokyrkjer som vi har kyrkjefellesskap med i England, Skotland, Wales og Nord-Irland».
Fykse Tveit hørte henne tale en gang. Det gjorde stort inntrykk.
– Det var under et fagbesøk i Skottland og hun talte i en kirke. Jeg ble veldig imponert. Hun var veldig kort og klar, men visste tydelig hva hun ville si, sier han til Vårt Land.
– Hvordan da?
– Hun viste en forståelse av kirken og det samarbeidet som var mellom de forskjellige kirkene i England og Skottland, sier preses.
Hun viste en forståelse av kirken og det samarbeidet som var mellom de forskjellige kirkene i England og Skottland
Olav Fykse Tveit, biskop
Han har også latt seg imponere av hvordan hun skal ha tatt imot nye biskoper.
– Når hun hadde utnevnt en ny biskop, skal hun ha invitert til samtaler. De samtalene skal ha vart i opptil to dager.
– Hørte du noe om innholdet i samtalene?
– De skal ha gått på hva kirken er og utfordringer som kirken sto overfor. Det var ting hun tok seriøst.
«En stor kvinne er død.»
Biskop Kari Mangrud Alvsvåg i Borg skriver følgende på Facebook.
«En stor kvinne er død. Hele sitt liv har hun levd i tjeneste for andre. I kveld minnes jeg dronning Elizabeth i respekt og takknemlighet, og med beundring. Hvil i fred, dronning Elizabeth. Takk for alt».
Daglig leder av pinsebevegelsen og Krf-politiker, Ingunn E. Ulfsten har lagt ut et privat bilde av Balmoral slott, hvor dronningen trakk sitt siste sukk torsdag kveld.

«Varme tanker til det britiske folk og kongefamilien. Det står respekt av Dronning Elizabeths livsgjerning – og også hvordan hun løftet fram den kristne tro og verdier. Hvil i fred».