Ber Høyre forklare ny skjenkevri

Helseminister Bent Høie (H) garanterer nei til nattskjenking av alkohol. Men organisasjon mot rus – Actis – mener Høyre skjuler kortene.

Generalsekretær i Actis, Mina Gerhardsen, ber Høyre forklare seg før valgdagen: Hva betyr egentlig punktet om å «gi kommunene større handlingsrom i spørsmål om skjenketider og utsalgssteder»?
Publisert Sist oppdatert

At Høyres landsmøte i vår vedtok ja til pils i park i neste stortingsperiode, skapte raskt overskrifter. Men et annet vedtak om å «gi kommunene større handlingsrom i spørsmål om skjenketider og utsalgssteder» unngikk oppmerksomhet.

Den tunge samarbeidsorganisasjonen på rusfeltet – Actis – mener nettopp større kommunal frihet kan gi store konsekvenser og friere skjenketider. Organisasjonen ber Høyre svare helt konkret på hva slags liberaliseringer vi har i vente.

– Partiet bør forklare seg før valgdagen, sier Mina Gerhardsen, generalsekretær i Actis.

LES OGSÅ: Venstre-lederen til kamp for den nøytrale staten

Høies «garanti»

Men helseminister Høie – som også er partiets nestleder – avdramatiserer det aktuelle programpunktet. Overfor Vårt Land bekrefter han for første gang at Høyre i regjering ikke vil åpne for nattskjenking utover dagens regelverk:

– Det blir ingen store endringer her, fordi vi jo har vedtatt at alkoholpolitikken skal ligge fast. I denne formuleringen ligger det fremdeles reguleringer. Det vil eksempelvis fortsatt være maksimalgrense for skjenking klokken 03:00, sier Høie.

Forsikringen om et klart nei til skjenking natten igjennom, er Actis glad for. Men organisasjonen frykter likevel en åpning for friere skjenkeregler lokalt.

– Det er veldig uklart hva Høyre faktisk vil gjøre. Også i forrige stortingsperiode hørte vil at alkoholpolitikken lå fast, men likevel kom det en serie liberaliseringer. Det er derfor Høyre bør forklare seg før valgdagen, sier Gerhardsen.

LES MER: Slik serverer partiene alkohol

Liberalt flertall

Hun har tidligere reagert på at borgerlige samarbeidspartier – minus KrF – har godtatt økt taxfree­kvote, åpent vinmonopol på «aftener», som påskeaften, gårdssalg av alkohol og oppmykninger i reklameforbud. Alt er kommet på plass, selv om regjeringens samarbeidsavtale forsikrer at hovedlinjene i alkoholpolitikken «ligger fast».

Med Høyres nye programpunkt kan det bli flertall for å gi kommunene litt friere tøyler i alkoholpolitikken, om valgresultatet blir som sist. I alkoholpolitikk har Høyre, Frp og Venstre flertall for en mer liberal politikk. Venstre vil også overlate all styring med alkoholsalg og skjenking til kommunene.

Når Høyre varsler friere lokal styring, frykter Actis og Gerhardsen at næringsinteressene­ ­vinner:

LES OGSÅ: Analyse: Ekteskapsplager i KrF

Næringslivet

– Vi er bekymret for at programpunktet større kommunalt handlingsrom resulterer i større lokal tilrettelegging for skjenkebransjen. Dersom åpningstidene lokalt gjøres mer tøyelige, vil det dessuten tilrettelegge for økt utelivsvold, påpeker Gerhardsen.

Det mener Actis er tydelig dokumentert: En studie av de 18 største bykommunene i Norge i perioden 2000–2010 viste at én times krymping av skjenketiden, reduserte antall voldstilfeller.

– Men Høie forsikrer jo at forbudet mot å skjenke alkohol etter klokken 03.00 vil stå fast?

– Det er positivt. Men det er jo noe annet enn det som jo nå står i programmet om økt kommunalt selvstyre. Stopp i skjenking klokken 03.00 er jo slik loven er i dag. I stedet burde det være grunn til å stramme inn den grensen til klokken 02.00.

LES OGSÅ: Rødt-leder inspirert av Oluf Palme

Høie: «Mer tilstrammet»

Men Høyres nestleder vil avdramatisere frykten for nye frislipp. Og programpunktet er på ingen måte en variant av landsmøtevedtaket for åtte år siden: La kommunene få «rett til selv å bestemme skjenketiden».

– Men hva er det kommunene skal få av mer frihet i Høyres nye forslag?

– Akkurat nå ligger det ingen konkrete forslag i punktet. Det som det er snakk om, er en åpning for mindre justeringer.

– Altså ingen liberalisering av alkoholpolitikken i neste periode?

– Det er en trygghet om at hovedlinjer ligger fast. Høyres program er mer tilstrammet enn på mange år, svarer Høie.

Powered by Labrador CMS