Avviser frykt for militarisert bistand
Regjeringen avviser Hilde Frafjord Johnsons frykt for utvanning av bistanden, men mener bistand kan brukes til humanitær opplæring av militære.

På neste ukes høynivåmøte i OECDs DAC-komité i Paris skal 29 medlemsland bli enige om nytt regelverk for hva som kan regnes som offentlig utviklingshjelp (ODA).
– De endringene som er foreslått bidrar ikke til utvanning av regelverket, sier hun.
LES OGSÅ Frykter antiterror vil ta penger fra fattige
Opplæring
– Derimot innebærer endringene at utviklingshjelp kan brukes for å bidra til å forhindre alvorlige hendelser, for eksempel ved opplæring av militære for å hindre overgrep mot sivile, sier Skogen.
Hun presiserer at de overordnede prinsippene for hva som er bistand, ikke skal endres.
– Målet skal fortsatt være økonomisk og sosial utvikling. Det generelle forbudet mot å finansiere militære tjenester og militært materiell opprettholdes.
LES OGSÅ: Stortinget advarer mot liberalisering av bistandskriterier
To endringer
Skogen peker på to konkrete forslag til endringer:
• Det åpnes for opplæring av militært personell på områder som er relevant for utvikling: Menneskerettigheter, beskyttelse av kvinner, forebygging av seksuell vold, nødhjelp, forebygging av sykdommer, kamp mot korrupsjon og demokratisk kontroll.
• Det åpnes for tiltak som bidrar til å forebygge voldelig ekstremisme i utviklingsland gjennom tiltak for dem som er i faresonen. Dette omfatter ikke militær innsats, men aktiviteter som utdanning, justisvesen og støtte til sivilt samfunn som arbeider med forebygging og reintegrering.
LES OGSÅ: Solheim frykter ikke utvanning av bistand
Ingen utvanning
Skogen sier at Norges utgangspunkt er at ODA-begrepet ikke skal utvannes. Bistanden skal bevares som et redskap for fattigdomsbekjempelse.
– Det generelle forbudet mot å finansiere det militære må opprettholdes. Samtidig er vi opptatt av den sammenhengen mellom fred, sikkerhet og utvikling som ble understreket i FNs nye bærekraftmål, sier Skogen
Hun mener det viktigste i OECD-møtet neste uke blir å sikre et regelverk som gjør bistand til et effektivt redskap i gjennomføringen av de 17 nye bærekraftsmålene.
LES OGSÅ: Kraftig kutt i bistand til de fattigste