Asia Bibi kan endelig bli fri

Tirsdag skal Pakistans høyesterett bestemme om de skal behandle en anke i blasfemisaken. Om frifinnelsen av Asia Bibi blir stående, kan hun endelig forlate landet.

Pakistanske demonstranter protesterer mot frifinnelsen av Asia Bibi i høst. Tirsdag kan Bibi få tillatelse til å forlate landet, ti år etter at blasfemisaken mot henne begynte med en krangel.
Publisert Sist oppdatert

Tre medlemmer av Pakistans høyeste domstol skal vurdere hvorvidt de skal behandle anken, som ble sendt inn av imamen som opprinnelig anmeldte henne i 2009. Han påstår at dommen ikke overholdt alle juridiske prinsipper, eller de islamske prinsippene som pakistanske domstoler skal holde seg til.

– Vår partner i Pakistan, Human Friends Organization, føler seg trygge på at frifinnelsen blir stående, forteller Johannes Morken i Stefanusalliansen.

Organisasjonen har fulgt saken tett i lang tid.

LES OGSÅ: – Kan gjøre det vanskeligere å reise blasfemianklager

Tror på forsvar for rettsstaten

– Dommen i høst var tydelig, og det er ikke lagt fram noen nye bevis. Argumentet i anken handler kun om islamske og rettslige standarder, sier han.

Samtidig er Morken tydelig på at det er vanskelig for Stefanusalliansen å ha oversikt over det politiske spillet som foregår rundt dommen i Pakistan.

– Men vi beroliges av hvor klare dommerpanelet var i høst, og hvor tydelig høyesterettsjustitiarius var dagen etter. Vi får tro at det var et forsvar for rettsstaten, sier han.

LES OGSÅ: Vil ha Asia Bibi til Norge

Dødsdømt etter krangel

Asia Bibi, som egentlig heter Aasiya Noreen (Bibi er en tittel), er blitt et symbol på Pakistans strenge blasfemilover, som åpner for dødsstraff for de som gjør seg skyldige i vanære av islam.

Hun er en av landets drøyt tre millioner kristne, og var gårdsarbeider da hun i 2009 havnet i en krangel med muslimske kolleger. Hun skal ha sagt noe som vanæret profeten Muhammed, og for dette ble hun dømt til døden i 2010. Etter flere anker havnet saken til slutt i den pakistanske høyesteretten, mens Asia Bibi selv satt fengslet under kummerlige forhold.

LES OGSÅ: Pakistan i høyspenn etter frifinnelse

Frikjent men ble i fengsel

Da hun 31. oktober i år ble frikjent i Pakistans høyesterett, skulle man kanskje tro at hun kunne spasere trygt ut av fengselet som en fri kvinne. I stedet skal hun 7. november ha blitt flyttet fra fengselet til et hemmelig sted under streng bevoktning. Umiddel­bart etter at dommen ble kjent, arrangerte islamister demonstrasjoner og krevde at Bibi måtte bli hengt.

LES OGSÅ: – Nå må verden våkne

Statsministeren fikk kalde føtter

Landets statsminister, Imran Khan, var tydelig i sitt forsvar av frifinnelsen i begynnelsen, men fikk raskt kalde føtter. På den tredje dagen med hissige folkemønstringer, inngikk regjeringen en avtale med partiet som stod i spissen for demonstrasjonene, Tehreek-e-Labaik Pakistan (TAP). Avtalen innebar at Bibi fikk utreiseforbud og at regjeringen åpner for at Bibis sak kan bli gjenopptatt, et krav som høyesterett altså skal behandle tirsdag.

– Med de forbehold vi må ta som utenforstående, så sier vår partner at om frifinnelsen blir stående, skal det ikke være noen formelle hindringer for at hun kan reise fra landet, sier Morken.

Flere vestlige land har sagt de vil ta imot Bibi og familien.

LES OGSÅ: Fri fra blasfemi-dom

Både gode og dårlige nyheter for kristne

Situasjonen for kristne i verdens største muslimske stat er generelt vanskelig. Ifølge Morken ble flere kristne felt for blasfemi i desember.

– Samtidig vet vi at en annen som var dødsdømt for blasfemi også ble frikjent på vårparten i fjor, sier han.

Stefanusalliansen håper at de rettslige standardene Pakistans høyesterett har lagt seg på i Asia Bibi-saken, kan gi lyspunkter for de som er urettferdig dømt.

– Samtidig vet vi at TAP-partiet er såpass høyrøstede at de skremmer moderate stemmer av banen. Det politiske spillet mellom dem, opinionen, og regjeringen gjør at vi er spente og urolige, sier Morken.

Powered by Labrador CMS