Arbeiderklassen gir drahjelp til ytre høyre
I flere av årets valg har kandidater fra ytre høyre fått drahjelp fra tradisjonelle venstresidevelgere. – Hesteskoteorien har god forklaringskraft, mener Hans Petter Sjøli.

– Hesteskoteorien har absolutt noe for seg, for det er mange ting som forener ytterfløyene på venstre og høyre, sier Hans Petter Sjøli.
Han er tidligere journalist i Klassekampen og forfatter av boka Mao, min Mao. Historien om AKPs vekst og fall. I dag er han debattansvarlig i VG. Hesteskoteorien handler om at det politiske spekteret kan sammenlignes med bildet av en hestesko, der ytterpunktene kveiler seg mot hverandre. Teorien er omstridt, men Sjøli mener den har god forklaringskraft.
– Den er etter mitt syn helt åpenbar i flere land, som i Trumps USA, Orbans Ungarn og hos de franske presidentkandidatene Marine Le Pen og Jean-Luc Melenchon (fra sosialistpartiet red. anm.), som møttes i sin skepsis mot det liberale demokratiet og overnasjonale institusjoner, sier han.
Han viser også til andre forhold som forener fløyene:
– Det går blant annet på kritikk mot storkapitalen, mot overnasjonale institusjoner som EU, og motstand mot globaliseringen. Her finner fløyene felles front mot den såkalte «sentrumsekstremismen», sier han.
Ny situasjon
– De tradisjonelle økonomiske skillene mellom høyre- og venstresiden har for mange velgere blitt mindre viktige, sier Oddbjørn Knutsen, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Han forteller om et nytt politisk landskap i Europa, der de nye frontene defineres av globalisering versus nasjonal selvråderett; og liberal versus en streng innvandringspolitikk.
– Det interessante er at arbeiderklassen og folk med lav utdanning i større grad stemmer høyreradikalt enn tidligere. Tradisjonelt sett har dette vært venstresidevelgere, sier han.
Han forklarer dreiningen med at arbeids- og lønnsbetingelsene til den typiske arbeideren er kommet under press, blant annet av innvandringen.
– Middelklassen derimot kan ha mye å tjene på globalisering, sier Knutsen.
Grenseoverskridende
Også i Norge har historiske grenser mellom høyre og venstre kollapset, et symbol på det er Facebook-gruppa «Vi som bryr oss om avisa Klassekampen», som i skrivende stund har omtrent 6.000 medlemmer. På den ene siden Trump-supporter Hans Jørgen Lysglimt, leder av det innvandringskritiske partiet Alliansen; og på andre siden Pål Steigan, mangeårig leder av AKP.
Grunnlegger og sideadministrator er Trond Andresen, som har hatt en rekke verv i AKP, RV og Rødt, frem til han i 2009 meldte seg ut. Dette med begrunnelsen om at partiet voktet over vedtatte sannheter, deriblant i debatten om Israel og jødene. I desember uttrykte han støtte til presidentkandidat Marine Le Pen, et håndslag som kostet ham spaltistjobben i Klassekampen.
– Jeg tror nok ikke Klassekampens redaktør er spesielt glad i den gruppa, sier Hans Petter Sjøli.
Antirasisme ikke sentralt
– Den som ikke får innpass i det etablerte miljøet, finner gjerne sammen med andre marginaliserte grupper, forklarer Ronny Kjelsberg, som også har betenkeligheter til hesteskoteorien.
– I utgangspunktet tror jeg at den forvansker mer enn den forklarer, sier han.
Kjelsberg har lang fartstid i partiet Rødt og har jobbet med rasisme i arbeidslivet som universitetslektor ved NTNU. Han tror venstresidens ulike tilbøyeligheter og avskygninger kan beskrives som generasjonsskille.
– Mens antirasisme er en kjernesak for norsk venstreside i dag, var det ikke nødvendigvis slik på 70-tallet, sier han, og minner om at nasjonalisme var en integrert del av ml-bevegelsen.