Ap reagerer på at Ropstad har utelatt ideelle i utvalg: – Uforståelig
BARNEVERN: Kolliderer med vedtak om at kommersielle skal fases ut av barnevernsinstitusjoner, mener Kari Henriksen.

– Å peke nese til de ideelle aktørene.
Det sier Kari Henriksen (Ap) om det offentlige utvalget, som regjeringen har oppnevnt for å utrede tiltak for styrke kvalitet og rettssikkerhet i barnevernet.
Der er nemlig den kommersielle siden representert, men ikke den ideelle.
– Det er spesielt uforståelig all den tid Stortinget har vedtatt at de ideelle skal ha en større del av institusjonsplasser i fremtiden og de kommersielle fases ut, sier Ap-politikeren.
Vedtak i 2018: Flere ideelle, færre kommersielle
I et skriftlig spørsmål til barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) utfordrer Henriksen ham på hvordan sammensetningen av utvalget harmonerer med vedtaket Stortinget fattet våren 2018:
Det sier at ideelle sin andel av institusjonsplassene i barnevernet skal økes til om lag 40 prosent innen 2025. Samtidig skal den offentlige andelen ikke reduseres.
I praksis betyr det at aktører, som tjener penger på barnevernsinstitusjoner, skal fases ut, mener Henriksen. For da vedtaket ble fattet var det offentliges andel av institusjonsplassene på om lag 60 prosent.
Det var Ap som fremmet forslaget, og KrFs stemmer som sikret flertall.
Ropstad: Årsaken er erfaring
Nå har Kjell Ingolf Ropstad svart Henriksen. Barneministeren mener utvalget speiler hvem som sitter med kompetanse og erfaring om temaene det skal greie ut.
Et viktig tema er institusjoners tilbud til barn og unge, som har problemer «i skjæringspunktet mellom psykiatri, rus og kriminalitet», skriver han. Det har medlemmet fra kommersielle Aberia erfaring med.
«Det har over tid vært staten og de kommersielle leverandørene som har levert institusjonstilbud til disse barna og ungdommene. De ideelle aktørene leverer i liten grad tilbud på området», skriver Ropstad.
«Stortingets vedtak om å øke andelen ideelle aktører i institusjonsbarnevernet følges opp gjennom andre prosesser», forsikrer statsråden.

Ideelle i barnevernet reagerer
Verken utelatelsen eller begrunnelsen møter forståelse blant dem det gjelder: de ideelle aktørene i barnevernet.
– Det er helt uforståelig, sier Asbjørn Sagstad i Ideelt Barnevernsforum.
Han får det verken til å rime med målet om større ideell andel, som er nedfelt i regjeringsavtalen, eller utvalgets mandat.
– Det skal se på to store tema: kvalitet og rettssikkerhet. Spesielt det første kan ideelle mye om, sier Sagstad.
– Har de ideelle fagfolk med erfaringen Ropstad etterlyser?
– Ja, de er ikke vanskelige å finne. Vi driver tjenester for alle målgrupper, også barn med store og komplekse behov. Idelle står blant annet for størst andel av rusplassene. Dette er sterkt inngripende tjenester som innbefatter både «psykiatri, rus og kriminalitet». Så det er ikke et holdbart argument.
I dag har ideelle om lag 25 prosent av plassene ved barnevernsinstitusjoner, ifølge Sagstad. De kommersielle har 35 prosent og staten resten.
Ap: – Svært beklagelig
Kari Henriksen synes det er rart at Ropstad ikke benyttet sjansen til å løfte de ideelle ved gi dem plass i utvalget. Hun kjøper ikke poenget om at det er kommersielle som sitter med relevant erfaring fra institusjoner.
– Ropstad kunne bygget kompetanse hos ideelle ved å ta dem med. Dette viser at høyreregjeringen prioriterer kommersielle framfor ideelle. Det er svært beklagelig, sier Ap-politikeren.