Ap og Frp bekymret for uklare korona-tiltak

Helseminister Bent Høie får ryggdekning og støtte for innsats mot korona-krisen. Men både fra Ap og Frp kommer det uro om ulik praksis mot smitte.

Koronaprat: Ap-leder – og tidligere helseminister – Jonas Gahr Støre møtte helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i Stortinget etter redegjørelsen for situasjonen omkring utbruddet av koronasmitte i Norge.
Publisert Sist oppdatert

Etter at Høie i går holdt en alvorspreget redegjørelse for Stortinget om regjeringens håndtering av epidemifaren så langt, ga både Ap-leder Jonas Gahr Støre og Frp-leder Siv Jensen uttrykk for bekymring.

Spesielt gjelder det at kommuner har vist seg å møte smittetrusselen ulik.

Jonas Gahr Støre etterlyser plan

– Det som trengs nå er en tydeligere enhetlig ledelse, sa Støre i kommentarrunden etter Høies redegjørelse.

Både han og andre talsfolk for opposisjonen poengterte at regjeringen har deres støtte i kampen mot ytterligere spredning av koronaviruset. Men Støre mener regjeringen har kommet sent på banen. Og han etterlyser en konkret plan for å skaffe nok test- og beskyttelsesutstyr og for å sikre nødvendige legemidler når antall smittede øker.

Siv Jensen: – Tilliten er skjør mange steder

I en situasjon der alt helsevesen settes på en hard prøve i året som kommer, kunne meldingene også tolkes som tydelige oppfordringer om å få beredskapsarbeid på rett kjøl.

– Det er nå slik at tilliten er skjør mange steder, sa Frp-leder Siv Jensen, og viste til usikkerheten blant hverdagsfolk som opplever at kommuner og arbeidsplasser håndterer smittetrusselen ulikt.

Hun trakk blant annet frem usikkerheten landets mange hjemmeboende eldre nå møter – og hvilke råd helsemyndighetene vil gi dem.

Jensen advarte mot å spille inn partipolitikk i korona-krisen. Men for Frps del har hovedbekymringen så langt vært «fravær av enhetlig ledelse».

Slagsvold Vedum: Vi stiller opp sammen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum minnet på Facebook dagen før redegjørelsen om at «når det er nødvendig for landet, hjelper hverandre på tvers av partigrenser».

– Nå er det krevende for regjeringen å håndtere både børsuroen, spredningen av Corona og den spente situasjonen vi ser sør i Europa. Sp sin holdning både i direkte kontakt med regjeringen og i Stortinget har vært at vi stiller opp sammen med dem hvis det blir nødvendig, skrev han.

Helsetalskvinne Kjersti Toppe var tilfreds med Høie redegjørelse – i likhet med de andre partiene. Rødt-leder Bjørnar Moxnes brukte anledningen til et oppgjør med bemanning i helsevesenet og påpekte at sider ved dagens arbeidsliv «øker smittefaren».

Høie: Det blir tøffere

Høie var glad for støttesignalene så langt.

– Vi er bare ved en begynnelse. Dette blir tøffere etter hvert, sa han i oppsummeringen sin.

Redegjørelsen bød på dystre utsiker: Høie forberedte politikerne på at korona-krisen her hjemme på ulike måter kan komme til å vare i et år.

Det neste året kan 22.000 nordmenn havne på sykehus med koronavirus. Helseminister Bent Høie (H) mener det trengs en folkedugnad for å bremse spredningen.

– Det handler om noe så enkelt som å vaske hendene, hoste i papirhåndkle eller albuehulen og unngå å håndhilse, sa han.

– Det skal vi alle gjøre i solidaritet med dem iblant oss som ikke vil tåle å bli smittet, og ikke minst i solidaritet med alle dem som jobber i helsetjenesten.

Oslo 20200310. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) kommer til Stortinget for å redegjøre for situasjonen omkring utbruddet av koronasmitte i Norge. Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen t.h.Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) redegjorde i Stortinget tirsdag for situasjonen omkring utbruddet av koronasmitte i Norge.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) redegjorde i Stortinget tirsdag for situasjonen omkring utbruddet av koronasmitte i Norge. Foto: Vidar Ruud

Forbereder seg på middels pandemiscenario

Høie viste til at Folkehelseinstituttet (FHI) har bedt helsetjenesten forberede seg på et «middels pandemiscenario». I et slikt scenario vil viruset nå bredt ut i befolkningen:

22.000 nordmenn kan i løpet av det kommende året bli så syke at de må innlegges på sykehus. Det kan bli snakk om 1.700 innleggelser samtidig når spredningstoppen nås. 5.500 kan ha behov for intensivbehandling, med 600 innleggelser samtidig på det meste.

Høie understreket at disse tallene ikke er en prognose, og at situasjonen fortsatt er uavklart.

Så langt har Folkehelseinstituttet testet mer enn 3.000 personer i Norge for koronavirus. Av disse har 192 testet positivt. De fleste har milde symptomer, men seks er innlagt på sykehus.

Har maks 1.400 intensivplasser

Ifølge Helsedirektoratet er mellom 400 og 450 intensivplasser i daglig bruk ved norske sykehus. 1.200–1.400 er det maksimale antallet intensivplasser i kritisk situasjon der alle tilgjengelige respiratorer tas i bruk.

MER OM KORONAVIRUSET:

Harde prioriteringer på italienske sykehus: – Det er som i en krig

Korona-viruset rammer Oslo internasjonale kirkemusikkfestival: Avlyser flere arrangementer

Fraråder pilegrimsferd på grunn av viruset

Venstres partilandsmøte kan bli korona-avlyst: – Siste utvei, melder partiet

Fakta:

Powered by Labrador CMS