Ånden utfordrer kirken

Det er pinse, men få folk på gaten vet hva Den hellige ånd er.

Den hellige ånd beskrives både som en kraft, men også som et vesen med evner og egenskaper.
Publisert Sist oppdatert

– Det er en felles utfordring for alle kirker å snakke mer om Den hellige ånd på måter som folk flest forstår, sier førsteamanuensis på Menighetsfakultetet, Terje Hegertun.

Rød tråd. – I folks dagligtale er nok forståelsen av Ånden uklar, mens mange innenfor kristne miljøer forholder seg naturlig til Ånden som et uttrykk for Guds gode nærvær. I den globale kirken er spiritualisme derimot veldig aktuelt, sier han.

Hegertun viser til at Ånden går som en rød tråd gjennom hele Bibelen. Allerede i første Mosebok finner man det uttrykt at «Guds ånd svevde over vannet». Det er likevel i Det nye testamente tanken om Den hellige ånd er mest utviklet og knyttet til livet i kirken og dens gaver. Omlag 30 ganger er Ånden nevnt i forbindelse med dannelsen av urkirken Apostlenes gjerninger.

– Fra og med pinsedag får Ånden en helt spesiell plass i den kristne tro. Den blir et løfte om nærvær og kraft til alle som tror på Jesus og som vil gi evangeliet videre til andre.

VÅRT LAND MENER: «Pinse er kirkens glemte høytid». Følg debatten på verdidebatt.no.

Mange metaforer. Den hellige ånd i bestemt form er nevn rundt 150 ganger i Bibelen, mens «ånden» i generell form er nevnt langt oftere, rundt 400 ganger. I Bibelen blir Den hellige ånd omtalt ved hjelp av metaforer som beskriver Åndens egenskaper.

– Vind, vann og ild er eksempler på dette. Bibelen har fortellinger som viser at Ånden utruster til oppgaver som krever en bestemt kompetanse. Et eksempel på dette er da templet i Israel skulle bygges og Gud gav kunstnerånd til den som skulle utsmykke tempelet.

– Hvorfor vet folk her i Norge så lite?

– Hvis man ikke får lære om den på skolen, er det ikke mange andre steder begrepet dukker opp. Ånden ikke er så egnet til å framstilles i enkle termer, løsrevet fra funksjonen den har i kirkens liv og teologi, sier han.

Powered by Labrador CMS