Amnesty trekker seg ut av India: – Aldri opplevde noe så lammende
Amnesty International sier de har sagt opp alle sine ansatte i India på bakgrunn av represalier fra indiske myndigheter. – Det er gjennomskuelig at dette er knyttet til vårt kritiske søkelys på menneskerettighetsbrudd i India, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International har sagt opp alle sine ansatte i India, og avslutter alt arbeid i landet. De sier indiske myndigheter har frosset organisasjonens bankkontoer fordi de mistenker at Amnesty har brutt lover mot utenlandsk involvering.
Indiske myndigheter har enda ikke bekreftet hvorvidt de har frosset Amnestys bankkontoer i landet, opplyser Ntb.
Mener beskyldningene er «absurde»
– Indiske myndigheter har frosset Amnesty International bakkonti, noe som effektivt stopper all vår virksomhet der. De har vært nødt til å si opp hele personalet, sier generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs til Vårt Land.
Han kaller beskyldningene fra Indias myndigheter for «totalt absurd».
– Beskyldningene er helt grunnløse, og det er gjennomskuelig at dette er knyttet til våre kollegers aktivitet med å sette et kritisk søkelys på menneskerettighetsbrudd i India, sier Egenæs.
Sekteriske opptøyer i New Dehli og situasjonen i Kashmir
Amnesty mener deres pengeinnsamlingsmodell blir framstilt som hvitvasking fordi organisasjonen utfordrer myndighetene i spørsmål om åpenhet og menneskerettighetsbrudd i forbindelse med sekteriske opptøyer i New Delhi og situasjonen i Kashmir.
India har de siste årene blitt kritisert for en rekke menneskerettighetsbrudd. I fjor foreslo landets myndigheter blant annet en ny lovgivning som vil gjøre det vanskeligere for muslimer å få indisk statsborgerskap. Dette var en av grunnene til at USAs kommisjon for internasjonal religiøs frihet (USCIRF) i år anbefalte det amerikanske utenriksdepartementet å plassere India på listen over land med mest alvorlige brudd på religionsfrihet. Det ble foreslått i deres årlige rapport.
– Det er gjennomskuelig at dette skjer i en sammenheng hvor de skal kneble dem som kritiserer dem, sier Egenæs.
LES OGSÅ: Knallhard pandemistrategi for 1,3 milliarder mennesker
Mener flere myndigheter nå går til angrep mot Amnesty
I 2018 ble Amnesty Internationals kontorer i India utsatt for en razzia og fikk kontoer frosset. Egenæs beskriver likevel det som skjer nå, som noe helt nytt.
– Amnesty International har ikke opplevd en situasjon med et så lammende inngrep som dette her, sier Egenæs.
– Finnes det liknende eksempler i møte med andre land?
– I Tyrkia ble en styreleder arrestert for fire år siden. I Ungarn og Polen har kollegaer fått mer eller mindre direkte trusler fra myndighetene, og det er tilløp til liknende aktivitet på Fillipinene.
– Er dette en del av en større endring?
– Det vi kanskje har vendt oss til er at Amnestys størrelse og omdømme har klart å beskytte mennesker i større grad enn det lokale menneskerettighetsorganisasjoner har klart. Men nå er det flere myndigheter som går til angrep på oss enn tidligere, sier Egenæs, og legger til:
– Taktikken med å bruke skatte- og valutalover, slik som India nå gjør, er ganske vanlig. Vi har sett det i blant annet Russland.
LES MER:
* India blant verstingene på trosfrihet
* Verdidebatt: – Ut av tausheten, politikere!