Afghanske aktivister går under jorda
I SKJUL: Aktivister, jurister, journalister og andre sivilsamfunnsaktører har gått i dekning i Afghanistan. For de som er igjen i landet er det viktigere enn noensinne å bli

Vårt Land har vært i kontakt med menneskerettsaktivister flere steder i Afghanistan, som nå utrykker både frykt og skuffelse over hvor raskt Taliban har tatt over landet.
Saimullah Hamedi er medstifter og leder for Organization for Social and Economic Development (OSED) og til vanlig basert i Helmand-provinsen, som sist uke falt til Taliban. Nå har han gått i dekning, men vil bli i Afghanistan
Aktivist: Jeg blir
– Jeg blir. Sivilsamfunnets rolle er viktigere enn noensinne, sier Hamedi til Vårt Land
Den siste uka har både han og kolleger flyktet fra Taliban på framrykk. Mange av de som kan har forlatt landet, de som blir ligger lavt.
– De har alle gått i dekning. Taliban er nå opptatt med å konsoliderer sin militære kontroll. I utgangspunktet virker de å være åpne for å la organisasjoner og sivilsamfunn fortsette å fungere. Det kan endre seg når de tar kontroll, mener Hamedi.
Usikkert hva Taliban vil
Da Vårt Land snakket med forskningsleder Arne Strand ved Christian Michelsens Institutt (CMI) sist uke understreket Afghanistan-kjenneren at Taliban er en pragmatisk bevegelse. I Doha i Qatar sitter den politiske ledelsen, som i løpet av søndagen forsøkte å berolige både afghanere og omverdenen. I et intervju med BBC søndag sa Taliban-talsmann Suhail Shaheen at de ikke var ute på hevntokt, og at folk var trygge.
Men spørsmålet er altså om den politiske ledelsen i bevegelsen har kontroll på «sine» på bakken.
En rapport fra det afghanske komiteen for menneskerettigheter (AHRDC) datert 10. august viser at Taliban har fart fram noe ulikt i de forskjellige provinsbyene de har overtatt. Flere steder skal Taliban ha truet menneskerettsaktvister, andre steder har både aktører og organisasjoner fått operere videre i fred.
Lar kvinner være i fred
I noen byer har kvinner fått lov til å fortsette å undervise og bli undervist ved universitetene, i andre har kvinner blitt bedt om å holde seg hjemme. I flere provinser har Taliban lagt ti prosent skatt på organisasjoners arbeid.
For Hamedi og andre som nå er i dekning eller på flukt i Afghanistan, er det viktig at omverdenen følger med på om Taliban holder sitt ord.
– Det internasjonale samfunnet må opprettholde presset på Taliban, og passe på at de ikke innfører regler eller tiltak som vil øke konfliktnivået, mener Hamedi.