Aarebrot: Jensen vil ikke la Hagen ødelegge

Valgforsker Frank Aarebrot mener Munch-feiden på borgerlig side i Oslo kommer ubeleilig for partilederne på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

– Carl I. Hagen har kastet en diger skiftenøkkel inn i tannhjulene på det borgerlige samarbeidsprosjektet. Det passer dårlig med åpen strid i Oslo når partilederne nå forsøker å senke temperaturen etter landsmøtesesongen, sier Aarebrot til NTB.

Han merker seg at Frp-leder Siv Jensen slår fast at uenigheten mellom Fremskrittspartiet og de tre andre borgerlige partiene i Oslo ikke vil påvirke samarbeidet på riksplan.

– Det er åpenbart at Siv Jensen setter det borgerlige samarbeidet høyere enn hensynet til Oslo Frp og det allerede kjølige forholdet til Carl I. Hagen. Opplever hun at Munch-saken får negative følger for samarbeidsbestrebelsene i Stortinget, vil hun si klart ifra. Hagen har jo selv sørget for at Frp er svært sentralstyrt og at partilederen har sterke maktmidler til rådighet, sier Aarebrot.

– Samarbeidet over. Da byrådspartiene Høyre, KrF og Venstre kunngjorde at de hadde kommet til enighet med SV om å bygge et Munch-museum i Bjørvika, var det mange som ble overrasket.

Frps gruppeleder og partinestor Carl I. Hagen slo fast at byrådet hadde «solgt seg til sosialistene» og konstaterte at et 16-årig borgerlig samarbeid i hovedstaden var over.

– Situasjonen i Oslo er av lokalpolitisk karakter. Oslo Frp har en fornuftig holdning til pengebruk og vil prioritere eldreomsorg, barn og unge, sier Siv Jensen.

At det anspente forholdet på borgerlig side i Oslo vil kunne få rikspolitiske følger, avviser hun bestemt.

– Vårt ønske om ny politikk på nasjonalt plan er like sterkt som før, og forholdet mellom de fire ikke-sosialistiske partiene er uforandret, sier Frp-lederen.

– Svik. «Dette kunne dere jo fått uansett! Dere har solgt dere billig», skrev Anders Røberg-Larsen, Aps fraksjonsleder i byutviklingskomiteen på Twitter.

Han kaller SVs helomvending saken for et svik, men Arbeiderpartiets gruppeleder Libe Rieber-Mohn avviser at SVs manøver vil få varige følger for samarbeidsklimaet på rødgrønn side.

– Vi skal ikke surmule, men være konstruktive framover. SV er et selvstendig parti som treffer sine egne valg, sier hun til NTB.

Rieber-Mohn beklager at SV har snudd og at det dermed ikke lenger er mulig å få til et politisk flertall for et nytt Munch-museum på Tøyen. Samtidig åpner hun for Ap-støtte til andre deler av den omfattende avtalen som SV har forhandlet fram.

– Vi er for alle gode tiltak som kommer Tøyen til gode, men seks av ti forslag er jo allerede vedtatt. Det er byrådets gjennomføringsevne som til nå har manglet, og den tillater jeg meg å trekke i tvil nå også. De borgerlige partiene har ikke vist stor entusiasme for Tøyen til nå, sier hun.

– Godt håndverk. SV-leder Audun Lysbakken tror heller ikke at forholdet mellom SV og Ap blir kjøligere på riksplan etter snuoperasjonen.

– Nei, dette er Oslo-politikk. SV og Ap er to partier som iblant velger ulikt. Vi gjør begge det vi mener er riktig for å sikre våre velgere størst mulig gjennomslag, sier han.

SVs gruppeleder Marianne Borgen understreker at det ikke ligger noe mer i avtalen med byrådet enn forpliktelsen til å stemme for punktene i Munch-avtalen ved behandlingen av budsjettet og økonomiplanen i bystyret.

– Vårt mål er fortsatt å skaffe Oslo et nytt byråd, sammen med Arbeiderpartiet. Akkurat i dag er forholdet naturlig nok litt spent, men vi samarbeider vanligvis godt fra sak til sak og det tror jeg vi vil fortsette med, sier hun. (©NTB)

Powered by Labrador CMS