50 drept av terror hver dag
Islamistisk vold førte til en kraftig økning i antall terrordrepte i fjor. Åtte av ti terrordrap fant sted i bare fem land.

2013 var et særdeles blodig år på terrorfronten, med en økning på hele 60 prosent i antall drepte fra året før. På årsbasis mistet 18.000 livet i terroranslag, eller 50 mennesker i gjennomsnitt hver eneste dag. Siden tusenårsskiftet er antallet terrordrepte mer enn firedoblet.
Dette framkommer i 2014 Global Terrorism Index. Rapporten har målt terroraktiviteten i 162 land som utgjør 99,6 prosent av verdens befolkning. Bak oversikten står det London-baserte Institute for Economics & Peace (IEP).
LES MER: - Terrorangrep mot sivile inne i et gudshus er avskyelig
Islamistgrupper
Nesten hele den negative utviklingen kan tilskrives et fåtall velkjente terrorgrupper som baserer sin ideologi på ekstrem islamisme. Den islamske staten (IS), Boko Haram, Al-Qaida og Taliban var til sammen ansvarlige for to av tre av alle terrordrap i fjor, totalt 12.000 dødsofre.
Styreleder Steven Killelea i IEP tror utenforstående land og aktører har liten mulighet til å redusere grunnlaget for terrorfare i de landene som er hardest rammet av islamistisk terror. Han etterlyser en sterkere motvekt fra moderate muslimer:
– Økningen i terrorisme det siste tiåret er knyttet til radikale islamistgrupper som har drevet utstrakt undervisning av sin voldelige teologi. For å motvirke denne innflytelsen må sunnimuslimske nasjoner stå sterkere opp for moderate former av sunnimuslimsk teologi. På grunn av problemets teologiske natur er det vanskelig for utenforstående aktører å ha noen innflytelse, mener Killelea.
LES MER: Frykter en tredje intifada
Politisk løsning
Siden 1960-tallet har svært få terrorgrupper nådd sine mål gjennom vold. Heller ikke har militær makt alene i særlig grad klart å stanse terrorisme. Ifølge rapporten er politiske prosesser som demper motsetninger mellom grupper, det mest virkningsfulle tiltaket, kombinert med mer effektivt og ukorrupt politi.
Ifølge rapporten har terrornivået liten sammenheng med et lands skoledeltakelse, fattigdomsrate eller andre økonomiske faktorer. Derimot er det klar sammenheng mellom terrorisme og et ellers høyt konflikt- og voldsnivå i samfunnet.
Den kraftige økningen i fjor kan i stor grad tilskrives en negativ utvikling i de fem landene som er klart mest rammet av terroranslag. Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria og Syria stod alene for åtte av ti terrorofre i 2013.
LES MER: Tror skolering gir vern
Også Vesten
Selv om et fåtall land dominerer den dystre statistikken, var det også en kraftig økning på 50 prosent i terrordrepte utenom de fem verst rammede landene. Totalt registrerte IEP over 3.700 terrorangrep med drøye 3.200 drepte i resten av verden.
Siden tusenårsskiftet har bare 5 prosent av alle terrordrap skjedd i OECD-land. Det dreier seg om i underkant av 5.000 drepte i drøye 3.000 terrorangrep i denne rike delen av verden.
Med andre ord har 95 prosent av alle de 107.000 terrordrapene i verden siden år 2000, skjedd i den fattige delen av verden.
LES MER: PST: Sannsynlig med terrorangrep i Norge det neste året
Flere mord
18.000 terrordrepte i 2013 utgjør bare en liten brøkdel av alle drap. På verdensbasis er risikoen for å bli utsatt for å bli drept av «vanlige» drapsmenn 40 ganger høyere enn for å bli drept av en terrorhandling.
Den dystre rapporten ville vært enda verre med en mer utvidet definisjon av terrorisme. For eksempel teller ikke rapporten Assad-regimets drap i Syria som terrordrap, ettersom det er en statlig aktør. Heller ikke ofre for opprørsgruppenes krigføring med det syriske regimet er tatt med.
Den negative utviklingen ser ut til å fortsette i år. Som i fjor ligger Irak an til å toppe terroristenes drapsstatistikk. Det skyldes ikke minst Den islamske staten (IS), gruppen som har vakt avsky med forfølgelse av minoriteter og summariske henrettelser av sivile som nekter å slutte seg til deres ekstreme ideologi.
Følg oss på Facebook og Twitter!