Styrket innsats mot antisemittisme
Anti-jødiske holdninger har økt over hele Europa. Regjeringens forslag om å styrke informasjonstiltakene mot antisemittisme er noe langt mer enn bare informasjon om en norsk minoritet.
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Knut Vollebæk
Leder av Referansegruppen for Informasjonstiltak mot antisemittisme
Samtidig som Krystallnatten ble markert søndag 10. november, meldte nyhetsbyråene at jødiske institusjoner og hjem ble vandalisert i flere nordiske land. Neste år er det 75 år siden andre verdenskrig var over.
Vi lever fortsatt i en etterkrigstid. Mange internasjonale institusjoner og mye internasjonalt og nasjonalt lovverk er kommet på plass for å hindre at Europa og verden rammes av en tilsvarende katastrofe. Noe av det verste som fant sted under krigen, var masseutryddelsen av jøder. Drapene på over seks millioner jøder er en påminnelse om hvor galt det kan gå, hvis samfunnet, dets innbyggere og dets ledere mister sitt moralske kompass.
LES OGSÅ: Kjedereaksjon over hele landet: Jødiske snublesteiner pusses i dag
Viktige tiltak
I mange år trodde vi – eller i alle fall håpet vi – at minnet om Holocaust hadde vaksinert oss mot tilsvarende holdninger og handlinger. De senere år har vist at så ikke er tilfellet. Anti-jødiske holdninger, og angrep på jøder, jødiske institusjoner og jødiske hjem, har økt i antall over hele Europa. Derfor er det viktig med aktiv innsats for å forebygge at antisemittismen får fotfeste og brer om seg.
I 2016 kom Regjeringen med sin Handlingsplan mot antisemittisme. Handlingsplanen omfatter i alt elleve tiltak. En viktig del av denne handlingsplanen har vært prosjektet «Informasjonstiltak mot antisemittisme» som ledes av Det Mosaiske Trossamfund. Gjennom dette prosjektet arbeider man målrettet for å nå ut til det norske samfunn, spesielt skoler og lærerutdanning, for å fortelle om hva det vil si å være jøde i Norge. Jødene er en svært liten minoritet i dagens Norge. Mange har aldri møtt en jøde, langt mindre hatt en inngående samtale om hva det vil si å være jøde i Norge.
Mye uvitenhet
Etter modell av det samiske veiviserprogrammet er det etablert et jødisk veiviserprogram. Unge norske jøder har fått utdannelse til å fortelle om sin tro og kultur. I løpet av de fire årene som programmet har eksistert, har disse ungdommene besøkt en rekke videregående skoler over hele landet og møtt ungdom på sin egen alder. Tilbakemeldingene er overveiende positive. De unge jødiske veiviserne forteller om positive møter og om at fordommer er ryddet av veien. Men de forteller oss om mye uvitenhet. Mange har problemer med å skille mellom norske jøder og staten Israel. Fortsatt lever det konspirasjonsteorier som får næring gjennom sosiale medier. Derfor er de personlige møtene så viktige hvis vi skal bygge ned barrierer og fjerne fordommene.
LES OGSÅ: Norske skoleelever får millionstøtte til konsentrasjonsleirturer
Opptrapping
Dette veiviserprogrammet, og andre tiltak som er satt i gang som en del av Handlingsplanen mot antisemittisme, kan nå styrkes ved at Regjeringen foreslår å øke bevilgningen med to millioner kroner neste år. I tillegg til veiviserprogrammet, er nettstedet jødedommen.no etablert. Det har i dag 50.000 aktive brukere. Også skolene bruker nettstedet. Det er viktig at lærerne har tilstrekkelig kunnskap om jødedommen og jødene i Norge. Kurset «Tro og praksis – det jødiske universet sett innenfra» presenteres nå for lærerstudenter over hele landet. Med de nye midlene som vil komme fra neste år, kan man også videreutvikle tilbudet om besøk i synagogen tilpasset barnehager, ulike trinn i grunnskolen, videregående og høyere utdannelse.
Alvorlige konsekvenser. Alle disse tiltakene er viktige for å skape større kunnskap om norske jøder og deres situasjon. Det er også viktig for å bygge bolverk mot rasisme og hatkriminalitet i vid forstand i det norske samfunnet. Antisemittisme, jødehat og angrep på jøder og deres institusjoner og gravplasser er et sykdomstegn som kan få alvorlige negative konsekvenser for hele samfunnet. Derfor er regjeringens forslag om å styrke informasjonstiltakene mot antisemittisme noe langt mer enn bare informasjon om en norsk minoritet.
LES MER OM ANTI-JØDISKE HOLDNINGER: