Volden mot kvinner i Iran
FNs menneskerettighetsråd fordømmer Irans undertrykkelse av fredelige demonstranter og beordrer en gransking. Det er både viktig og nødvendig.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
På slutten av forrige uke ble det avholdt møte i FNs menneskerettighetsråd. 47 medlemsland var samlet til det ekstraordinære møte om Iran.
Det er nå over to måneder siden den pågående protestbølgen startet i Iran. Demonstrasjonene startet i kjølvannet av at en ung kvinne døde i moralpolitiets varetekt. Protestene er blitt møtt med hard hånd og vold. Ifølge Turk er over 300 mennesker drept siden 22 år gamle kurdisk-iranske Mahsa Amini døde i september. Men tallene kan være høyere. Ifølge den Oslo-baserte aktivistgruppa Iran Human Rights er minst 400 drept, blant dem over 50 barn, og 17.400 er pågrepet.
Det er uhyre viktig at kvinnene i Iran som ønsker en forandring vet at verdenssamfunnet står bak dem.
Vårt Land
Kjernen i protesten er at kvinner i Iran blir undertrykket ved at de ikke kan kle seg og oppføre seg som de vil. De iranske kvinnene ønsker retten til å bestemme selv om de vil vise eller dekke til hår og kropp.
Kutter håret
Protestene i Iran har ført til at kvinner over hele verden har kuttet håret sitt i solidaritet til kvinnene som blir utsatt for menneskerettighetsbrudd av moralpolitiet i Iran. «Presteskapet i Iran har gjort kvinners hår politisk. Dermed er det en politisk symbolhandling å klippe det av for å vise motstand» sa forfatter og spaltist Mina Bai til Aftenposten. Hun er født i Iran og kom til Norge som flyktning på 1990-tallet.
I Turks åpningstale på torsdag sa han blant annet dette: «Jeg ber myndighetene om umiddelbart å stanse bruken av vold og trakassering mot fredelige demonstranter». Turk advarte om at Iran står midt i en «fullskala menneskerettskrise».
Advarer mot bruk av dødsstraff
Amnesty advarer mot at Iran nå tar i bruk dødsstraff for å slå ned demonstrasjonene. Ifølge norsk-baserte Iran Human Rights skal tallet på dømte som har fått dødsstraff, være fem. I tillegg varsler Amnesty International at iranske myndigheter har tatt ut tiltale mot 21 personer som risikerer dødsdommer. Ifølge Amnesty har rettsprosessene store mangler.
Trenger støtte
Frihetsberøvelsen og volden mot kvinnene og andre som deltar i demonstrasjoner i Iran er både alvorlig og en dyp krenkelse av menneskerettighetene. Det er derfor viktig at FN og hele verdenssamfunnet står sammen bak kravet om granskingen og fordømmelsen av de krenkende hendelsene.
Det er uhyre viktig at kvinnene i Iran som ønsker en forandring vet at verdenssamfunnet står bak dem. Det gjør at de kan få noe av den styrken de trenger for å fortsette kampen mot moralpolitiet.