Ropstad innstilt som ny leder – hun blir nykommeren i KrF-ledelsen
Kjell Ingolf Ropstad, Olaug Bollestad og Ingelin Noresjø er innstilt som KrFs nye ledertrio.

– Hvis mitt ståsted om KrFs veivalg kan hjelpe medlemmer til å finne seg til rette, så er jeg glad for det, sier Ingelin Norejsø til Vårt Land.
En samlet valgkomité har innstilt fylkeslederen i Nordland som 2. nestleder i KrF. Hun er eneste nykommer i ledertrioen valgkomiteen ønsker seg.
Kjell Ingolf Ropstad er innstilt som ny partileder, Olaug Bollestad til å fortsette i vervet som 1. nestleder.
LES OGSÅ: Krevende jakt på nye partitopper
Vil sikre at KrF er landsdekkende
KrF har vært gjennom en opprivende retningsstrid og har ikke vært over sperregrensen på snittet av målingene siden oktober i fjor.
Noresjø sto på Knut Arild Hareides side i retningsvalget, men ser det ikke som sin fremste misjon å favne inn skuffede røde KrF-ere som har meldt seg ut eller som er usikre på fremtiden.
– Jeg er kristendemokrat og det er dét vi skal bringe fremover. Det håper jeg alle vil være med på. Andre partier har vist at det er mulig å løfte seg etter en ganske stor krise, sier hun.
Noresjø legger mer vekt på at hun ikke kommer fra KrFs kjernefylker på Sør- og Vestlandet, som i dag dominerer i partiledelsen og blant stortingsrepresentantene og statsrådene.
– Vi har fått en annerledes sammensatt partiledelse. Jeg tror jeg kan bidra til å gjøre laget bredere og gi legitimitet til KrF som et landsdekkende parti, sier hun.
Som ny nestleder vil hennes fanesak være en «familievennlig nærings- og distriktspolitikk».
LES OGSÅ: Ropstad i Min tro: – Jeg tror ikke det var Guds plan at retningsvalget gikk sånn
Ropstad: Gleder meg til å bygge sterkt KrF-lag
Ny ledelse velges på partiets landsmøte 26.–28. april i Stavanger.
Der vil Kjell Ingolf Ropstad blir etter alle solemerker valgt til ny partilder
Andre mulige kandidater, som Olaug Bollestad og Hans Olav Syversen, har avblåst all lederdebatt.
– Jeg ønsker å bidra til å skape et større engasjement for KrF fremover, og ser frem til å gå løs på oppgaven sammen med et sterkt KrF-lag, sier Kjell Ingolf Ropstad i en uttalelse.
Han kaller ledervervet for «et lagarbeid».
– Sammen skal vi bygge organisasjonen og løfte fram KrFs viktige politikk for familier, barn og eldre. Min oppgave blir å spille på lag med alle våre dyktige lokale kandidater som nå stiller til valg, sier Ropstad, som ønsker å markere KrF som et familieparti.
LES OGSÅ: Lunde og Noresjø er i tet – her er KrFs nestlederløp
Valgkomitéleder: Speiler bredde
Det er Solveig Ege Tengesdal fra Rogaland som har ledet valgkomiteens arbeid:
– Anbefalingene fra partiet er svært tydelige på at Kjell Ingolf Ropstad bør bli ny partileder etter at Knut Arild Hareide valgte å fratre, sier hun.
Valgkomiteen mener de tre speiler «en bredde i partiet»:
– Sammen har de den personlige, politiske og organisatoriske kompetansen som trengs for å lede KrF framover i kampen for et varmere samfunn, sier hun i en uttalelse.
Nytt sentralstyre
Oslo-politiker og rød sides mann i forhandlingslaget på Granavollen, Erik Lunde, takket nei til å være nestlederkandidat, erfarer Vårt Land.
Dermed styrket Noresjø sin posisjon som favoritt.
Valgkomiteen har i stedet innstilt Lunde som fast medlem i det viktige sentralstyret. Der får han, foruten partiledelsen, selskap av:
• Karin Bjørkhaug (Trøndelag, rød)
• Tove Welle Haugland (Agder, blå)
• Magne Supphellen (Hordaland, blå)
• Anders Tyvand (Vestfold, rød).
Fylkeslag fra utenfor KrFs kjernestrøk i sør og vest har presset på for å få «sin» nestleder og øke tyngden sin i partiets viktige sentralstyre. Mange av disse hadde røde flertall i KrFs retningsstrid.
De er opptatt av at KrF skal være et landsdekkende parti.
– Bollestad er en bauta
Valgkomitéleder Tengesdal er glad Olaug Bollestad takket ja til å fortsette som 1. nestleder:
– Olaug Bollestad er på mange måter en bauta i partiet, sier hun.