Myanmar og Norge

MIITÆRKUPP: Norge har spilt en viktig rolle i utviklingen i Myanmar. Når generalene nå har kuppet demokratiet, må vi tenke nytt om hvordan vi skal bidra videre.

VALGSEIER: Aung San Suu Kys parti NDL vant knusende seier ved valget i fjor høst. Det er trolig grunnen til at generalen nå kuppet makten og arresterte henne.

Mandag slo generalene til, arrestere Aung San Suu Kyi og andre demokratisk valgte politikere og innsatte sine egne i alle styrende posisjoner. Kuppet skyldes trolig at Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NDL) vant en knusende seier i valget i fjor høst. Generalene fryktet at den nye nasjonalforsamlingen ville kunne redusere deres makt, og slo til dagen før den skulle tre sammen.

Det er ikke nok at Utenriksdepartementet fordømmer kuppet. Vi må revurdere det utstrakte samarbeidet vi har med landet og dets myndigheter.

Vårt Land

Norge var en viktig støttespiller for Aung San Suu Kyi den gangen hun ledet en forfulgt opposisjon mot militærstyret. Vi sluttet opp om de internasjonale sanksjonene mot regimet, og vi bidro til demokratibevegelsen. Nobelprisen hun fikk i 1990 bidro til at Norge ble oppfattet som en viktig støttespiller for henne.

Obama la ny kurs, og Norge fulgte

For ti år siden la Obama-administrasjonen i USA seg på en ny kurs overfor Myanmar, der generalene ble forespeilet lettelser i sanksjonene mot at de innledet en prosess i retning av demokrati. Noe av motivasjonen for USA var å motvirke Kinas innflytelse i landet, noe generalene også var interessert i.

Det var viktig for USA at Aung San Suu Kyi godtok og deltok i prosessen. Hun ble med på det, men hadde ønsket at USA skulle stille sterkere krav til generalene. I 2015 fikk hun stille til valg. Selv om hun vant, fikk hun ikke bli president. Hun ble likevel landets reelle leder, men det militære beholdt det meste av makten.

Flere av president Joe Bidens sentrale rådgivere spilte viktige roller i omleggingen av amerikansk politikk. Nå har prosjektet deres vist seg å være mislykket, og de må finne ut hva de nå skal gjøre. USA er redde for å skyve Myanmar over i Kinas armer, noe som kan skje om USA reagerer med nye sanksjoner.

Norge viktig partner for Myanmar

Norge var en aktiv deltaker i Obamas nye tilnærmingspolitikk. Norsk næringsliv ble oppfordret til å engasjere seg i landet, og Myanmar ble en viktig partner i norsk utviklingspolitikk. Det var motivert i et ønske om å støtte opp under demokratiprosessen. Men det handlet også om næringslivssatsing og å støtte politikken til vår allierte USA.

På bakgrunn av den rollen vi har spilt i Myanmar, blir det nå viktig at Norge revurderer sin rolle. Det er ikke nok at Utenriksdepartementet fordømmer kuppet. Vi må revurdere det utstrakte samarbeidet vi har med landet og dets myndigheter. Vi kan ikke fortsette noe som er en støtte til militærregimet. Men å isolere landet igjen vil trolig bare forverre situasjonen. Det krever at vi tenker helt nytt.

Powered by Labrador CMS