Gambling med Gud

Ledelsen i Filadelfia bør gå gjennom sin språkbruk i forbindelse med Q42.

Q42 i Kristiansand sentrum eies av pinsemenigheten Filadelfia Kristiansand og sto klar i 2016. Bygget er Sørlandets største konferansesenter med 1.400 sitteplasser i hovedsalen. Dette brukes av menigheten, i tillegg til at det leies ut gjennom selskapet Kristiansand Kongressenter AS. Inneholder også blant annet restaurant, hotellrom og leilighet.
Q42 i Kristiansand sentrum har vært truet av røde tall siden åpningen i 2016.
Publisert Sist oppdatert

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Vårt Lands syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.

Det har holdt på å gå helt over styr for pinsemenigheten Filadelfia i Kristiansand. Q42, et kombinert menighets- og forretningsbygg til 600 millioner kroner, har slitt med røde tall i flere år. Q42 ble bygget i 2017, men har vært under planlegging siden før årtusenskiftet. I september ble krisen igjen akutt, men private investorer bladde opp 60 millioner kroner i siste sving før konkurs.

Både i forbindelse med planlegging av bygget, driften og de senere års økonomiske trøbbel, har mennesker i og rundt menighetens ledelse brukt et sterkt teologisk ladet språk for å beskrive og engasjere. Da det ble klart at bygget var reddet fra konkurs, uttalte menighetsledelsen at det var et «guddommelig under».

Lav språkbevissthet

Det kan virke som om bevisstheten om slik språkbruk er litt i overkant lav hos menighetens ledelse. Som uttrykk for en opplevelse, er det selvsagt helt legitimt for enhver å si at noe er et Guds under – i teologien ser man jo alt godt som Guds gjerning.

Men når en leder uttaler seg slik som her, er det ikke bare et spørsmål om dennes teologi eller personlige fromhetsliv. Ordene vi bruker benevner og fortolker ikke bare, de skaper også noe. Når ledelsen ber investorer redde Q42, og deretter offentlig takker Gud for at det skjer, legger det et enormt press på alle som står under ledernes innflytelse.

Når man velger å gamble, kan man ikke skyve Gud foran seg, men selv ta ansvar for risikoen

Vårt Land

At Filadelfia Kristiansand har tatt økonomiske sjanser, er det ingen tvil om. Det gjør også investorer hele tiden. Det ligger i forretningslivets dynamikk at noe lykkes og andre ting ikke lykkes, og den som skal tjene penger på det er aldri sikret gevinst.

Men pinsemenigheten kan likevel kritiseres for to ting knyttet til risikoviljen: For det første er det fellesskapets penger som er brukt. Det forplikter i større grad enn når man satser egne midler. For det andre knyttes nederlag og suksess til Guds vilje og inngripen i verden, og det skjer offentlig.

Ta ansvar

Når man velger å gamble, må man selv ta ansvaret for risikoen. Å skyve Gud foran seg, både i nedturer og oppturer, er å ikke ta ansvar for forvaltningen av sine talenter, og heller ikke for flokken man skal lede.

I gårsdagens Vårt Land tar pinseveteranen Terje Hegertun til orde for en bred gjennomgang av læringspunkter fra prosessen. Det er viktig at en slik gjennomgang ikke bare handler om forretningsmessige forhold, men også om teologi og språkbruk.

Powered by Labrador CMS