Vil ikke at barna skal sitte stille
BARNE-TV: Verken Fantus eller Minibarna forsvinner med det første. Men Helsedirektoratets råd om å skjerme barn under to år for TV, vil trolig føre til endringer i NRK Super.

I mai la Helsedirektoratet fram nye råd om fysisk aktivitet og stillesitting. En av anbefalingene var at barn under to år ikke bør se på TV i det hele tatt. Vårt Land rettet dermed søkelyset mot NRK, som har satt seerrekorder med den prisbelønte serien «Minibarna». Målgruppen for serien er barn under to år.
Framover kan det imidlertid bli endringer. Forrige uke meldte NRK P2s nyhetsmorgen at NRK Super vurderer å endre målgruppe. NRK Super-redaktør Siril Heyerdahl forteller til Vårt Land at redaksjonen har vært i møte med Helsedirektoratet.
– Vi ønsket mer innblikk i bakgrunnen for rådene. Vi ville vite om vi laget noe som er skadelig for barna. Det sier de at vi ikke gjør. Selv om de sier null skjermtid, opplever vi ikke at endringen er radikal, sier Heyerdahl.
Hun påpeker at Helsedirektoratets råd baserer seg på WHOs internasjonale råd.
– Og de internasjonale rådene mot inaktivitet er ikke like gjeldende i Norge fordi så stor del av barna er i aktivitet i forhold til andre deler av verden, sier hun.
På ett punkt ga møtet ny informasjon: En mulig skadevirkning av tidlig skjermbruk er at barna i større grad kan utvikle nærsynthet med mulige følger for senere helse.
Først om to år
Redaksjonen har ennå ikke landet en endelig konklusjon. NRK Super har to serier for de minste som er i produksjon for neste år. En ny versjon av Minibarna, som kanskje får et annet navn, har med deltakende barn som er under to år.
– Hva som egentlig er den store forskjellen på de få månedene i alder, må vi utforske nærmere, sier Siril Heyerdahl.
Allerede før Helsedirektoratet kom med nye råd, hadde NRK bestemt seg for at den nye Minibarna-serien skal fokusere enda sterkere på å stimulere barnas bevegelser under TV-tittingen.
– Då rådene kom, tenkte vi at nå skal vi hvert fall forsterke aktiviteten, forteller Heyerdahl.
Den andre serien som også har vært planlagt i lengre tid, er flere episoder med Fantus og maskinene. Fantus er lillebroren til Fantorangen. Når de to produksjonene er ferdige i høst, vil planleggingen av nytt innhold starte.

Henter råd
– Hvordan utforsker dere?
– De som jobber med nye ideer snakker med psykologer, pedagoger i barnehager og leser psykologi om kognitiv utvikling. Det er slikt arbeid som ligger til grunn for tempo, klipperytme og musikk seriene har. Fra barnehagepedagoger henter vi innspill på hva det er som engasjerer, hva barna hermer etter, inspireres av og responderer godt på.
Med Minibarna tenkte NRK spesielt på barn fra 18 måneder. Om innholdet blir akkurat det samme for toåringen, er spørsmålet NRK ser nærmere på.
– Det er ikke sikkert at det er annerledes. Og når alt kommer til alt, er det foreldrene som bestemmer seg for hva barna skal se fra hvilken alder, sier Heyerdahl.
Vi ville vite om vi laget noe som er skadelig for barna
Siril Heyerdahl, NRK Super-redaktør
Ifølge Medietilsynets undersøkelse av barns medievaner bruker 71 prosent av de yngste barna (1–4 år) YouTube. Gutter bruker i større grad YouTube, mens jenter i større grad bruker NRK Super. På YouTube er det, ifølge foreldrene i undersøkelsen, mest vanlig å se på tullevideoer (51 prosent), tegnefilmer (47 prosent), musikk (46 prosent) og gaming/gamere (44 prosent).
Redaksjonell vurdering
Programinnholdet NRK Super viser som er laget i utlandet, sorterer under publiseringssjef Andreas Seierstad. Han mener det er stor forskjell på hvor modne barna er.
– Det er også forskjell på om du er storebror eller lillebror, og det som egner seg for en treåring kan også egne seg for en ettåring og motsatt. Finmaskingen er lavere jo lenger ned i alder du kommer. Til syvende og sist er det foreldrene som vet best hva som egner seg for sitt barn, sier han.
– Hvordan forholder du deg til rådet om null skjermtid for de under to år?
– Vi jakter etter det beste internasjonale innholdet for barn. Alt innhold vi kjøper inn og gjør tilgjengelig er grundig redaksjonelt vurdert. Det må ikke være skadelig eller på annen måte bryte med Medietilsynets retningslinjer, sier Seierstad.
NRKs ambisjon er å tilby programmer som er så lettfattelige og godt tilrettelagte som mulig. For barn under to er det generelt lite tilpasset innhold å finne på det internasjonale markedet. NRK har samarbeidet med mest med britiske BBC. Med kanalen CBeebies er BBC vært ledende med sine programmer for de aller minste.
– De byr på enkle og lettfattelige historier som ikke går for fort fram. Hvis barn under to år ser på TV, får de tilrettelagte programmer for sin egen kognitive utvikling. Iblant samarbeider vi også med andre nordiske allmennkringkasterne om å kjøpe programmene, sier Seierstad.
– Vil en endring få betydning?
– Det er der vi er i prosessen nå. Hvilke konsekvenser rådet om null skjermtid vil få, vil vi lande etter hvert. I utgangspunktet løper vi ikke ut for å jakte den beste serien for ettåringen. Vi får programmer presentert som helst skal egne seg for så brede barnegrupper som mulig. En slik serie er for eksempel Peppa Gris med enkle fortellinger og flere lag av humor, sier Seierstad.