Vårt Land vil ut i nye kanaler

Forlagsvirksomhet, kulturarrangementer og nye debattarenaer er under utvikling.

– I en anstrengt avisøkonomi er vi helt avhengig av å utvikle nye forretningsmodeller og tilpasse oss framtidens mediehverdag, sier Ole-Jacob Mosvold, viseadministrerende direktør i Vårt Land.
Publisert Sist oppdatert

To nye medarbeidere er ansatt på ettårs engasjement for å styrke avishusets forhold til dagens lesere og til nye. Elin Krogedal og Arne Christian Konradsen er i sin første uke i Mentor Medier som eier Vårt Land. De kommer begge fra stillinger som forlagsredaktører i Luther forlag.

Nye inntekter. – Vi skal være med på utvikle kulturtilbudet til VLs lesere, sier Krogedal.

– Dessuten skal vi finne nye måter å skape inntekter ut av Vårt Lands innhold ved å presentere det i andre kanaler, tilføyer Konradsen.

I Sverige eier Mentor Medier både avisen Dagen og forlaget Libris. Flere av forlagets forfattere er aktuelle for Norge. Da Per Arne Dahl, Thomas Sjödin og Solveig Slettahjell dro på turné for to år siden, var det i samarbeid mellom Luther forlag og Vårt Land. Både Krogedal og Konradsen var tilretteleggere for turnéen.

– Det var en type arrangement som frister til gjentakelse, sier de.

Debattarena. De vil også se på hvordan Vårt Lands reiseklubb, kulturklubb, egne kulturarrangementer og kanskje en kunstklubb og en bokklubb kan ses sammen som en del av et helhetlig tilbud til leserne.

– Tanken er å styrke Vårt Lands rolle i debatten i grenselandet samfunn og religion. Derfor ser vi også for oss debattarenaer hvor vi kan være med å sette dagsorden i flere kanaler enn nett og papir, sier viseadministrerende direktør Ole-Jacob Mosvold.

– Hvordan forsvarer du to nyansettelser i en anstrengt avisøkonomi?

– I en anstrengt avisøkonomi er vi helt avhengig av å utvikle nye forretningsmodeller og tilpasse oss framtidens mediehverdag. For å skape denne utviklingen er vi avhengig av annen og ny kompetanse enn tradisjonelle avisvirksomheter besitter, sier Mosvold.

Avisen ønsker å være tydeligere til stede på festivaler som for eksempel Olavsfestdagene og Protestfestivalen.

– I Sverige har man lykkes i større grad med å løfte fram eksistensielle spørsmål som for eksempel på Bokmässan i Göteborg. Hvorfor er ikke Den norske kirke til stede på for eksempel Oslo Bokfestival med en scene der en stiller de store spørsmålene til forfatterne, sier Konradsen.

Forlag. Det er mange år siden Vårt Land avviklet sitt forlag Genesis. En del av den nye satsingen vil også kunne bli forlagsvirksomhet.

– Også forlagene sliter. Hvorfor frister det?

– Fordi avisens nedslagsfelt i krysningen mellom religion og samfunn er et område med mye undring og debatt. Interessen for disse spørsmålene vil bare bli sterkere, tror Mosvold.

Han vil ikke kalle det regulær forlagsdrift. Tanken er å finne nye kanaler for å publisere det stoff avisredaksjonen produserer. Mange saker begrenses av plassen avissidene gir.

Småbøker. – Når redaksjonen graver fram en større sak, vil vi kunne gi innholdet all den plass det fortjener ved for eksempel å utgi det som en boksingel eller en liten e-bok, sier Mosvold.

Kristeligt Dagblad, Guardian, The Times og Economist er eksempler på aviser som gjør dette allerede.

– I Norge ser du hvordan Aftenposten presenterer et utvidet innhold i magasinet Innsikt, påpeker Mosvold.

Powered by Labrador CMS