Ny app skal lede pilegrimer inn i det ukjente
TUR: Appen «rurAllure» oppfordrer pilegrimer til å utforske uvant terreng. – Skal ikke sende folk rundt i hytt og vær, forsikrer avdelingsleder i Nasjonalt pilegrimssenter.

Hundretusener av mennesker legger ut på populære pilegrimsreiser i Europa hvert år. Likevel besøker pilegrimer bare et fåtall av tilbudene rundt ledene.
Nå skal pilegrims-appen «rurAllure» sørge for å sende reiselystne sjeler inn på ukjente stier. Appen er utviklet som del av et europeisk forskningsprosjekt som kartlegger og fremmer kulturarvsteder rundt pilegrimsledene i Europa.
Gammelt blir nytt

– Dette er et stort prosjekt som er EU-finansiert, forteller Hans Morten Løvrød, avdelingsleder i Nasjonalt pilegrimssenter.
Senteret er en sentral samarbeidspartner i den nye pilegrims-appen. Appen har som formål å formidle kulturminner og markedsføre mindre kjente pilegrimsruter i folks nærområder.
– Det er ikke snakk om å finne helt nye stier, tvert om er det å børste støv av de gamle, sier Løvrød.
Nasjonalt pilegrimssenter vil legge til rette for større bruk av middelalderstiene, og hvis en app kan fikse det er det glimrende, forteller han.
Et av hovedmålene til appen er derfor å gi pilegrimene muligheten til å skreddersy deres egen reise i størst grad.
Per i dag har prosjektet fire piloter med pilegrimsmål i drift. Disse er Santiago de Compostela i Spania, Roma i Italia, Csíksomlyó i Romania og Trondheim i Norge.
Nedtrampa stier
Årlig begir over 400.000 pilegrimer fra hele verden seg ut på vandring mot Europas mange populære pilegrimsmål. På veien legger de igjen verdier for mer enn 300 millioner euro, skriver Forskning.no, som omtalte saken først.

Bakenfor disse tallene finner man også flere negative konsekvenser. Enkelt pilegrimsruter blir så populære at det kan gå på bekostning av naturen rundt de kjente rutene.
Gudbrandsdalsleden, en reise på 643 kilometer som tar rundt 32 dager å gjennomføre, er en av de populære rutene i Norge. I middelalderen var leden hovedveien til Nidaros.
I dag har pilegrimssenteret måttet sette inn tiltak for å sørge for at reisen ikke har negativ innvirkning på naturen, grunnet forsøpling og overbruk.
– Vi har satt opp toaletter for å hindre menneskelig forsøpling rett og slett, sier Løvrød.
– Vil appen ha en negativ konsekvens på naturen, når den skal gjøre de mindre populære stiene populære?
– Jeg tror nok appen tar utgangspunkt i de kjente veiene der vi har kontroll, og vil ikke sende folk rundt i hytt og vær, sier Løvrød og ler.
Popkulturelle pilegrimsreiser
Appen har også som et av sine mål å gjøre lengre pilegrimsreiser mulig. Denne etterspørselen er i vekst, poengterer Løvrød.
– Folk er gira på å gå ekstrem langt, fra Trondheim til Roma, for eksempel.
Disse «ekstreme reisene» mener Løvrød har blitt mer populære, og den nye appen gjør det mulig å kartlegge helt nye ruter som strekker seg over landegrenser.