Holder Ukraina-avstemning med norske og russiske elever
FESTIVAL: Fredag holder Nordting folkeavstemning blant russiske og norske skoleelever. Ukraina-konflikten gjør at kunstneren Amund Sjølie Sveen sliter med å finne voteringstema.

Kunstprosjektet Nordting er en blanding mellom politisk foredrag, festforestilling og folkeforsamling. I kveld åpner det festivalen Barents Spektakel med korps, tale, dans og bønn.
– Vi ber alltid for Nord. Hvor bønnen skal rettes nå, det vet jeg ikke ennå. Vi pleier å be for havet, det felles opphavet, sier Sveen.
Kunstprosjektet har vært gjennomført over 60 ganger på ulike steder i nord. Da tinget ble holdt på Svalbard, resulterte det i flertall for at Svalbard bør bli et uavhengig, selvstyrende område med Longyearbyen som hovedstad. Uavhengighet var også et opplagt tema da prosjektet ble gjennomført både på Færøyene og Grønland.
Spørsmål
Dagen før tinget settes er Amund Sjøen Sveen fortsatt usikker på hva som blir tema for avstemningene når elever fra videregående skoler i Kirkenes og i Murmansk deltar. De russiske elevene deltar digitalt.
– Hvordan virker Ukraina-konflikten inn på tinget?
– Nordting holder folkeforsamlinger der vi tar opp politiske utfordringer i Arktis og nordområdene, og da er det vanskelig å komme utenom Ukraina. Konflikten påvirker helt klart opplevelsen her rett ved den norsk-russiske-grensa. Her er det geopolitiske bildet alltid tett på.
Aktuell
Med lysskiltet «Make North Great Again» vil Sveen minne om at verden ser annerledes ut sett nordfra. I kveld åpner kulturminister Anette Trettebergstuen festivalen Barents Spektakel som Sveens prosjekt er en del av. Samtidig pågår Kirkeneskonferansen med deltakelse av utenriksministre fra flere land.
– Vi er alltid på de aktuelle politiske problemstillingene. Når vi er her under den geopolitiske konflikten, gjør det enda viktigere for kunsten å være aktuell. Det gjør det enda viktigere med denne møteplassen der den overordnede ideen er kontakt mellom Norge og Russland. Pandemien har gjort at grensa har vært stengt i to år. Den politiske situasjonen i Russland gjør det ikke lettere, sier Sveen.

Spørsmål
– Hvilke spørsmål skal det stemmes over?
– Det vet vi ikke før det skjer i morgen. Nyhetsbildet forandrer seg fra time til time. Spørsmålene må formuleres i natt, og ferskvare er fint. Ukraina må inngå på en eller annen måte. Jeg er spent på om vi klarer å få tak i hva russisk ungdom mener. Jeg er usikker på om dette er en arena der de ønsker å flagge sin mening, sier Sveen.
Han vil gjerne skjønne mer om hvordan russisk ungdom ser på situasjonen og på Russland sitt forhold til Vesten.
– Nordting handler om å bygge fellesskap i Nord. I Nord-Norge har folk en sterk identitet som nordnorsk uavhengig av den nasjonale identiteten. Hvordan er det i Murmansk når det gjelder lojalitet til myndigheter og nasjonale prosjekter? Det får vi kanskje et begrenset inntrykk av fordi deltakelsen går gjennom skolens formelle strukturer, vedgår han.
Folk til folk
Årets utgave av festivalen Barents Spektakel og den samtidig Kirkeneskonferansen blir sett på som de viktigste noensinne. Redaktør Arne O. Holm i High North News påpeker i en kommentar at «det er i våre farvann og vårt luftrom vestlige og russiske styrker forbereder seg på en mulig krig. Det er ikke i Oslofjorden. Men det er også hos oss topplederne på begge sider av grensa møter hverandre, og derfor også oss som bor her.»
Arrangørene bak Barents Spektakel er Pikene på broen, en gruppe kuratorer og produsenter. Siden 2004 har Spektakel vært det de kaller en kulturpolitisk cocktail med blant annet musikk, teater, litteratur og debatter som ingredienser.
Aktuelle problemstillinger relatert til Barentsregionen og nordområdene har alltid vært en del av festivalen.
– Det er forferdelig det som skjer i Ukraina, og i denne situasjonen opplever vi det som viktigere enn noen gang å være en møteplass. Vi er ikke en politisk festival, men en folk-til-folk festival. Samtidig
er det opplagt at konflikten vil komme frem både kunstnerisk og politisk, forteller festivalsjef Franziska Kraiczy.

Forsterket av pandemi
Et stort spørsmålstegn er festivalens symbol i år. Festivalen stiller spørsmålet om hvor vi går herfra med kulturen, industrien, våre fellesskap, det grønne skiftet og kryssing av grenser. Alle spørsmålene relateres til Nordkalotten. I dagene før åpningen meldte samtidig Ukraina-spørsmålet seg.
Barents Spektakel 2022 vil også avholdes i Murmansk, St. Petersburg, Petrozavodsk og Nikel. Ingen av arrangementene er avlyst eller hindret av konflikten.
Når festivalen avsluttes søndag, vil en norsk og en russisk kunstner skape lyd som kan høres på begge sider av ei grense som har vært stengt i to år. Fortsatt er den delvis pandemistengt. Festivalen markerer også at det er ti år siden folk kunne krysse grensa som de ville med nye grenseboerbevis.
Astrid Fadnes er kommunikasjonsansvarlig for festivalen. Hun opplever at den usikre stemningen påvirker alle.
– Men situasjonen vil forsterke festivalen og opplevelsen av at den faktisk er viktig. Vi må møtes. Kunstens oppgave er å kommentere samfunnet, og vi håper festivalen bidrar til det. Under pandemien har ikke samarbeidet over grensa ligget stille, men fortsatt med enda sterkere kraft fordi vi har innsett hvor grunnleggende samarbeidet er, sier Fadnes.