Hele bygda synger
I Skjerstad og Misvær menighet har organisten organisert salmekveld nummer 200. – Dette er unikt. Hele bygda er jo med, sier gjestesanger Ola Bremnes.

Tekst og foto: Torill Edvardsen
Det er kaldt og godt utenfor Skjerstad kirke i Nordland. Den ligger i et åpent, litt kupert landskap ved fjorden, med fjellene i nærheten. Lyset er skarpt mot delvis snødekket mark, i den klare, nordnorske lufta. Hundre meter unna får to reinsdyr beitetak i bakken, der hvor snøen har blåst bort.
Inne i den vakre kirken er det en stund igjen til kveldens feiring, men Salmeglede 200 er allerede i gang. Et par foredragsholdere skal prate før middag. Primus motor for salmekveldene er kirkens organist, Hildur Eli Gryt (bildet). Hun hilser på alle som kommer innom med et varmt smil.
Tredelte salmekvelder
Det har vært tider i løpet av disse fjorten årene, at Hildur har følt seg motløs. Likevel har hun fortsatt å tro på verdien av salmekveldene. Hun har til og med skrevet en bok om det. Insistert på at vi må fortsette å lete i denne skatten, nyte, spille, synge.
Hver salmekveld blir delt i tre deler. Først er det kveldens gjest, som forteller noe om en salme. Ofte knytter gjesten denne til fortellinger fra sitt eget liv. Så synger alle den sammen etterpå. Dette blir iblant en sterk opplevelse.
Deretter er det ønskesalmer. Til slutt kaffe. Kaffekomiteene skal ikke undervurderes. Hildur skriver det i boka, og hun takker dem også senere på kvelden.
– Uten dere hadde jeg aldri orket.
LES OGSÅ: Kirkemusikkfestivalens styrke ligger i dens mangfold og høye kvalitet
De oppmøtte
Korsangerne Eva-Merete Karlsen og Torild Kaspersen pleier å møte opp på salmekveldene i kirka. I kveld skal både barnekorene og voksenkorene synge. Eva-Merete kommer til å felle en tåre etter at barnebarnet har sunget. Ola Bremnes og Vocal Art kommer, og voksenkorene skal lage et stort felles kor og synge med dem. Begge damene er i femtiårene og har kjent hverandre siden 80-tallet da barna var små. Nå krysses deres veier blant annet via sanginteressen.
Torild er på salmekveldene så ofte hun kan, når hun ikke har vakter på jobb.
– Jeg har vært med i barnekor fra jeg var liten. Jeg liker kirkerommet svært godt, og er veldig glad i salmene. Kanskje det går mer på det følelsesmessige. Kanskje handler det mindre om enkeltsalmer.
Hun tenker seg om mens hun snakker, som om det er første gang hun formulerer dette for seg selv.
– På salmekveldene får vi oppdage de skattene som ligger der. Som regel ligger de gjemt, klappet igjen mellom to permer. Så kommer «ho Hildur» med noen nye: «Dette skal vi prøve…»
Orgeltradisjon
– Vi sang jo salmer på skola, stod ved sia av pulten, vi sang hver dag. Det er sikkert derfor jeg liker å synge den dag i dag, forteller Eva-Merete. Hun vokste opp ved Saltstraumen. Hun synger:
– Jeg vet en deilig have hvor roser står i flor. Den skapte Gud til gave, for alle barn på jord. Jeg syntes den var så fin, den sangen!
Hun mimrer videre om bestefaren som hadde den gamle koral-boka. På gården stod det et gammelt trøorgel hvor hun lærte seg å spille «Nærmere deg, min Gud.» I området her, spesielt i Misvær, har det vært tradisjon med orgel på gårdene.
Eva-Merete er i blant med på vokalprosjekter utenom det faste koret.
De er enige om at soknepresten Gjermund og hans kone, organist Hildur, har bidratt til menneskeliggjøring av salmene. Og det har blitt et slags nytt fellesskap.
– Før var «bedehus-og kirkefolket» på den ene siden, og «ikke-kirkefolket» på den andre. Nå er alle sammen, mener Eva-Merete. Og de legger til at de liker veldig godt artistenes utgivelser av salmer de senere år, det er deilig å få rocka opp dette materialet litt.
LES OGSÅ: – Viktigst når kassadamen på Coop'en kommer
Himmelsk opplevelse
Hildur Eli Gryt lever i livets kontraster. For noen år siden hadde hun en fryktelig tung natt. Hun slet veldig med å tro på sin egen framtid som organist. Så kom hun til Bodø Domkirke på en morgensamling, der de sang en Elias Blix-salme. «Å Jesus lat meg ljoset sjå.»
– Jeg trengte å se lys, for det var beksvart. Vi sang: «...så mitt mørker sprengja må, når hjarta mismod hyser:» Den traff meg, det var som om Blix hadde skrevet den samme natt til meg. Den var bare helt riktig for meg der og da.
Nå er det tid for å nyte og høste av det som er sådd. Det kunne vært en hvilken som helst norsk kirke. Bøyde hoder over salmebøkene, noen sitter med ytterjakkene på, andre har tatt den av og beholdt skjerfet. Det er høy tetthet av kantorer, prester og kjente fjes i kirke-Norge. Og det er nærmest bul på veggene. Folk fra bygda, hyttefolk fra Bodø har tatt turen, noen fra bygdene et godt stykke unna. Etter at det fargerike barnekoret har sunget, gleder sortkledde korsangere seg over å synge med Ola Bremnes, musikere og sangere fra Vocal Art.
Det er usedvanlig mange sterke sangere i rommet, også på benkeradene. Når Hildur ikke snakker, dirigerer eller synger selv, sitter hun på første rad. Neste dag forteller hun til sine kolleger fra fjern og nær.
– Kvelder som i går kveld kan vi telle på én finger, men å sitte fremst, og bli løftet opp..., hun løfter armene vidt utover: – Det er en himmelsk opplevelse.