Bø vil inspirere til barnesang med nytt kirkekultursenter
KULTURSENTER: Mange har lurt på hva de gjør i Bø menighet for å få alle barna med. Nå starter de kultursenteret KISS for å inspirere andre – med 400.000 i støtte fra Kirkerådet.

Da Grete Hasselgård Sele startet barnekorene Minikoret og SingLett for 24 år siden, visste hun knapt hvilken aktivitet hun utløste i telemarksbygda Bø. Den gang hadde menigheten et voksenkor. Nå opplever hun at barn som var med i 1997 kommer tilbake med egne barn for å synge. Menigheten har en profesjonell korskole med åtte forskjellige tilbud fra babysang til voksenkor (se oversikt). Mer enn 120 barn og 30-40 voksne deltar i aktivitetene. På familiegudstjenestene samler de rundt 200 mennesker.
Jobber raskt
– Vi får ofte spørsmål om hvordan vi lykkes, forteller Grete Hasselgård Sele og Rolf Axelsen Lie.
Hun er musikkpedagog og korleder. Han er organist. Da Kirkerådet utlyste midler til opprettelse av kirkelige kultursentre på forsommeren, hadde de kort tid på seg til å forberede en søknad. Både Sele og Lie har lang erfaring og er aktive instruktører og deltakere i Ung Kirkesang. Nettverket deres er stort. De innhentet anbefalinger fra regionale ledd både i kirkelige, kommunale og fylkeskommunale myndigheter.
Nå er de i full gang med konkrete planer og regner med å kunne være aktive om et års tid. De ser ikke for seg et senter i form av et bygg, men som en organisasjon. For å inspirere til kirkemusikalsk arbeid blant barn og unge vil de rette et tilbud til barne- og ungdomskor, orgelklubber, instrumentalundervisning og konserter og kulturproduksjoner.

Ser stort behov
– Vi opplever at behovet er stort, ikke bare blant frivillige korledere, men også blant kirkelige ansatte på repertoar, pedagogikk og metodikk for ulike aldersgrupper, forteller de to.
– Jeg er musikkpedagog. Mange mangler den bakgrunnen og vet ikke helt hvordan de skal gripe an, forteller Hasselgård Sele.
– Hva kan dere tilby som ikke Ung Kirkesang (UKS) allerede gjør?
– Vi kan være mye nærmere menighetene og de folkene vi skal jobbe med i denne regionen og bispedømmet. UKS driver kursing nasjonalt, ikke i menighetene. Her har vi allerede et nettverk, og mange vet ikke en gang om UKS. Vi er imidlertid klare over at vi må utfylle hverandre, og vi vil samarbeide, ikke konkurrere med UKS, sier Axelsen Lie.
De to deltok begge som instruktører på UKS sin sommerskole i juli.
– For oss er det også viktig å profilere og fremme kirkemusikk og -kultur i det offentlige kulturfeltet i regionen slik at det som faktisk skjer, blir mer synlig og verdsatt, sier Axelsen Lie.
Kinderegget
Telemarksbygda har i underkant av 7.000 innbyggere, og mens menigheten har 300 følgere på Facebook, følges korskolen av 450. Menigheten har sett det strategisk viktige med korsatsingen og kaller korskolen en av grunnpilarene. I tillegg til det musikalske ser de at det også er en viktig del av kirkas trosopplæring.
Slik er det formulert: «Gjennom songen får både vaksne og unge korsongarar eit nært og personleg forhold til kyrkja og gudstenesta, og er med på å gje kyrkjelyden eit variert uttrykk og inntrykk av trua og truslivet. Korskulen i Bø har som føremål å samle både barn, ungdom og vaksne i eit sangfellesskap der den kristne bodskapen er synleg. På denne måten er korskulen i Bø både kyrkjelydsarbeid, trusopplæring og kunstnerisk arbeid på ein gong.»
– Barna er med i liturgisk sang helt fra de er tre år gamle. Det gjør at de blir glade i gudstjenesten. Kanskje blir de også det siden, sier Hasselgård Sele.

Økonomi
Så langt har KISS hentet støtte fra Kirkerådet som et engangsbeløp til en administrativ stilling som de to ansatte vil dele på.
– Hva er sjansene for å sikre senteret en langsiktig drift?
– Vi har en plan, og vi må bruke tid på å søke der vi kan. Vi har håp om midler fra bispedømmet via midler fra Opplysningsvesenets fond. Vi har også andre søknader ute, og håper det vil være lettere å få hjelp av fylke og kommune når vi får hjelp fra andre steder og er i gang. Så lang er Midt-Telemark kommune informert og er entusiastiske, sier Axelsen Lie.
