«Alt eg såg» kåret til Sigvarts beste

Erik Hillestad har skrevet tekster til 50 av Sigvart Dagslands komposisjoner, også de fleste som nå er kåret til Dagslands beste tekster.

Publisert Sist oppdatert

Det er arrangøren av søndagens konsert med Sigvart Dagsland i St. Petri kirke, Stavanger domkirke som har hatt en Facebook-avstemning om Sigvart Dagslands beste tekster.

Vinnerlåten «Alt eg såg» ble opprinnelig skrevet av Sigvart Dagsland til søsteren hans i 1988, etter at mannen hennes døde. Teksten ble skrevet i samarbeid med Erik Hillestad. Under Hver gang vi møtes i 2014, tolket Anneli Drecker låten. Da Dagsland deltok i Det store korslaget i 2012, ble den fremførte av koret hans.

Sjekk hele lista litt lenger ned i saken.

«Har definert meg»

Etter Sigvart Dagslands konsert i St. Petri kirke i Stavanger søndag, inviteres det til nachspiel hvor artisten og Erik Hillestad vil dele erfaringene de har gjort gjennom et mangeårig samarbeid.

Bjørn Eidsvåg spilte forrige fredag i Kulturkirken Jakob i Oslo. Da hevdet han at det var enkelt å se hvilke tekster Erik Hillestad hadde hjulpet ham med, fordi det var de gode tekstene, blant alle han ha ut på Kirkelig Kulturverksted (KKV). Dagsland har følgende å si om KKV-sjefens tekstlige kvaliteter:

– Erik Hillestad har betydd veldig mye for meg og sangene mine. Han var der fra mitt første album i 1985, Joker. Tekstene hans var med å definere meg som artist. Han har vært både tekstforfatter, produsent og en god venn i mange år. Da gjør det ikke noe at han tilhører hippiegenerasjonen og jeg Poco Loco-generasjonen, sier Dagsland.

LES MER: Her går grensen for kirkemusikken.

Ville rødmet

– Sigvarts betydning for meg som tekstforfatter kan knapt overvurderes. Hans sterke melodier og formidlingskraft er enestående, og ble en mulighet til å uttrykke et budskap til mange, sier Hillestad.

– Hvor viktig er teksten i en låt?

– Hvis ikke teksten er god, da faller alt. Skulle jeg sunget en dårlig tekst, ville jeg garantert ha rødmet gjennom hele låten. Det betyr ikke at teksten trenger å være dyp. Min store helt, Paul McCartney, er et godt eksempel på det. Han har for eksempel skrevet flere enkle, men gode kjærlighetssanger. Kunsten er å ikke gjøre kompliserte tekster svulstige, og de mer enkle ikke banale, sier Dagsland.

– Tekst og melodi står i et gjensidig avhengighetsforhold til hverandre. Det er vanskelig å sette det opp mot hverandre. En god tekst kan uansett gi en låt vinger, som kan gjøre det lettere både for sangeren og publikum og ta låten til sitt hjerte, sier Hillestad.

– Er det likevel ting det er viktigere å synge om enn andre ting?

– Det er det samme hva jeg synger om, bare teksten er god. Enten det er store universelle temaer, eller små hverdagslige ting, sier Dagsland.

– For meg vil det være temaer som er viktigere enn andre, selv om det vil variere fra hvilken situasjon og epoke det skrives om. Mye er det allerede sunget mye om, som det virker unødvendig å gjenta i stadig nye tekster. Andre temaer er blitt forsømt, og fremstår som viktigere. Slitte temaer skader sjelden, men man kommer ikke noe videre, sier Hillestad.

LES MER: Kjenner du igjen denne artisten?

Forbilde

– Har det hendt at dere har vært uenige om tekstene til en ny Dagsland-låt?

– I forbausende liten grad. Det har vært enkelte sanger, hvor jeg har kommet med forslag, men Sigvart ikke har vært interessert i temaet. Helt greit, dét, sier Hillestad.

– Vi har diskutert tekstene, ja klinsjet litt også. Jeg har aldri sagt til Erik at jeg ikke vil ha en tekst, men i stedet ha den litt annerledes. En gang klaffet det først på det tredje utkastet. Til «Sangen om gleden» fikk jeg for sikkerhets skyld to tekstversjoner. Erik jobber konsentrert og strukturert, og gir seg ikke før noen av oss er fornøyd.

– Hvorfor begynte du å skrive egne tekster, når du allerede hadde en du sier er blant de aller beste?

– Eriks tekster ga meg lyst til å skrive tekster selv. Han ble tidlig et forbilde på det området. Det at han kunne bruke flere timer på få ord, var slik jeg husket det fra jusstudiet mitt. Jeg skjønte at det måtte til når det gjaldt sanger også.

– Jeg har stor forståelse for at Sigvart ønsket å bli en fullblods singer-songwriter, og jeg synes han har skrevet flotte tekster sammen med Mike McGurk.

LES MER: Hører ikke på foreldrenes musikk.

Satset utenlandsk

– Hvorfor forlot du Kirkelig kulturverksted og Erik Hillestad for å lage plate på engelsk?

– Jeg fikk lyst på å slå i gjennom i utlandet. Da jeg fant ut at jeg ville synge på norsk igjen, blant annet fordi kona mi, Karoline, foreslo det, ble jeg lykkelig.

– Det var en skuffelse for meg da Sigvart valgte å forlate KKV. Da han kom tilbake, gjenopptok vi samarbeidet, og det resulterte i flere sanger.

– Er tekstene du og Mike McGurk nå skriver veldig annerledes enn de Erik Hillestad skrev?

– Ikke veldig forskjellig, selv om jeg er ferdig med visse temaer. Erik skriver oftere om Gud og kirken enn det jeg gjør. Erik er også mer bilderik i språket enn McGurk og meg.

– Jeg vil si mine og Sigvarts tekster nå er nokså forskjellige. Det er ikke så rart. Tekstens tema har ofte å gjøre med hvor man er i livet. Derfor har Sigvart og McGurk ofte en annen innfallsvinkel.

LES MER: Aksjonerer mot konservativ kirke

Valgte bort KKV

– Hvorfor kommer ikke Sigvart Dagslands nye album på KKV, Hillestad?

– Da han i 2013 valgte å gi ut ei juleplata sammen med Karoline Krüger på et multinasjonalt selskap, ga vi beskjed om at noe nytt samarbeid med KKV ikke ville bli aktuelt. Sigvart gjorde et valg. Nå er jeg glad det har ordnet seg med kontrakt for ham på Grappa.

Powered by Labrador CMS