Denne uken er viktig for Donald Trump. Men helgas avsløring kan gjøre den verre enn han håpet på

Tidligere sikkerhetsrådgiver John Boltons boklekkasje kan være kritisk for presidenten, men riksrettsaken mot Donald Trump ender sannsynligvis slik alle regner med: Senatet stemmer etter partipolitiske linjer, og han går fri.

I en kommende bok ser tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton ut til å undergrave et av forsvarernes nøkkelargumenter i riksrettssaken mot Donald Trump.
Publisert Sist oppdatert
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne uken er viktig for Donald Trump. Men helgas avsløring kan gjøre den verre enn han både satset og håpet på. Da kom det fram at John Bolton, presidentens sikkerhetsrådgiver fram til september i fjor, sier det motsatte av det som er Donald Trumps kjerneargument i den pågående riksrettsaken.

Spørsmålet er om det vil ha noe å si.

Skarpe kontraster

I et bokmanus som Bolton har sendt utdrag av til Det hvite hus, kommer det fram at Trump sa at han ville fortsette å fryse de nesten 400 millionene (dollar) i militærhjelp til Ukraina, helt til de gikk med på å etterforske Joe Biden og sønnen Hunter.

Dette står i mildt sagt skarp kontrast til det både Trump og hans forsvarere tidligere har uttalt; tilbakeholdingen av økonomisk støtte har ingenting med dette å gjøre.

Joe Biden blir regnet som Trumps sterkeste utfordrer i presidentvalget til høsten. Sønnen Hunter jobbet for et ukrainsk energiselskap mens Biden var Obamas visepresident.

Onsdag forrige uke startet riksrettsaken i Senatet. Anklagerne, som består av sju demokrater fra Representantenes hus ønsket å føre vitner i riksrettssaken, men det har Senatet, der republikanerne har flertall, kontant avvist.

Les mer om riksrettsaken her

Villig til å vitne

Det er ikke så rart, sett fra deres synspunkt. De fryktet John Bolton, lenge før det lekkede bokmanuset. Han har allerede sagt seg villig til å vitne, hvis han blir bedt om det.

Presidenten selv har kalt Bolton for en «nasjonalt sikkerhetsproblem», og mener at Bolton ikke kan vitne og selv det å snakke offentlig, kan skade nasjonal sikkerhet.

– Han vet hva jeg tenker, han vet hva jeg mener om andre ledere. Hva hender om han avslører hva jeg mener om en bestemt leder, og det ikke er positivt, sa Trump på en pressekonfranse i Davos.

Ikke så god stemning på kontoret

Bolton, en utenrikspolitisk hauk, var den tredje i rekken av sikkerhetsrådgivere som kom til Trumps kontor, før stemningen mellom dem etter hvert surnet betraktelig.

Trump sa Bolton hadde fått sparken, mens Bolton sa han hadde sagt opp.

Det var her det skjedde

I forrige uke hadde aktoratet 24 timer, fordelt på tre dager, på å legge fram sine argumenter i saken. Nå er det forsvarerne sin tur. Lørdag brukte de kun to timer, og fortsatte i går kveld norsk tid.

Men i mellomtiden kom altså boklekkasjen.

John Boltons bok «The Room Where It Happened; A White House Memoir» skal gis ut i mars. Over mange sider beskriver han hvordan han mener «Ukraina-gate» utviklet seg i måneder. Trump avviser påstandene på Twitter.

Boklekkasjene blir beskrevet som «eksplosive», ikke bare fordi demokratene selvsagt krever at Bolton nå skal få vitne. Demokratene håper – og Trump-tilhengerne frykter – at noen av de moderate, republikanske senatorene nå blir overbevist om å gå over til «den andre sida» og stemme for å slippe til vitner. Det trengs ikke flere enn fire som stemmer med demokratene for å få det til.

• Les mer: – Trump er den minst religiøse presidenten noensinne

Frykter vitner

For demokratene vil Bolton være et viktig vitne, ikke bare fordi han har førstehåndskjennskap til hva som skjedde, men også fordi avskjeden mellom ham og presidenten ikke var spesielt hjertelig. Det gir Bolton mindre grunn til å holde igjen overfor Trump, er analysen.

En annen grunn til at demokratene så sterkt ønsker seg en John Bolton i vitneboksen er hva Fiona Hill hevdet allerede i oktober i fjor under sitt vitnemål i høringen i Representantens hus. Til Hill, som er tidligere Russland- og Ukraina-rådgiver, hadde Bolton kalt Rudi Giuliani «en håndgranat som kommer til å sprenge alle i lufta».

Bolton skal ha vært så opprørt over hvordan Trumps personlige advokat, Rudi Giuliani presset på for å grave opp negative opplysninger om Joe Biden og sønnen, at han ba Hill varsle advokatene i Det hvite hus om hva som foregikk.

Perfekt timing

Donald Trumps tilhengere påpeker hvordan lekkasjen er så «perfekt timet», og at Bolton ønsker seg oppmerksomhet rundt sin kommende bok.

For eksempel denne støtte-erklæringen på Twitter, som Trump retvitret:

Også denne støtten delte Trump med sine følgere på Twitter:

Regarding Bolton:
1) Nobody cares
2) The aid was delivered
3) The Ukrainians aren’t victims (just ask them)
4) The Democrats’ corruption in Ukraine is real
5) Nobody cares

— Dan Bongino (@dbongino) January 27, 2020

De som mener Donald Trump ikke skal dømmes i riksrett, sier ikke det bare fordi de stemmer på det republikanske partiet. De gjør det fordi de ikke mener saken er viktig nok. Altså, de kan være enige i at Trump har prøvd å presse Ukrainas president til å etterforske Joe Bidens sønn i bytte mot økonomisk støtte. Men de mener at det ikke er så farlig.

Må tas på alvor

At en president blir stilt for riksrett har bare skjedd to ganger tidligere i amerikansk historie, og anklagen mot Trump er svært alvorlige. Derfor burde det være viktigst å få fram så mye som mulig i saken, mer enn å stille seg på partipolitisk geledd. Da ville muligheten for å kalle inn vitner, for å belyse saken enda mer, være en innlysende fordel. For begge parter.

Men slik USA er splittet nå, er det lite sannsynlig at det kommer til å skje.

Her er flere saker du kan lese om amerikansk politikk og samfunn:

Omstridt amerikansk bistandspolitikk, drevet fram av kristenkonservative krefter, kan ha økt tallet på aborter med 40 prosent i Afrika

– Amerikansk politikk er åndelig krig

Demokratene vil ta tilbake republikanernes monopol på de konservative kristne

Powered by Labrador CMS