Venter lang klimadebatt på overtid
Tautrekkingen om en ny Kyoto-avtale kan bli hard, og det er fortsatt uvisst om landene blir enige.

Blant de vanskeligste spørsmålene er hvorvidt østeuropeiske land skal kunne overføre ubrukte klimakvoter til en ny Kyoto-avtale.
Like før klokka 10 kunne Sveriges miljøvernminister Lena Ek informere om at EU-landene har greid å samordne sine standpunkt. Forhandlingene har vært både lange og tøffe, delvis på grunn av spørsmålet om begrensninger i utslippsrettigheter, ifølge Ek.
– Det er pluss og minus i denne pakken, sier Ek til TT. Hun mener det vil bli «utrolig spennende» når alle delegasjonene igjen skal samles for å redegjøre for sine standpunkt om kompromissforslaget som Qatar la fram lørdag.
Plenumsmøte var imidlertid forsinket, noe Ek mener tyder på store forhandlingsproblemer i flere av koordineringsgruppene. Møtet skulle ha begynt klokka 8.00. Klimamøtet skulle vært avsluttet fredag, og delegatene forhandler dermed på overtid.
LES OGSÅ: Klimaforhandlerne vurderer forslag til Kyoto 2
Fortsatt håp. – Det er nå en «take it or leave it»-situasjon, sier Svante Axelsson, leder for Svenska naturskyddsföreningen.
Enten kan delegatene godta teksten som den ser ut, eventuelt forhandle om enkelte deler i et par timer, eller så bryter forhandlingene sammen, ifølge Axelsson.
– Det som er merkelig, er at disse forhandlingene, som er så vanskelige og tøffe, er en kamp på så utrolig lavt nivå. Tekstene som legges fram nå, løser uansett ikke problemet, sier han til det svenske nyhetsbyrået.
Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) hadde lørdag morgen fortsatt håp om en avtale. Natt til lørdag ble han sammen med sin brasilianske kollega Luis Figueiredo ferdig med et utkast til en forlengelse av Kyoto-avtalen.
Samtidig jobbet andre ferdig forslag som blant annet omhandlet klimafinansiering. Ett av stridsspørsmålene er vestlige lands støtte til fattige land som trues av tørke og oversvømmelser.
Global avtale? Delegatene skal også bli enige om en kjøreplan for en ny global klimaavtale der både USA og Kina inngår. Den skal etter planen vedtas i 2015 og tre i kraft i 2020.
– Det store flertallet vil dette, men det er alltid noen som vil stikke kjepper i hjulene. Det er en god del ting her som det må være enighet om, sier Solhjell.
Forslaget fra Norge og Brasil er det siste forsøk på å dra i havn en Kyoto 2-avtale, som innebærer forpliktende CO2-kutt i EU og andre vestlige land, men ikke i USA.
Til sammen står disse landene for bare 15 prosent av verdens klimautslipp, og en ny avtale vil kun innebære 3 prosents reduksjon av verdens utslipp. Derfor mener en del miljøforkjempere at en ny Kyoto-avtale uansett er meningsløs.
Fryktet kollaps. Under forhandlingene har det hersket stor uenighet om økonomisk støtte til u-land og de rike landenes ansvar for å kutte utslippene. Da kompromissforslagene ble lagt fram tidlig lørdag morgen, var mange spørsmål fortsatt uløste.
Utsendinger fra flere land hadde etter fredagens møter alt pakket kofferten og var i ferd med å forlate Doha, og det var frykt for at hele møtet skulle bryte sammen.
– Det er så mye mistro mellom de ulike aktørene her i Doha. Selv ganske små spørsmål blir lett forstørret og det preger møtet, konstaterer Svante Axelsson i Naturskyddsföreningen.
Kritikk mot Qatar. Flere av deltakerne har beskyldt vertslandet Qatar for å ikke ta klimatrusselen på alvor.
– Det er som om Qatar tror at det er et verdensmesterskap. Men dette er ingen fotballkamp, det er alvorlige forhandlinger om framtiden til vår planet. De har ikke tatt det alvorlig, sier en ikke navngitt delegat til avisen The Guardian.
Også Kina og USA har måttet tåle kritikk. Kina skal ha forsøkt å få flere land til å endre standpunkt, mens USA anklages for å være uforsonlig.
Møtet fredag kveld skal ha vært preget av forvirring og sterke følelser.
En av forhandlerne fra Alliansen for små øystater forlot stedet i tårer etter å ha kranglet med en av representantene fra vertslandet Qatar, ifølge Guardian.