– Urett fornærmer Gud

Kampen om en mer rettferdig verden kan samle kristne, sier Jo Herbert, en av lederne i den internasjonale bevegelsen Rettferdskonferansen.

Jo Fletcher fotografert under Rettferdskonferansen på sentralen i Oslo 09.11.2018
Kampen mot en mer rettferdig verden kan samle kristne som ellers er uenige, mener Jo Herbert, som leder britiske grenen av Rettferdskonferansen.
Andreas Andersen fotografert under Rettferdskonferansen på sentralen i Oslo 09.11.2018
Rettferdskonferansen skal først og fremst inspirere, sier Andreas Andersen, initiativtaker og generalsekretær i Misjonsalliansen.
Publisert Sist oppdatert

– Rettferdighet er ikke forbeholdt én menighet, eller ett kirkesamfunn, det er sentralt for alle kristne. Urettferdighet er en fornærmelse mot Gud. Derfor har vi et felles mål i å skape rettferdighet, sier Jo Herbert, som er leder av The Justice Conference i Storbritannia.

Herbert var en av talerne på Rettferdskonferansen, som gikk av stabelen i Oslo torsdag og fredag denne uken med deltagere fra menigheter og organisasjoner i Norge.

Herbert mener et bredt økumenisk kristent fellesskap har et enormt potensial til å forandre verden ved å leve mer klimavennlig og ved å kjempe imot økende økonomiske ulikheter.

LES OGSÅ: Skal forske på urettferdighet

Noe å enes om

– Rettferdighet er noe alle menigheter og organisasjoner kan bli enige om, selv om vi er uenige i mye annet. Derfor er det flott at vi kan samle så mange om dette, sier Andreas Andersen.

Han er generalsekretær i Misjonsalliansen, som er initiativtaker til Rettferdskonferansen.

På programmet sto temaene global ulikhet, klimarettferdighet og moderne slaveri.

Britiske Jo Herbert fra The Justice Conference understreket hvor stort mobiliseringspotensial som ligger i kirken i blant annet klimakampen. Hun peker blant annet på at kirkene er store i antall, er godt organiserte og har et engasjement for å leve annerledes.

Også statsminister Erna Solberg, som talte på konferansen, fremhevet hvordan trosbaserte aktører er en svært viktig ressurs for å nå FNs bærekraftmål før 2030.

LES OGSÅ: – Verden er urettferdig

Økumenisk

Andreas Andersen forteller at visjonen er at Rettferdskonferansen skal inspirere, utfordre og utruste ansatte i organisasjoner og menigheter til å kjempe for en mer rettferdig verden i sitt personlige liv og sitt arbeid. Rettferdskonferansen er økumenisk, og «markerer startskuddet på en voksende, økumenisk fellesbevegelse for rettferdighet», ifølge konferansens hjemmeside.

– Konferansen er ikke et mål i seg selv, men målet er å sette i gang en bevegelse i hele kristenfolket og vise hvordan man kan handle for å fremme rettferdighet lokalt og globalt, forteller generalsekretær Andersen.

En bredde i norsk kristenliv var tydelig i konferanselokalene på Sentralen i Oslo sentrum fredag. Representanter fra Kirkenes Verdensråd og Misjonsalliansens partnere i Brasil var blant foredragsholderne, og både leder i Norges Kristne Råd, Erhard Hermansen, Hillsong Norway-leder Britt Krogedal, generalsekretær i Mellomkirkelig råd Berit Hagen Agøy og biskop Ingeborg Midttømme var til stede.

LES OGSÅ: – Kirken har et enormt ansvar

Inspirasjon

På lengre sikt håper Andersen at også andre organisasjoner i Norge skal bli med på å arrangere Rettferdskonferansen.

– Vi hørte om The Justice Conference og fikk en drøm om starte en slik bevegelse i Norge, sier Andersen.

– Det er mye urettferdighet i verden. Hvilke temaer skal dere konsentrere dere om?

– Vi har valgt tre hovedsaker: økonomisk ulikhet, klimaendringer og moderne slaveri, fordi vi mener det er noen av de viktigste sakene i vår tid, sier Andersen.

Jo Herbert understreker imidlertid at «utgangspunktet først og fremst er å forme en teologi om rettferdighet som bygger på Bibelen».

– Det kristne rettferdighetsbudskapet rommer hele livet, ikke bare enkeltsaker. Men så velger vi å bruke ekstra mye tid på noen spesifikke saker, sånn som moderne slaveri, sier hun.

Powered by Labrador CMS