Slik har MDG inntatt maktlaget i over halvparten av de største kommunene. Gjør historiske erobringer

Miljøpartiet skriver politisk historie: Ikke bare kaprer de sin første ordfører og fylkesvaraordfører. De inntar styringslagene i over halvparten av de største kommunene.

Valgnatten triumferte talspersonene Une Aina Bastholm (skjult) og Arild Hermstad sammen med partiets ungdomsprofil Hulda Holtvedt under valgvaken til Miljøpartiet De Grønne (MDG). Nå inngår partiets styrkede lag av lokalpolitikere avtaler som gir makt.
Publisert Sist oppdatert

Vårt Land har gjennomgått maktspillet i de 20 mest folkerike kommunene etter valget. Selv om utfall av forhandlingene mange steder er uavklart, har Miljøpartiet De Grønne (MDG) inntatt plass på maktlaget i over halvparten av dem.

– Vi kan nå snakke om gjennombruddet for MDG. Dette har mye å si for partiets oppbygging av politisk og organisatorisk styrke fremover, sier valgforsker Svein Erik Tuastad.

– Fortsatt forhandler vi mange steder. Men samarbeidsløsninger så langt gir oss sjanse til å vise frem politikk på flere felter som næringspolitikk og skole, sier nasjonal talsperson Arild Hermstad.

LES OGSÅ: Slik kan Miljøpartiet bygge seg enda sterkere –etter valgjubelen for etterpå ruller millionene inn

Ut med bystempel

Partiet triumferte da det ble klart at MDG hadde fått sin første ordfører: Ørjan Jensen i Vardø. Men like viktig internt er at partiet har hanket inn en rekke varaordførere: I Midt-Telemark, Tokke, Ås, Nesodden, Nordre Follo og storbyen Drammen. Dessuten har MDG gjennom samarbeid fått varaordføreren i det nye storfylket Vestland.

I MDGs partiapparat anser man dette som et viktig signal: Det svekker stemplingen av partiet som byparti.

– Vi er stolt av det vi får til i byene. Men mange steder i distriktene får vi nå vist frem at klimautfordringen også rammer bygdene og at det er et alternativ til Sps politikk, sier Hermstad.

Innflytelse i flere storbyer

I flere av de største kommunene er maktkampen ennå ikke avgjort. I Trondheim, Bergen og Tromsø er MDG antatt som helt nødvendige i støttegrunnlaget for Ap-makt. Det betyr viktige nøkkelposisjoner til dem også.

• I Oslo skal MDG-profilene starter snart forhandlingene med Ap og SV om ny plattform for mindretallsbyrådet.

• I Stavanger er MDG inne på maktlaget med gjennomslag, der også den lokale bompengelisten er. For MDG ble det mulig fordi en rushtidsavgift som stengte for samarbeid forsvant i regjeringens bompengeforlik.

LES OGSÅ: Her er MDGs reise fra miniparti for entusiaster til grønt masseparti

Men noen steder trakk de seg

I tradisjonelt store blå kommuner som Asker og Bærum er politiske kabaler ikke lagt, men MDG anses ikke å ha noen nøkkelrolle.

• I det politiske kaoset i Kristiansand er alt uavklart, MDG trakk seg fra samtaler. Det har de også gjort i Bodø.

• I Sandnes har en storkoalisjon av Ap, Frp, Sp og bompengelisten FNB sperret grønne partier ute. Også i Larvik står MDG utenfor.

Vinner nytt byterreng

Men i store byer som Ålesund, Tønsberg, Arendal, Skien og Sarpsborg er MDG inne på det seirende samarbeidslaget om ordførermakt og viktige posisjoner. Der er det – eller forhandles det – også om punkter for politisk samarbeid. Slike prosesser pågår også i Fredrikstad og Lillestrøm.

Flere steder får altså MDG omsatt justerte programpunkter til politikk. Talsperson Hermstad utrykker at dette som en skillevei:

– Vi har ofte opplevd at vi har fremmet forslag som ble adoptert av andre. Nå får vi sjanse til å sette det ut i livet selv.

LES OGSÅ: Raude, grøne, blå og gule prestar inn kommunestyre

Bygger et MDG i «Sp-land»

Valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger mener MDGs forhandlingsutfall gir partiet ny styrke: De skaper egne politiske talenter som kan innta den regionale og politiske riksscenen når tiden kommer. De erobrer også grunn i nye områder.

– Enkelt sagt: De bygger nå et MDG i «Senterparti-land» også, sier Tuastad.

– På hvilken måte kan samarbeidsløsningene sette avtrykk?

– Miljøpolitikken inngår ikke bare i forhandlingsresultat. Den vil også bli politisert av utålmodige politikere i norske kommuner. Å innta kommunestyrer er ikke lett for nye partier, men det gir store muligheter: I Oslo gikk eksempelvis Lan Marie Nguyen Berg fra å være helt ukjent til å bli en nasjonal premissleverandør.

MILJØPARTIET

  • Miljøpartiet De Grønne (MDG) ble grunnlagt i oktober 1988 og hadde ubetydelig oppslutning i nær to tiår.
  • I 2015 fikk partiet 4,2 prosent ved lokalvalget. Ved stortingsvalget i 2017 landet MDG under sperregrensen og fikk bare ett mandat.
  • Ved høstens kommunevalg fikk MDG 6,8 prosent på landsbasis – en fremgang på 2,6 prosentpoeng.
  • Sterkeste enkeltresultat var i Vardø, med 23,2 prosent.
  • I Oslo fikk MDG 15,3 – og ble tredje størst.
Powered by Labrador CMS