Paven høster storm
Torsdag lanserer pave Frans et omfattende dokument om global oppvarming. Det skaper bølger i amerikansk presidentvalgkamp, men hylles av norske kirkefolk.

Ifølge lekkasjer fra den såkalte encyklika som paven torsdag legger fram, slutter paven opp om forskerne som sier at den globale oppvarmingen for det meste er menneskeskapt. I rundskrivet på nær 200 sider gir den argentinskfødte paven industrilandene hovedansvaret for å snu utviklingen.
LES MER: Jeb Bush ser helst at paven holder munn om politikk
På tide
– Pavens klare tale om den globale oppvarmingen er etterlengtet, særdeles gledelig og ikke minst veldig kristent. Med dette brevet sier paven klart og tydelig fra om hvordan menneskeheten i klimasaken har sviktet vårt grunnleggende forvalteransvar for kloden, som jo står helt sentralt i den kristne lære, sier ordensbror Haavar Simon Nilsen i dominikanerordenen i Den katolske kirke.
Nilsen regner med at brevet vil bli både kontroversielt og splittende. Han tror imidlertid at pavens klare ord vil bidra til en forsterket miljøbevissthet ikke bare innad i Den katolske kirke, men også blant politiske ledere.
Det håper også FNs klimasjef Christiana Figueres, som sier dokumentet fra paven kan gi kampen mot global oppvarming en moralsk dimensjon for katolikker, som en måte å beskytte skaperverket på.
– Pave Frans er personlig engasjert i denne tematikken på en måte ingen pave før ham har vært. Jeg tror encyklikaen vil ha stor betydning, sa Figueres nylig under klimamøtet i Bonn.
LES MER: – Gud vil dømme ledere som ikke beskytter miljøet, sier paven
Kritisk Bush
Langt mer kritisk til at paven legger hele sin moralske og teologiske tyngde bak forskerne som mener menneskelig aktivitet bidrar til klimaendringer, er republikanernes mest sannsynlige kandidat i neste års presidentvalg i USA, katolikken Jeb Bush.
– Jeg håper jeg ikke blir hudflettet av presten min hjemme for å si dette, men jeg henter ikke min økonomiske politikk fra mine biskoper, kardinaler eller paven. Religion bør gjøre oss til bedre mennesker, og i mindre grad dreie seg om politiske spørsmål, sa Bush på et valgmøte tirsdag.
Bush lovet imidlertid å lese brevet som pave Frans i dag sender til verdens 5.000 katolske biskoper. Munk Haavar Simon Nilsen er uenig både i advarselen fra Bush og i tolkningen av hva som er politikk:
– Det er stor forskjell på å drive politikk, og på å bedrive kristen forkynnelse med politiske konsekvenser. Paven skal være uredd for å gå inn i dette, ikke for å delta i verdens politiske spill, men fordi han fremholder dette som sant, godt, viktig og i pakt med naturen og Gud, sier Nilsen.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Autoritet
Som fylkespolitiker for Miljøpartiet De Grønne i Hordaland og mangeårig sentral miljøaktivist både i og utenfor Den norske kirke, er prest Tom Sverre Tomren begeistret for at pave Frans nå blir en viktig medspiller mot global oppvarming.
– Som leder for verdens desidert største kirke med 1,2 milliarder medlemmer, er paven en moralsk autoritet som blir lyttet til. Selv om han ikke direkte har stor politisk makt, så kan han indirekte øve politisk innflytelse ved å mobilisere massene og dermed påvirke ledende politikere, sier Tomren.
I fjor konkluderte Tomren i sin doktorgrad med at Den norske kirkes miljøpolitiske uttalelser i liten grad ser ut til å ha påvirket politiske beslutninger direkte. Han mener like fullt at kirkens miljøengasjement har indirekte og langsiktige virkninger gjennom engasjerte medlemmer.
Annen tynge
Ordensbror Haavar Simon Nilsen svarer «motvillig ja» på spørsmål om pave Frans nå kommer etter norske biskoper som har vært klare i sine advarsler om menneskeskapte klimaproblemer.
– Men når vi vet at paven er nominert som en av verdens fem viktigste ledere, så kan vi nok si at hans ord i saken har en ganske annen tyngde og gjennomslag en norske biskopers, smiler Nilsen.