Oljefondet taper mest på olje

I fjor økte fondet eierandelen i olje og gass med 3,8 prosent eller vel 10 milliarder kroner.

– Det vil bli krevende å oppnå en like høy avkastning framover. Framover må vi være forberedt på at den kan bli lavere, sa sentralbanksjef Øystein Olsen (til høyre) da han presenterte årsrapporten for Oljefondet sammen med Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management.
Publisert Sist oppdatert

Det viser nøkkeltall fra årsmeldingen for 2014 som Norges Bank Investment Management (NBIM) la fram fredag.

Olje og gass er den delen av aksjene der Oljefondet i 2014 gjorde det dårligst. Investeringene ga tap på 10,5 prosent målt i internasjonal valuta.

Samlet ga aksjeinvesteringene en avkastning på 7,9 prosent.

LES OGSÅ: Oljefondet kvittet seg med 14 kullselskaper

– Ignorerer trender

Arild Hermstad, leder for Framtiden i våre hender, er ikke overrasket over at Oljefondet kjøper seg opp i olje og gass.

– Nei, fondet går på autopilot og fortsetter å øke investeringene jevnt i alle sektorer. Det har ikke fått noe mandat til å redusere hvor utsatt det er for fall innen olje og gass.

Totalt ved utgangen av 2014 var aksjebeholdningen for olje og gass på 271 millliarder kroner, mot 261 milliarder kroner i 2013. Hermstad mener at Stortinget og regjerningen bør gi Oljefondet beskjed om å redusere investeringene i olje og gass, både av hensyn til miljøet og egen avkastning.

– Oljefondet er inne i selskaper som sitter på enorme fossilreserver. Det kan risikere at de blir mindre og mindre verd, sier Hermstad.

LES OGSÅ: Miljøorganisasjonene: – SV må manne seg opp på miljø

– Verdiløst på sikt

Leder for Greenpeace, Truls Gulowsen, synes Oljefondet beveger seg feil vei.

– Oljefondet tar ikke hensyn til de langsiktige trendene som verden står overfor, sier Gulowsen.

Han mener at det er en dårlig strategi for Oljefondet å eie så mye oljeaksjer.

– Internasjonalt går trenden mot at ansvarlige forvaltere selger seg ned i sektorene som skaper mest klimaproblemer: olje, kull og gass, sier han.

Gulowsen understreker at den lavere oljeprisen kommer til å være lav langvarig.

– Vi ser en helt ny strategi fra for eksempel Saudi-Arabia og elektrifisering i transportsektoren som sammen med klimapolitikk i mange land vil gjøre etterspørselen etter olje og muligheten for å tjene penger på å være eier i oljeselskaper, mye dårligere.

Gulowsen mener at et oljeland som Norge bør spre risikoen bedre enn å sette oljepengene i andres oljeaktivitet.

– Det kan godt være at Norges Bank vil svare at de investerer motsyklisk, at fordi det går dårlig i olje- og gassnæringen nå, kjøper Oljefondet seg opp for å få gevinst i framtida. Men hvis verden skal ta klimaproblemet på alvor, vil store deler av verdiene i olje og gassektoren være betydelig overpriset og verdiløse på sikt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Et godt år

– 2014 har vært et godt år for fondet. Sterke aksjemarkeder i første halvår og fallende renter bidro positivt til resultatet, sa Yngve Slyngstad, leder for NBIM da han og sentralbanksjef Øystein Olsen la fram årsrapporten.

Sammenlignet med tidligere år var resultatet svakere. Oljefondet fikk også tilført mindre penger i fjor, 147 milliarder kroner. Det er rundt 100 milliarder kroner mindre enn året før.

– Det vil bli krevende å oppnå en like høy avkastning framover. Framover må vi være forberedt på at den kan bli lavere, sa sentralbanksjef Øystein Olsen.

Til sammen er Oljefondet nå på 6.431 milliarder kroner. De andre sektorene som ga tap, var materialer, der fondet tapte 2,5 prosent, og telekommunikasjon der avkastningen var minus 1,3 prosent.

Sektorene som ga høyest avkastning, var teknologi (22,4 prosent), helse (21,9 prosent) og kraft- og vannforsyning (17,6 prosent).

I 2014 var fondet investert i over 9.000 selskaper, mot rundt 8.200 selskaper året før.

Eierandelen var større enn 2 prosent i 1.205 selskaper, og over 5 prosent i 57 selskaper.

Tre nye land er godkjent som markedsplasser der fondet kan handle aksjer: Ghana, Mauritius og Nigeria. Til sammen kan fondet handle aksjer i 61 land.

Powered by Labrador CMS