Budsjettkamp full av høye hindre

Budsjettkampen er så full av sperringer partene må over at høstens løp kan mislykkes. Her er punktene som kan skape krise.

KrFs Hans Olav Syversen ser på klokka, der han står mellom Høyres Svein Flåtten (til venstre) og Venstres Terje Breivik. Søndag kveld må forhandlinger være omme – men da må en rekke hindre passeres.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg kan ikke stå her og si at jeg ser noen avslutning på kort sikt, lød det diplomatisk fra KrFs Hans Olav Syversen etter et budsjettmøte i går.

Der satte Høyre, Frp, KrF og Venstre frist for at en budsjettavtale må landes innen søndag klokken 18.00. I virkeligheten går arbeidet med årets budsjett verre enn i fjor.

Hovedstriden står om penger – og grønn avgiftsteknikk for å redusere klimagasser. Det siste er selve nøkkelen til å forstå hvorfor budsjettkampen i høst kan ende med et brak. Her er Vårt Lands guide til høstens drama:

LES OGSÅ: Budsjettsmil dekker klabbeføret

Forhistorie: For i det hele tatt å støtte Erna Solbergs budsjett i fjor, ga regjeringen Venstre og KrF et skriftlig løfte om et grønt skatteskifte i neste års budsjett: Økning av skatter og avgifter på det som forurenser – og tilsvarende skatteletter på grønne formål. Uenighet om denne teknikken er hinder nummer én.

Klimaløfte: For teksten het det også at forslagene fra regjeringen skulle gi «betydelige reduksjoner i klimautslippene». Dermed er Venstre fanget: Partiet kan ikke underskrive en avtale uten at kuttene er sikre og betydelige. Ellers kan de bli grønn hakkekylling i valgkampen og kampen mot sperregrensen.

Ultimatum: Regjeringen la til slutt frem det de selv mente var et grønt skatteskifte: Økt bensin- og dieselavgift, men samtidig økt pendlerfradrag, bompengekutt og redusert årsavgift for fossilbiler. Altså litt grønt – og litt til Frp.

Dermed kaver Venstre og KrF. Når bensinavgifter låses, er det vanskeligere å finne omveier med andre grønne avgifter. «Bilpakken» kan utløse budsjettkrise.

Frps bakland: Frps stortingsgruppe er alltid et hinder når forhandlinger spisser seg til. Frp-ere sier: Vi har alt brutt en barriere og alt sagt ja til høyere bensinpris. Som det blir sagt: Vi begriper ikke hvorfor Venstre og KrF bare klager – og ikke selger Frps ja som en seier.

LES OGSÅ: KrFs familiekrav skaper strev

Virkelighetsforståelse: Slik er virkelighetsforståelse også et hinder. For Høyre er hovedmålet en avtale som berger flertallet for Erna Solbergs budsjett. For Venstre handler det om å redde grønn ære. For KrF å få tydelige profilseire foran valgkampen.

Grønne grep: Skal Venstre få noe som ligner et grønt skifte, må Høyre/Frp tåle andre upopulære avgiftshopp. Også slikt sitter langt inne. Klimakutt kan også sukres med andre «klassikere» fra Venstres alternative budsjett: 900 millioner mer til jernbane, kanskje tilsvarende i skattefritak for månedskort fra arbeidsgiver og andre vrier på CO2-avgifter. Alt slik koster flesk – og er tøft å forhandle.

Nye milliarder: Og da er partene ved gjengangeren: Få regjeringen til å øke milliardrammen som KrF og Venstre kan fordele. Der kaver de blåblå. De må finne inntektene først.

Familieløft: Der Venstre er steinhard om grønt skifte, er KrF bastant om at familier i høst må merke forskjellen foran valgkampen. Men avstanden til regjeringen er farlig stor.

Etter det Vårt Land forstår har et tøft kombinasjonskrav av kontantstøtte og barnehagenorm dukket opp. I KrFs alternative budsjett handler det om totalt 700 millioner. Det er tøff kost for to blå partier.

LES OGSÅ: Sp med budsjettpakke mot prestekutt

Skole: KrF vil også ha økt lærertetthet – oppfølging av 320 millioner de vant i forrige budsjettavtale. I årets alternativ har KrF ønsket over en halv milliard til flere lære, storparten i småskolen.

Vold: Dager før budsjettforhandlingene startet, kom KrF med nærmest et ultimatum: De krever en millionpakke mot vold i nære relasjoner. Regjeringens ferske plan på feltet ble kalt «en hån».

Distrikt – og hjertesaker: KrF har ulike distriktskrav, fordi de simpelthen ikke kan gå til valgkamp uten gevinst. Her knives de med Senterpartiet. I budsjettalternativet er den største posten 200 millioner kroner til «regionale utviklingsmidler». Dessuten er økt driftsstøtte for Den norske kirke et krav fra partiet.

Powered by Labrador CMS