Går mot sammenslåing av DFEF og Pinsebevegelsen. – Dette er ikke slutten

GÅR SAMMEN: Leder Arve Bækkelund håper De frie evangeliske forsamlinger kan unngå splittelser når de trolig går inn i Pinsebevegelsen.

Arve Bækkelund, leder for misjon- og hjemmeutvalget i DFEF. Bilde tatt på sommerstevnet på Solstrans camping i 2019.
DFEF: Arve Bækkelund håper sammenslåinga med Pinsebevegelsen finner sted uten problemer.
Publisert Sist oppdatert

– Vi har vært gjennom en treårig prøveperiode med tilhørende evaluering og konkludert med at vi ønsker å fullføre prosessen.

Det sier Arve Bækkelund, konstituert leder for misjon- og hjemmeutvalget (MHU) i De frie evangeliske forsamlinger (DFEF) til Vårt Land.

Prosessen han henviser til, har fått navnet «Bedre sammen» og handler om at DFEF og Pinsebevegelsen, to bevegelser som teologisk og historisk sett står nært hverandre. Nå ønsker de å slå seg sammen.

For tre år siden ble det besluttet at DFEF og Pinsebevegelsen skulle slås sammen for en prøveperiode på tre år. Nå er perioden snart utløpt, og avgjørelsen om sammenslåingen skal fullføres faller på DFEFs sommerstevne 16. juli.

– Vi har vært gjennom samtalemøter regionalt og opplever at de fleste sidene av saken er belyst, slik at vi nå er klare til å ta en avgjørelse, forklarer Arve Bækkelund.

– Er dette slutten for DFEF?

– Nei, nei, nei, dette er ikke slutten. Det er fortsettelsen. Vi ønsker å bli sterkere og bedre sammen med Pinsebevegelsen. Det betyr ikke at vi slutter å være det vi er.

Få forandringer for medlemmene

Arve Bækkelund tror ikke den gjengse kirkegjenger i en DFEF-menighet vil merke mye til at samarbeidet med Pinsebevegelsen formaliseres.

– Forkynnere og ledere kommer nok til å merke forskjell, men det er ikke sikkert det enkelte medlem gjør det. For forkynnerne våre vil det være en klar styrke at de kan stå i en større sammenheng, forklarer han.

De frie evangeliske forsamlinger

  • Tidligere kalt «De frie venner».
  • Består av 65 frie og selvstendige menigheter med mellom 3000 og 4000 medlemmer. Pinsebevegelsen har på sin side nærmere 50.000 medlemmer fordelt på over 340 menigheter.
  • Den første pastoren for De frie venner var Erik Andersen Nordquelle på begynnelsen av 1900-tallet.
  • Sommeren 2019 vedtok DFEFs landsmøte et tettere samarbeid med Pinsebevegelsen.
  • Det vil innebære at lokalmenigheter i DFEF behandles på lik linje med menigheter i Pinsebevegelsen. Den endelige avstemningen finner sted på DFEFs landsmøte 16. juli.
  • Solstrand Camping er eid av 19 DFEF-menigheter på Sør- og Vestlandet.

Han legger til at Pinsebevegelsen er et nettverk av selvstendige menigheter, og det er menighetene selv som bestemmer hvor mye de vil involvere seg i felles prosjekter og samarbeid. Bækkelund mener det vil variere i hvor stor grad hver DFEF-menighet vil delta i fellesskapet.

– Vil dere fortsette å arrangere sommerstevnene deres også senere år?

– Det er ingenting som skulle tilsi at ikke vi kan fortsette å arrangere sommerstevnet på Solstrand. Pinsebevegelsen har også mange ulike arrangementer i forskjellige om sommeren, så det er absolutt et marked for at også vi kan fortsette, sier Bækkelund.

– Disse DFEF-menighetene som nå blir pinsemenigheter, tror du de kommer til å kalle seg det?

– En menighet som heter Betania kommer fortsatt til å hete Betania. I tillegg har den sin historie og identitet i DFEF. Vi kommer til å bevare det nettverket og den identiteten som ligger i det.

Får støtte sentralt

Monica Hagen Tolås er barne- og familiepastor i Elvebyen familiekirke i Drammen. Hun forteller at menigheten ikke har merket store endringer etter DFEF inngikk prøvesamarbeid med Pinsebevegelsen.

– Jeg vil si at sammenslåingen av ungdomsorganisasjonene Pinse Ung og DFEF Ung har vært mest tydelig blant endringene. Utover det merkes det ikke i stor grad, sier Tolås.

Hun forteller at Elvebyen Familiekirke hele tida stilt seg positive til sammenslåingen og at de har brukt mye tid på å forklare hva det vil si overfor menigheten.

Monica Hagen Tolås, barne- og familiepastor i Elvebyen familiekirke DFEF.
PASTOR: Monica Hagen Tolås er barne- og familiepastor i Elvebyen familiekirke og forteller om gode støtteordninger i Pinsebevegelsen.

– Vi har brukt flere menighetsmøter og mye tid på å forklare og besvare spørsmål på hva som kommer til å skje lokalt. De som først var skeptiske, har nå fått forståelse og trygghet og trygghet for at dette vil bli bra, sier pastoren.

Hun legger til:

– Sammenslåingen har også betydd at de lokale DFEF-menighetene har kunnet støtte seg på Pinsebevegelsen sentralt. De har et godt utviklet støtteapparat som har vært nyttig blant annet med tanke på den nye trossamfunnsloven, vigselssøknader og spørsmål rundt statstilskudd.

Glad for grundig jobb

Øystein Gjerme, leder i Pinsebevegelsen i Norge, sier han er glad for den grundige jobben MHU har gjort i forbindelse med sammenslåingsprosessen.

– De har brukt mye krefter på å justere og forklare godt hva dette betyr overfor sine egne menigheter. Fra vår side har det også vært viktig å formidle at pinsemenigheter også er frie selvstendige menigheter med engasjement for evangeliet og lokal menighetsdrift, sier Gjerme.

Også Øystein Gjerme tror sammenslåinga blir mest tydelig for leder og forkynnere som vil oppleve at de nå får et større kollegialt fellesskap.

Solstrand Camping, De frie evangeliske forsamlinger
LEIRSTED: 19 DFEF-menigheter står som eiere av Solstrand Camping. Her finner landsmøtet sted 16. juli.

– Har fortsatt kritiske røster

I løpet av den omfattende prosessen er det flere medlemmer og ledere innad i DFEF som har stilt seg kritiske til den mulige sammenslåingen. Til tross for disse, tror Bækkelund at forslaget kommer til å gå gjennom på årets landsmøte.

– Vi har fortsatt de samme kritiske røstene, men alle menighetene vil fremdeles være frie evangeliske forsamlinger. VI håper vi kan gjennomføre sammenslåingen på en måte som inkluderer. alle sammen.

Han forteller videre at det ikke er ønskelig med noen splittelse, selv om flere menigheter har uttrykt ønske om å stå på utsida av nettverket dersom fusjonen med Pinsebevegelsen skulle finne sted.

– Vi ønsker ikke at de skal bli stående på utsida, sier Bækkelund.

Øystein Gjerme, Led 2020
FUSJONSPROSESS: Øystein Gjerme, leder for Pinsebevegelsen, sier det har vært viktig å vise at også pinsemenighetene er selvstendige menigheter.

Øystein Gjerme i Pinsebevegelsen sier det er viktig å respektere at sammenslåingsprosessen er DFEFs eget valg.

– Hvordan forholder dere dere til de som uttrykt seg kritisk om sammenslåingen, Gjerme?

– Det er MHU som har ledet denne prosessen inn mot sine egne menigheter, og vi blander oss ikke i inn i det. Samtidig har MHU-lederen møterett i vårt lederråd, så denne prosessen er på agenda i alle møtene vi har, sier Gjerme.


Powered by Labrador CMS