Erkebiskopen i Tokyo: – Ikke kom til kirken

OL-BYEN: Denne uka tennes den olympiske ilden i Tokyo. Lekene skal foregå uten publikum tilstede. Nå nektes det også besøkende i alle de katolske kirkene i området.

OL Tokyo
BØNN: Besøkende ber under en markering foran OL-ilden i mars i 2020. OL i Tokyo skulle etter planen vært avholdt i fjor, men koronaviruset førte til at lekene ble flyttet til i år. (AP Photo/Eugene Hoshiko)
Publisert Sist oppdatert

For fjerde gang i løpet av koronapandemien har det blitt erklært unntakstilstand i Japan. Til tross for oppadgående smittekurve, skal likevel OL, som allerede har blitt utsatt ett år, gjennomføres med deltakere fra hele verden.

Nå velger Den katolske kirke i Tokyo erkebispedømme, å nekte besøkende i alle sine kirker. Det melder Religion News Service. Forbudet gjelder for utøverne og støtteapparatet deres.

Sommer-OL i Tokyo

  • Lekene, som egentlig skulle foregå 24. juli til 9. august i 2020, ble utsatt til 23.juli til 8.august 2021.
  • Rundt 11 000 deltakere fra hele verden er forventet å delta.
  • Alle konkurransene vil bli gjennomført uten publikum tilstede.

– Vi kommer ikke til å være involvert i de olympiske og paralympiske lekene, skriver erkebiskop Tarcisio Isao Kikuchi i et brev på hjemmesiden til Den katolske kirke i Japan..

Dette til tross for planene kirken hadde om være tilstede for å sørge for utøverne og støtteapparatenes åndelige behov. Alle disse planene er nå avlyst.

– Å samle utøvere og støtteapparat fra hele verden skaper bekymring om økning i koronatilfeller, meddeler Kiuchi.

Mister kirketilbudet

Flere utøvere, blant annet den firedoble olympiske mesteren i turn, Simone Biles har vært tydelige på den katolske troa si.

Biles har tidligere uttalt til US Magazine at hun har rosenkransen hun fikk av bestemoren med seg på konkurranser, og ber stille for seg selv før hun skal konkurrere.

Hun skal også delta i sommerens OL, og er da blant utøverne som mister muligheten til å oppsøke kirken.

Også medlemmer av den norske delegasjonen har fortalt om sin tilknytning til kirken. Gjert og Tone Ingebrigtsen, foreldrene til løperne Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen, tenner alltid lys i den lokale kirken når sønnene konkurrerer.

I et Min tro-intervju med Vårt Land fortalte Tone Ingebrigtsen om ritualet.

– Vi tenner noen ganger for de som skal løpe, med håp om at det skal gå bra. Andre ganger tenner vi lys for alle ni i familien. Og for de som ikke lenger er med oss, sa løpemoren.

– Jeg begynner ofte å grine når vi står der i kirken. Det er noe ganske sterkt.

Uten religiøs oppfølging

OL-landsbyene under tidligere mesterskap har inneholdt flerreligiøse senter.

Det ble aldri bekreftet om Tokyo-OL ville tilby det samme, men en japansk muslimsk organisasjon hadde planer om å plassere ut en mobil moské. Moskéen skulle tilrettelegge for gjennomføring av de fem daglige bønnene for muslimske utøvere.

Selv om Den katolske kirke ikke kan tilby åpne kirkerom slik de hadde ønsket, vil de strømme gudstjenester på flere språk under hele mesterskapet.

Erkebiskop Kikuchi understreker også at det er en plikt å beskytte sitt eget og andres liv under pandemien.

– Vi må beskytte alle som har fått livet i gave av Gud.

Powered by Labrador CMS