Studenter vil avvikle studentprestordningen

STUDIER: I stedet for å åpne opp for flere livssyn på universitetsområdet, har studenttinget ved NTNU vedtatt at de ønsker å avvikle ordningen med studentprester. – Personlig ble jeg nok litt overrasket og litt lei, sier studentprest.

Studenttinget ved NTNU har vedtatt å fjerne studentprestordningen for å hindre forskjellsbehandling av religioner.
Publisert Sist oppdatert

Studenttinget ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) har på et møte i midten av mars vedtatt at studentprest-tilbudet ikke burde få beholde sitt avsatte areal på universitetsområdet.

Vedtaket kommer som en reaksjon på at NTNU har mottatt henvendelser fra andre livssynsorganisasjoner, blant andre Human-Etisk Forbund og MSAT (Muslim Student Association), som også ønsker såkalte fristasjoner på universitetsområdet.

Etter forespørselen fra Human-Etisk Forbund ble det satt ned en arbeidsgruppe som skulle se på hvordan NTNU skulle forholde seg til livssynsformidling på campus. De skal etter planen være ferdig med arbeidet sitt i løpet av denne måneden.

Det var Khrono som omtalte saken først.

Livssynsnøytralt tilbud

Leder for studenttinget ved NTNU, Andreas Knudsen Sund, sier til NRK at de ikke ønsker å forskjellsbehandle enkelte religioner. Samtidig fastslår han at studentprestene er et tilbud som betyr mye for mange, og at tilbudet om samtalepartnere derfor skal videreføres.

I saksdokumentet fra NTNU heter det at tilbudet om samtalepartner burde erstattes med et livssynsnøytralt tilbud. Nøyaktig hvordan tilbudet skal erstattes har ikke arbeidsgruppen avgjort enda.

– Overrasket og lei meg

Ordningen med studentprester har eksistert som et lavterskeltilbud for samtale siden 1988. I dag er det fem prester som er ansatt av Den norske kirke og tilknyttet NTNU.

Martin Braut Tjelle
TIL STEDE: Studentprest Martin Braut Tjelle tror terskelen for å ta kontakt med prestene blir høyere dersom de ikke får være tilstede på universitetets områder.

Blant dem er Martin Braut Tjelle, som har kontorer ved NTNU Dragvoll. Til NRK sier han at han tror terskelen for å ta kontakt med prestene blir høyere dersom de ikke får være tilstede på universitetets områder.

– Personlig ble jeg nok litt overrasket og litt lei.

Han forteller at han og prestekollegene ønsker seg et livssynsåpent universitetsområde – ikke et livssynsnøytralt universitetsområde. Til Khrono sier han at han ser på jobben som studentprest som noe ganske religionsnøytralt, og at han kan prate med studentene om hva som helst.

Studentprestordningen ved NTNU

  • Studenprestene er en del av studentenes velferdstilbud. De tilbyr samtaler for studenter som ønsker noen å snakke med og sorggrupper for studenter som har opplevd dødsfall i nær familie.
  • Studentene er ansatt av Den norske kirke, men tilgjengelige for alle som ønsker å benytte tjenestene deres.
  • NTNU har én prest i Gjøvik, én i Ålesund og tre i Trondheim.
Powered by Labrador CMS