Sommeråpent i Borg-kirkene
50 kirker i Borg er åpne på dagtid i sommer, i fjor var det totalt 1898 dager med åpne kirkedører i bispedømmet. Halvparten av kirkene i Borg er sommeråpne.
– Responsen viser at åpne kirker er viktig for mange, kanskje særlig for de som ikke kommer så ofte i gudstjenestetiden. Kirken skal være relevant for alle, og engasjere seg i folks liv. Åpne kirker bidrar til det, sier kommunikasjonsrådgiver Karianne Hjørnevik Nes i Borg bispedømme.
Sannsynligvis er det ingen andre bispedømmer som har et like omfattende tilbud.
Frivillighet
Medlemsundersøkelsen bispedømmet gjennomførte nylig, viste at mange etterlyser flere anledninger til å bruke kirkene – også utenom gudstjenestetid.
– Det viser hvor viktig det er for lokalbefolkningen å møte åpne kirkedører. Det er også fint å registrere at engasjementet rundt å åpne kirkene i stor grad oppstår lokalt. Satsingen krever mye frivillig innsats, og vaktlistene fylles ikke opp bare av de som allerede er aktive. Her når vi bredt ut, mange i lokalmiljøene er stolte over kirken sin – og vil gjerne bidra til å vise den frem, sier hun.
LES OGSÅ: 19 veteran-traktorer, 95 kirkefolk og en biskop i traktorsetet
Strategi
Hun understreker at satsingen også er i tråd med strategimålene for Den norske kirke.
– Etter tre år med stadig flere kirker på listen, har vi udelt positive erfaringer og tilbakemeldinger. En mor med en toåring hadde besøkt en av kirkene og fortalte begeistret om møtet med en hyggelig kirketjener – og barnet frydet seg over å kunne løpe fritt rundt i kirkerommet, helt opp til alteret, forteller Hjørnevik Nes.
Konserter
Hun anbefaler folk å legge opp til «kirkesafari».
– Kirkene i Borg har mye å by på, som Viktor Sparres glassmalerier i Jeløy kirke og stjernene i taket i Gamlebyen – og middelalderkirkene i Rygge og Berg. I mange kirker er det også lagt opp til konsertaktiviteter i sommerferien.
– Flere av kirkene er også stasjoner i den nye pilegrimsleden (Borg-leden) som ble åpnet i fjor. Ved å bruke en QR-kode kan du ved ti kirker motta velsignelsen av biskop Atle Sommerfeldt – på norsk eller engelsk – tilbudet blir flittig benyttet, forteller hun.
LES OGSÅ: Borg bispedømme har kartlagt egne medlemmer: Er du gult, grønt eller rødt medlem av Dnk?
Ro i kirkerommet
Ås kirke har hatt sommeråpent helt siden 2000. Hanne-Marit Kjus Pettersen har vært med som frivillig de siste ti årene, nå koordinerer hun vaktene i den nygotiske kirken fra 1867.
– Erfaringen er entydig positiv – dette blir satt pris på – og de 60 frivillige som går vaktene opplever det også som trivelig. Besøkende får en brosjyre om kirken, en kaffekopp – og litt info fra vaktene, som også kan en del om kirken. Men mange vil bare tenne et lys og ha et rolig avbrekk i kirkerommet, forteller hun.
Ås kirke er nylig oppusset, og har blant annet en fin døpefont fra 1100- tallet. I fjor satte de rekord med 340 besøkende.
– Det er både lokale og tilreisende som kommer innom, og mange utflyttere som er døpt eller konfirmert her, søker tilbake til hjemkirken sin, sier hun.
LES OGSÅ: «Folkekirke-bispedømmet» med bedehustradisjoner feirer 50 år
Pådriver
Karin Elin Berg er leder i Borg bispedømmeråd og menighetsrådsleder Østre Fredrikstad kirke. Hun har vært pådriver for å ha flest mulig kirker åpne sommerstid.
– I Gamlebyen kirke (som den kalles lokalt) har vi også åpen kirke i adventstiden, og ønsker å utvide tilbudet ytterligere. I adventstiden i fjor var flere hundre mennesker innom hver helg, forteller hun.
Behov
Lavterskeltilbudet har slått an, og vaktlistene består både av frivillige og kirkens ansatte.
– Det viser seg at vi tilfredsstiller et behov. Mange setter stor pris på å kunne bruke kirken på sin egen måte. Det kommer også en god del grupper som vil utforske det flotte kirkerommet vårt, sier Karin Elin Berg.