Ønsker tydeligere samlivsetikk
Pastorer i migrantmenigheter ber Baptistsamfunnets landsmøte ta tydeligere konservativt standpunkt i samlivsspørsmålet.

– Baptistsamfunnet bør ta en tydelig retning på hva man tror på i samlivsetikken, sier Za Tlung, pastor i Sinai Christian Church Aurskog og medpastor i Kristiansand Baptistmenighet.
I lørdagens Vårt Land sa baptistprofil Magnar Mæland, som er talsperson for det konservative nettverket Veien videre, at nettverkets medlemmer vurderer å forlate Baptistsamfunnet hvis de ikke får en rekke krav innfridd. Blant annet at høstens landsmøte tar et tydeligere standpunkt i samlivsetikken, og at nåværende hovedstyre ikke gjenvelges. Hvis de ikke får gjennomslag, sier Veien videre at de vil ta initiativ til et nytt baptistsamfunn.
Mælands utspill har skapt sterke reaksjoner. I et leserinnlegg i Vårt Land advarer flere tidligere generalsekretærer om at en splittelse vil kunne skape «opprivende strid», også i de lokale menighetene.
Vanskelig retningsvalg
Flere av dem som støtter Mæland og Veien videre kommer fra såkalte migrantmenigheter, som utgjør en stor del av medlemsmassen i Baptistsamfunnet.
Flere menigheter innenfor Baptistsamfunnet har rot i minoritetsgruppen Hakah Chin fra Burma. Chin-folket alene utgjør en stor del av dagens Baptistsamfunn – mer enn 1500 mennesker i mer enn 15 menigheter og fellesskap.
Tlung beskriver seg selv som et «støttemedlem» i Veien videre, og er enig med Mæland om at en splittelse presser seg fram dersom det ikke blir tatt et tydelig retningsvalg på høstens landsmøte.
– Jeg forstår at det er en vanskelig sak i Baptistsamfunnet, som følge av at det er mange med forskjellige bakgrunner i samme trossamfunn.
Han viser til at likekjønnet samliv i Baptistsamfunnets vedtekter ikke er akseptert per dags dato.
– Baptistsamfunnet bør være med tydelig på at lokalmenighetene skal forholde seg til de gjeldene vedtektene, sier Thlung, med henvisning til at en homofilt samlevende er valgt til menighetsrådet i Bærum baptistmenighet.
Tar et ståsted
Thlung støtter Mæland i synet på at hovedstyret drar Baptistsamfunnet i en liberal retning.
– Er det støtte til saken i trossamfunnet du representerer?
– Man har tatt ståsted i noen menigheter, men som organisasjon er man i prosessen med å avklare hvor man skal stå. Inntrykket er at de fleste med chin-bakgrunn er i den konservative leiren.
– I en tid der kristenheten mister oppslutning - er det ikke bedre for Baptistsamfunnet å stå samlet og finne et kompromiss?
– Ikke nødvendigvis. Når det er delte meninger, er det enda viktigere å være tydelig på hvor man står.
Ønsker dialog
– Vi håper at hovedstyret tar oss på alvor. Vi ønsker dialog, ikke konfrontasjon, sier Gabriel Stephen. Han er ungdomspastor i Langesund Baptistmenighet og en av medlemmene av Veien videre som denne uka hadde et debattinnlegg i Vårt Land hvor de skrev at de ikke synes «det er noen løsning å gå for det vi opplever som kompromiss med bibelen i samlivsspørsmål».
Stephen, som opprinnelig er fra Nigeria, beskriver seg selv som en «migrantpastor», og omtaler sin menighet som «flerkulturell». Ifølge Stephen er det frustrasjon blant en del av menighetene i Baptistsamfunnet.
– I Norge bruker man lang tid på å løse dette. Når det er en så voldsomt krevende prosess mister mange motet.
Stephen understreker at det ikke er noen i Veien videre som er imot homofile, «slik det ofte fremstilles i media»:
– Alle vet at kommunikasjon er krevende. Men vi er alle engasjert i å finne en felles løsning – enten om det blir et kirkesamfunn eller et eget nettverk.
Ødeleggende
Monica Zeiffert er pastor i Kristiansand baptistmenighet og skrev også under leserinnlegget fra Veien videre.
– Det beste hadde vært et samlet Baptistsamfunn som gikk i samme retning. En splittelse er alltid vanskelig, men å fortsette slik som nå i mange år fremover, vil være fullstendig ødeleggende, sier hun.
LES MER:
• Splittelse vil skape sår som tar lang tid å lege
• Baptistveteraner: «Skuffende at Magnar Mæland går inn for å splitte Baptistsamfunnet»