Kritisk for hjertesaker

Dersom budsjettforhandlinger kollapser, kan sentrumspartienes velkjente kamp for millioner til hjertesaker møte veggen.

Etter at forhandlingene startet i forrige uke, går budsjettarbeidet fortsatt i sakte fart. Her møter KrFs Hans Olav Syversen pressen forrige onsdag. Venstres Terje Breivik til høyre.
Publisert Sist oppdatert

Etter tøffe tak i forhandlingsrom pleier dette å være en kjær bonus for KrF og Venstre: At en rekke små millioner til partimarkeringer og ideelle tiltak får plass i en endelig budsjettavtale.

Men nå kan eksempelvis alt fra ekstra kirkemillioner og ekstrakroner til grønn idealisme være i fare. Dersom KrF/Venstre ikke får til noen budsjettavtale, blir det krevende å få påplusninger på plass med regjeringens støtte i det videre stortingsarbeidet.

– Da vil slike saker bli gjort opp i hver enkelt stortingskomité og da er det mange av oss som må i trening for budsjettslalom, sier KrFs Hans Olav Syversen.

LES OGSÅ: Analyse: Makten kan smuldre for Frp

Småsakskrise

Selv om det ikke er kriseoverskrifter og medieoppstyr, står forhandlingene om årets statsbudsjett stille og klokka tikker mot drama. Fortsatt kan avstanden mellom Høyre/Frp og spesielt Venstre om en grønn skattepakke felle en budsjettavtale og i verste fall utløse en regjeringskrise.

Og uten avtale spøker det for både Venstre og KrFs større prioriteringer, samt alle «småsakene». I fjor kunne Venstre juble over blant annet 10 grønne ekstramillioner mot marin forsøpling, 15,5 millioner til miljøorganisasjoner og eksempelvis 15 millioner mer til vernetiltak.

KrF halte eksempelvis i land seks omstillingsmillioner til Den norske kirke, 1,5 millioner ekstra til abortforebyggende tiltak og fire millioner til familievern.

LES OGSÅ: Dette er KrFs og Venstres ønsker for hjertesakene

Overraskelser

Dersom budsjettforhandlinger eller krisetilstander ender med en finansinnstilling der bare rammebeløp er på plass, havner kampen om detaljene i fagkomiteene på Stortinget.

– Da vil hver komité stå fritt til å omdisponere innefor den rammen de har. Det vil ikke ligge noen føringer om hvilke partier som skal gjøre opp innfor disse rammene. Alt kan variere fra komité til komité, forklarer Hans Olav Syversen, som er leder i Stortingets finanskomité.

Komiteene har ulike flertall. Slik kan det bli overraskelser om seire og tap på løpende bånd.

– Jeg håper og tror vi ikke kommer i en slik situasjon, men da blir det i praksis ny budsjettbehandling i hver eneste stortingskomité, sier Syversen.

LES OGSÅ: Spillet alle de borgerlige taper

Kirkeusikkerhet

Under budsjettforhandlingene i fjor flyttet man på rundt 18 milliarder i budsjettets utgiftsposter. Ikke bare «småmillioner», men også mellomstore krav fra sentrumspartier kan møte veggen ved budsjettkaos.

Eksempelvis kan satsinger innen kirkesektoren få motvind. KrF ønsker å gi Den norske kirke 200 millioner ekstra til egenkapital – Venstre vil i sitt alternative budsjett bevilge 100 millioner. KrF vil dessuten plusse på kirkens driftsbudsjett med 76 millioner.

Både KrFs Syversen og hans makker i Venstre, Terje Breivik, sa til Vårt Land tidlig denne uken at økning for Den norske kirke har en prioritet:

– Vi vil stille opp for at kirken skal få økonomi til å stå på egne ben. For Venstre er 100 millioner kroner er en betydelig sum i et alternativt budsjett, sa Breivik.

LES OGSÅ: KrF i klinsj med alle i alternativt budsjett

Ingen tilbud

En uke etter forhandlingsstart har KrF/Venstre spisset kravene sine, men ennå ikke fått noe førstetilbud fra regjeringen. Det kan komme først i dag. Arbeidet til spesialgruppen som jobber frem en meny for å løse floken om grønne avgifter, skal imidlertid være i sluttfasen.

Forslagene fra gruppen vil bare ha status som innspill og antas likevel ikke å løse hovedstriden: Regjeringen stiller fortsatt ultimatum og sier klart nei til å forhandle om deres egen pakke for grønne avgifter.

Dessuten krever Venstre et betydelig grønt skifte av skatter og avgifter for i det hele tatt å kunne stemme for høstens statsbudsjett. Aktører mener det meste vil henge helt til partitoppene selv har satt seg ned for å løse knipen.

Powered by Labrador CMS