Gir partikollega kirke-smekk
Inge Lønning mener partikollegas utspill om flerbrukskirker er dårlig Høyre-politikk. – Det ligner på noe venstresiden kunne kommet opp med, sier han.

Tidligere stortingsmann og Høyre-nestor Inge Lønning ble svært overrasket da han bladde opp i gårsdagens Vårt Land. Der uttalte partifelle Svein Harberg at Høyre ser for seg at fremtidens gudshus bør bygges til flerbruk.
– Det er ikke noe problem i dag å bygge en sal, der man med et «tastetrykk» er en luthersk kirke og med et annet tastetrykk er en moské, eksemplifiserte Harberg.
DISKUTER: Les Harbergs innlegg: «Flere trossamfunn under samme tak» og diskuter på verdidebatt.no
Feil forum. Forslaget får Lønning til å stusse. Han ledet Høyes livssynspolitiske utvalg, der Harberg var medlem. Utvalget leverte sin innstilling til gruppestyret i Høyres stortingsgruppe 1. desember i fjor.
– Vi diskuterte ikke dette i utvalget, og det ville jo vært det naturlige forum å ta opp dette i. Jeg ble meget overrasket da jeg leste Harbergs utspill, det burde vært en integrert del av utvalgets arbeid, sier Lønning.
Harberg ser for seg at kommunene kan gi økonomisk støtte til de menighetene eller tros- og livssynssamfunnene som ønsker å bygge flerbrukskirker. Slike lokkemidler mener Lønning plasserer seg langt fra tradisjonell Høyre-politikk.
– Jeg har liten sans for å bruke økonomien som et pressmiddel. Gudshus til flerbruk bør være noe det enkelte trossamfunn tar stilling til, det skal ikke dikteres fra politikere på sentralt hold. Det er ikke veldig naturlig at Høyre skal legge politiske føringer på dette. Det ligner mer på noe partiene på venstresiden kunne kommet opp med.
Forslaget om religiøse flerbruksbygg er forankret fra øverste hold i Høyre. Etter det Vårt Land forstår, kan forslaget inngå i arbeidet med en eventuell regjeringsplattform etter neste valg.
Skeptisk Tajik. Arbeiderpartiets Hadia Tajik synes forslaget ligner mest på en hyggelig måte å innføre budsjettkutt på.
– Hvis Høyre vil spare penger, synes jeg de heller skal si det. Hvis formålet er økt samarbeid mellom tros- og livssynssamfunn, tror jeg Harberg har hatt veldig få følere ute. Forslaget er godt, men naivt, sier hun.
Ifølge Tajik undervurderer Harberg de ulikhetene som finnes mellom ulike trossamfunn.
– Mange samarbeider godt, i hvert fall på ledernivå. Men nedover i menighetene kan det være uenigheter som ikke er så enkle å forene i ett gudshus, sier hun.
– Ovenfra og ned. Guri Melby i Venstre og Rigmor Andersen Eide i KrF er enige med Lønning i at Harbergs forslag ikke ligner Høyre.
– Jeg synes det er en spennende sak å diskutere, men utspillet er ikke veldig Høyre-aktig. Jeg mener Harberg fremstår med en «ovenfra og ned»-holdning, sier Melby.
– Dette ligner mer på Ap-politikk enn Høyre og hadde ikke ventet denne typen utspill derfra, kommer det fra Andersen Eide.
Melby er positiv til å tenke alternativt rundt alle kirkene som står mye tomme rundt om i landet, men hun er klar på at menighetene må ta initiativ til flerbruk selv.
– Mange lokalsamfunn har lagt ned mye dugnadsarbeid i nye kirker, og da bør de få bruke bygget som de vil, sier Melby.
Reagerer på stramme tøyler. Andersen Eide reagerer på at Høyre reiser spørsmål som virker dirigerende på Den norske kirke så kjapt etter grunnlovsgrepene for en løsere statskirke.
– Men det er jo stimulerende midler – «gulrotpenger» – partiet skisserer?
– Nei, dette er dirigering. Og det er nytt at Høyre vil stramme tøylene, svarer Andersen Eide.
Frp-talskvinne Bente Thorsen mener det er umulig å sammenligne «religiøs aktivitet med aktivitetene til et fotballag».
– Jeg lurer på hva slags virkelighetsinnsikt Høyre har: Mange av landets nybygde kirker er ikke ledige et minutt. Hvordan kan man kile inn religiøse møter fra andre trossamfunn midt i serier med kanskje tre begravelser på én dag, spør hun.
Opptatt av frivillighet. SVs Heidi Sørensen mener de livssynsnøytrale kapellene som er brukt til begravelser i Oslo, er gode eksempler på at et bygg kan brukes av personer med ulik tro og livssyn. Men hun understreker at samarbeid og flerbruk må skje på frivillig basis.
– Jeg er skeptisk til at myndighetene skal ha noe med dette å gjøre. Samarbeid på tvers av trossamfunn og religion høres spennende ut, men vi må ha respekt for de ulike religionene, sier Sørensen.