Ebola: Kirkene kjemper mot overtro
Øst i Kongo sprer sykdommen ebola seg. I kampen mot sykdommen ber Kirkens Nødhjelp pastorer gjøre opplysningsarbeid og kjempe mot feilinformasjon.

Ebola-epidemien har smittet nesten 3.000 personer i Kongo, og over halvparten av dem er døde. Det som gjør landdirektør Vibeke Skauerud i Kirkens Nødhjelp (KN) ekstra bekymret, er at det nå er et bekreftet dødsfall i millionbyen Goma. Mens utbruddet til nå har vært konsentrert i landlige deler av provinsene Ituri og Nord-Kivu, ble det bekreftet at en prest i storbyen var smittet 14. juli.
– Når sykdommen har kommet til Goma, er man redd for at det vil bli vanskeligere å kontrollere enn ute på landsbygda. I storbyen omgås folk tettere på hverandre, sier Skauerud.
Hun understreker at flere som har vært i kontakt med pastoren nå følges opp, og tror det kun vil være et tidsspørsmål før flere i storbyen blir diagnostisert med ebola.
– Vi er inne i en kritisk periode, sier Skauerud.
Kontrollstasjoner
Foreløpig holder epidemien seg til provinsene Nord-Kivu og Ituri. Man forsøker å stoppe spredningen til Sør-Kivu, og har de siste ukene oppskalert kontrollen på provinsgrensa. Der har man begynt å etablere kontrollstasjoner med termometre for å måle om noen har feber og obligatorisk håndvask.
– Men det er fryktelig vanskelig å kontrollere folks bevegelser. Det er mange små veier, sier Skauerud.
– Håndvask er det mest effektive
Selv om ebolaviruset har opptil 90 prosent dødelighet, er det noen grunnleggende regler som hjelper stort.
– Håndvask er det mest effektive. Viruset er tydeligvis overraskende lett å ta knekken på. Så vi driver mye opplysningsarbeid på den fronten i disse områdene, forteller Skauerud.
LES MER: Norsk forskning gir håp mot ebola
Sammen mot fake news
Men de siste ukene har KN også begynt å fokusere på sitt samarbeid med lokale kirkesamfunn.
– Prester og kirkeledere er veldig respekterte, og folk lytter til dem. Hvis man skal få bukt med overtroen og feilinformasjonen omkring ebola, har de en viktig rolle å spille, sier Skauerud.
Nettopp overtro og feilinformasjon er et av de største problemene i kampen mot ebola. En rekke helsearbeidere er blitt drept i løpet av epidemien. Falske nyheter, rykter og konspirasjonsteorier spres over sosiale medier.
– Mange tror dette er en sykdom som blir spredt av NGO-er og Vesten, fordi man vil utrydde folk i Kongo. Den siste konspirasjonsteorien er at det er noen i Rwanda som vil ha fri tilgang til naturressurser.
LES MER: Rykter og fake news hindrer ebola-hjelp
Alle kirkesamfunn er med
Prestene kan gjøre mye for å informere befolkningen. I løpet av de siste ukene har Kirkens Nødhjelp deltatt på en konferanse for baptistkirkens pastorer i Nord-Kivu og Ituri, samt et stort møte blant de protestantiske kirkesamfunnene i Øst-Kongo. I tillegg deltar de i samarbeid med katolske menigheter og muslimske forsamlinger. Målet er å få lederne til å bruke noen minutter etter gudstjenesten til å snakke om hva ebola er, hvordan menigheten kan beskytte seg mot smitten, og hva man skal gjøre hvis man blir syk.
– De kan nå tusenvis av mennesker, sier Skauerud.
Prester bruker hefter utviklet i samarbeid med teologer og medisinkyndige, der det står bibelsitater de kan referere til, og dermed underbygge det de skal formidle.
– Vi bruker allerede denne metoden til spørsmål om likestilling, for eksempel.
Pastorens død var vekker
Også under epidemien i Vest-Afrika i 2014-15 var kristne og muslimske ledere sterkt involvert i kampen for å begrense smitten. Skauerud tror det var en vekker for kirkesamfunnene da den første som ble smittet i Goma, var en pastor. Mange ritualer i gudstjenesten involverer kroppskontakt i ulike former, som gir viruset gode smittemuligheter. Ifølge Skauerud reflekterer kirkesamfunnene nå over hvordan de kan begrense direkte kroppskontakt. Men ikke alle drar i samme retning.
– Mange kirkeledere nører dessverre opp under feiloppfatningene. Det sies at pastoren som døde i Goma, var en av dem som hadde nøret oppunder uvitenskapelig tankegang – av typen «ber dere sammen med oss, får dere ikke ebola», sier landdirektøren.