«Drop-in»-bryllup på Valentinsdagen ga ni nygifte par

BRYLLUP: Camilla Lysholm og Morten Dalbakk er ett av ni par som giftet seg i Austmarka kirke på Valentinsdagen. – Mange tårer innimellom gleden, sier presten.

Drop-in-bryllup vielseCamilla Lysholm og Morten Dalbakk + barn.
NYGIFTE: Camilla Lysholm og Morten Dalbakk traff hverandre gjennom en felles venn på skiferie i Sverige. Søndag, på selveste Valentinsdagen, ble de viet av prest Jóna Lovisa Jóns Ólafsdottir.
Publisert Sist oppdatert

– Vi hadde tenkt å gifte oss i Tinghuset, men da vi leste om at det skulle være drop-in-vielse i Glomdalen, så virket det spennende. Så da tok vi det i stedet. For det hender ikke så ofte, og det var jo på Valentinsdagen, sier nygifte Camilla Lysholm.

Hun og Morten Dalbakk var et av ni par som giftet seg da Austmarka kirke på Finnskogen søndag holdt åpent for «drop-in-vielser» på selveste kjærlighetens dag – Valentinsdagen.

– Det kjennes bra, sier Lysholm.

Presten: Stort å feire kjærligheten etter korona-året

Prest i Austmarka kirke, Elisabeth Eriksen, forteller at hun og kollegaene ønsket å gjøre noe fint for menigheten sin etter et år der de knapt har sett hverandre.

– Dette tror jeg topper alt i mitt presteliv. Og jeg har vært med på mye rart som prest, sier en rørt Eriksen til Vårt Land søndag kveld.

For noen er hun kanskje bedre kjent som «Elisabeth prest» fra TV-programmet «Gift ved første blikk».

– Å få lov til å feire kjærligheten etter et år med korona var så stort. Det skjer noe stort når folk får komme inn og avlegge løfter. Det var mange tårer innimellom gleden, sier Eriksen.

Bruden: – Vi ville ikke ha noe stort

Mange vordende brudepar har vært tvunget til å utsette den store dagen både to og tre ganger, enten på grunn av stengte kirker eller strenge begrensninger på antall gjester.

Og det er jo ikke sikkert alle har lyst til å gjøre som Asbjørn Sandøy vurderte, bedre kjent som bloggeren Kokkejævel, og hans utkårede: Gifte seg på Hennes & Mauritz for få lov til å ha flere gjester.

– Bryllupet var veldig enkelt. Det var bare oss, de vi hadde med oss – og presten. Vi ville ikke ha noe stort. Vi foretrekker mindre selskap, å ha det litt familiært, sier Camilla Lysholm.

Nå venter en «liten treretters middag» hjemme sammen med besteforeldre og foreldre, røper hun.

KYSSET: Kysset hører med – også i drop-in-bryllup.

Presten: Vi tenkte: Hvorfor ikke?

Elisabeth Eriksen synes det har vært stor stas å vie ni par på én dag sammen med kollega Jóna Lovisa Jóns Ólafsdottir.

– Vi har traff en nerve blant folk. Mange ønsker å gifte seg uten at bryllupet skal være så svært, sier presten.

– Og så på selveste Valentinsdagen, da?

– Å, det var jo en gimmik å gjøre dette på akkurat Valentinsdagen, ler Eriksen.

– Vi tenkte: Hvorfor ikke? De hadde jo «drop-in-dåp» på Eidskog før jul. Og i år falt Valentinsdagen på en søndag, fortsetter hun.

Presten ser flere fordeler med Valentinsdagen som bryllupsdag:

– Jeg tror det kan være et ekstra insentiv til å gifte seg, at bryllupet ikke står på en hvilken som helst dag. Og så glemmer du ikke bryllupsdagen din. Det sørger handelsstanden for, humrer hun.

FORNYET LØFTENE: Bente Elisabeth Bjørnstad Ryen og Martin Ryen fra Sørum har vært gift i 41 år. De fornyet ekteskapsløftene sine på Valentinsdagen.

Fornyet løftene etter 41 år: – Det var veldig rørende

Siste par ut i Austmarka kirke søndag var Bente Elisabeth Bjørnstad Ryen og Martin Ryen. De ville fornye ekteskapsløftene sine.

– Det var veldig rørende. Jeg grein etterpå, akkurat som jeg gjorde da jeg giftet meg, sier Bjørnstad Ryen.

Når Vårt Land ringer sitter paret i bilen på vei hjem til Sørum.

– Når du har vært gift i over 40 år, så har du ikke bare hatt rosenrøde dager. Særlig nå i koronatiden har kirken vært savnet av mange og jeg tror folk trenger litt gladnyheter nå. Det er så mye fælt i nyhetene, sier Bjørnstad Ryen.

HØYTIDELIG: Prestene Elisbabeth Eriksen (t.v.) og Lovisa Jóns Ólafsdottir under seremonien der Bente Elisbabeth Bjørnstad Ryen og Martin Ryen fornyet ekteskapsløftene sine.

– Vi har gjort dette før, men det var noe helt annet nå

Hvorfor ville dere fornye ekteskapsløftene på Valentinsdagen?

– Jeg har kjent Elisabeth som er en sånn veldig ålreit og inkluderende prest, litt annerledes enn andre prester. Hun gjør en del ting for å få folk til å bruke kirken. Skulle vi fornye ekteskapet, så skulle det være med henne. Så da hun spurte på Facebook om noen ville være med, var jeg tidlig ute, svarer hun.

Nå anbefaler paret andre å gjøre som dem. For selv om seremonien var forkortet, så gjorde både den og det digitale møtet med presten og de andre brudeparene inntrykk:

– Vi har gjort dette før, men det var noe helt annet nå. Det var veldig høytidelig. Det var mer rørende enn vi hadde trodd, sier Bjørnstad Ryen.

Austmarka kirke
KIRKEN: Austmarka kirke ligger på Finnskogen, i traktene rundt Kongsvinger.

Skeptisk til trend med større og dyrere bryllup

Også en annen motivasjon spilte inn for arrangere en dag med drop-in-vielser «i skauen». I hvert fall for prest Elisabeth Eriksen.

– Mange tenker: «Vi har ikke råd til å gifte oss». Det har blitt en trend at man nå snart må ha 200.000 kroner på bok for å gifte seg. Du må ha et stort selskap, en dyr kjole og ditten og datten. Det er egentlig veldig trist. For det er ikke det bryllup handler om, sier hun.

– Bryllup handler om to mennesker som får komme til kirken og avlegge løfter til hverandre. Å få lov til å gjøre det i sin kirke og gå inn i ekteskapet med Guds velsignelse, er det noe fint ved, fortsetter Eriksen.

I GODE OG ONDE DAGER: Morten Dalbak og Camilla Lysholm under vielsen i Austmarka kirke.

«Jeg har ikke tenkt å gå noen steder»

Hun forteller at det var en blandet forsamling som giftet seg på Valentinsdagen.

Fra unge par, via de som hadde ventet til de hadde fått barn, til de som har ventet «i mange Herrens år og ikke sett poenget med å gifte seg». For ikke å glemme de som skal inn i ekteskap nummer to.

– Det fine med ekteskapet er at det styrker forholdet og gir det en ekstra trygg ramme. Det du implisitt lover er: «Jeg har ikke tenkt å gå noen steder». Hvis ikke det sies ut høyt, så bærer vi alle med oss en erfaring av at folk plutselig kan gå, sier Eriksen.

– Bra av kirken å gi oss denne muligheten

Drop-in-vielser er ikke et helt ukjent fenomen i Den norske kirke. I 2016 skrev Vårt Land om hvordan 20 par inngikk ekteskap i Lademoen kirke i Trondheim på én og samme dag.

– Jeg synes det er bra av kirken å gi oss denne muligheten. Det virket som at de andre parene syntes det var bra også. De kan sikkert gjøre det igjen, sier nygifte Camilla Lysholm.

Det blir nok ikke siste gang de holder åpent for drop-in-vielser i Austmarka kirke:

– Dette var stort også for oss i kirken etter et år med nesten bare gravferder. Vi snakket sammen etterpå: Dette blir ikke siste gang. Vi må gjøre det igjen, sier Eriksen.

Powered by Labrador CMS