Den norske kirke sier nei - vil ikke ha Smiths venner med i Norges Kristne Råd
BCC: Den norske kirke mener Brunstad Christian Church ikke bør få bli medlemmer fordi det «fortsatt hefter en del usikkerhet» om trossamfunnet. – Vi forholder oss til at det er Norges Kristne Råd som skal ta den endelige avgjørelsen, sier Berit H. Nilsen i BCC.

Den norske kirke (DNK) vil ikke at Brunstad Christian Church (BCC), også kjent som Smiths venner, skal bli medlem i Norges Kristne Råd (NKR). Det melder avisa Dagen.
NKR er en økumenisk paraplyorganisasjon for kristne kirker og trossamfunn. I år skal de behandle tre nye søknader om medlemskap, og det er i denne forbindelse at DNK har sagt nei til BCC, som er en av årets søkere. I dag er BCC tilknyttet NKR som observatør.
DNKs høringssvar: – Ikke overbevist
Når NKR skal behandle søknader om medlemskap blir alle av rådets medlemmer bedt om å gi høringssvar. I DNKs høringssvar om BCC, som er orienteringssak på Kirkerådets møte denne uka, sier de at de er usikre på BCC. Høringssvaret er signert av preses Olav Fykse Tveit og Berit Hagen, internasjonal direktør i Kirkerådet og Mellomkirkelig råd.
«Når Den norske kirke likevel er nølende til å anbefale medlemskap nå, skyldes det at det fortsatt hefter en del usikkerhet om Brunstad Christian Church», skriver DNK.
DNK skriver videre at de ikke er overbevist om at BCC har tilstrekkelig tillit blant andre kirkesamfunn på grunn av BCCs «reaksjoner på den kritikken som har framkommet i offentligheten og i media den siste tiden».
I fjor rettet NRK et kritisk søkelys mot BCC med dokumentaren «Guds utvalde». En stor del av dokumentaren handler om forholdet mellom ledernes private økonomi og menighetens. BCC mente de ikke hadde blitt gitt anledning til å bli hørt i saken, og svarte med en 30 minutter lang motdokumentar på sin egen nettside. Den hadde navnet Perception for sale, og hevdet blant annet at NRK og flere andre norske medier har latt seg lure av en organisert påvirkningsoperasjon av selskapet Psy-Group.
Etterlyser økumenisk profil
DNK sier de er fornøyde med BCCs rolle som observatør i NKR, men at de må ta enkelte grep for at DNK kan gi dem sin velsignelse. Blant annet etterlyser DNK dokumentasjon på BCCs økumeniske engasjement, ifølge Dagen.
NKR fremmer økumenisk arbeid, som er kristne kirkers arbeid for å gjøre synlig enheten mellom kristne.
BCC: – Vi forholder oss til NKR
Berit Hustad Nilsen, informasjonsleder i BCC, sier de har vært i dialog med NKR i forbindelse søknaden. Hun ønsker ikke å kommentere det DNK skriver i sitt høringssvar.
– Vi forholder oss til at det er Norges Kristne Råd som skal vurdere og behandle søknaden, og at de har sine prosesser på dette, skriver hun i en tekstmelding til Vårt Land.
DNK ønsker ikke å kommentere saken noe ytterligere. Det skriver kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig i en tekstmelding til Vårt Land.