Bevare kirkens egenart

Inger Kragh Nyhus mener Den norske kirke er et av få steder som ikke er styrt av «den kommersielle stoppeklokken». Dette vil hun kjempe for å bevare.

Inger Kragh 
Nyhus, nominasjonslisten.
Publisert Sist oppdatert

Hvem skal styre Den norske kirke de neste fire årene? Frem til kirkevalget 8. og 9. september presenterer vi den øverste kandidaten på hver av listene til bispedømmeråd og kirkemøte.

Navn: Inger Kragh Nyhus

Alder: 58 år

Liste: Nominasjonskomiteens liste

Bispedømme: Hamar bispedømme

– Kirka er en av de få plassene som ikke er gjennomsyret av den kommersielle stoppeklokken og tellemanien. Det er en viktig oppgave å sørge for at det forblir slik, sier Inger Kragh Nyhus, topplistekandidat for Nominasjonskomiteens liste i Hamar bispedømme.

Nyhus er 58 år gammel, gift og jobber som privatpraktiserende psykiater. Hun kommer opprinnelig fra Bornholm i Danmark, men har bodd i Norge siden 1985.

– Hva er din relasjon til kirken?

– Hele mitt liv har jeg tilhørt kirka, først i Danmark og fra 1985 i Norge. Jeg har vært aktiv kirkegjenger, har vært svært glad i å synge i kor i ulike sammenhenger og var også medlem i menighetsråd en periode. Har alltid hatt store glede av å høre til, av å delta på gudstjenester. Det er godt å bli stille, være lydhør, falle til ro i kirkerommet. Budskapet om Jesus og hans grensesprengende solidaritet berører meg alltid.

LES MER:

Bred livserfaring

– Hvorfor har du valgt å stå på liste?

– I vår ble jeg oppringt og spurt om jeg ville stille til valg til bispedømmerådet. Da svarte jeg ja, ganske umiddelbart. Jeg er politisk og organisatorisk interessert og har bla erfaring fra denne type arbeid i Legeforeningen. Min tanke var, at jeg gjerne vil bidra med å gjøre en jobb for kirka. Vi er et fellesskap og jeg er vant til å bidra.

Hvorfor skal folk stemme på deg?

– Mitt ønske er at bispedømmerådene blir bredt sammensatt av mennesker med ulike erfaringer og innfallsvinkler, slik at det oppstår fruktbare ­diskusjoner og gode beslutninger. Jeg representerer bred livserfaring, mye erfaring fra kirkelivet, sammen med bred organisatorisk erfaring. I tillegg har jeg vært leder gjennom mange år. Alt i alt er jeg trygg på at jeg kommer til å gå inn i arbeidet med engasjement og kraft – jeg kommer ikke til å skuffe dem som setter kryss ved meg.

Flyktig problem

– Hva ­mener du er de viktigste utfordringene for kirken i dag?

– Spørsmålet om hvilke utfordringer som er mest betydningsfulle for kirka er stort og ikke så lett å svare kort på. Store organisasjoner i samfunnet sliter med å få og å holde på medlemmer. Det gjelder kirka, idrettsforeningen, politiske partier osv. Vi flytter, vi er blitt mer flyktige. Dette er klart en utfordring for kirka, nå og fremover. I tillegg er kirka inne i en fase hvor det skal utformes nye organisasjonslinjer. Også disse endringene vil få stor betydning for den enkelte arbeider i kirka.

Powered by Labrador CMS