Sperret veien i klimaaksjon - fikk bøtene redusert med en tredjedel
DOM: Extinction Rebellion er uenig i dommen og mener bøtenivået i Norge er for høyt for fredelig sivil ulydighet.

Verken påtalemyndighetene eller aktivister fikk fullt gjennomslag i Oslo tingrett etter at fire klimaaktivister sto tiltalt. De fikk bot for å ha sperret en vei i Oslo sentrum, men retten reduserte bøtene fra 20.400 til 13.000 kroner, og aktivistene slipper å betale saksomkostninger.
Hovedgrunnen til reduksjonen er at retten mener politiet har brukt for høye standardsatser når de har bøtelagt aktivistene. Politiet benyttet seg av standardsatser for bøter for helg, selv om aksjonene fant sted på en hverdag.
53 skal i retten
Mandag 21. september gjennomførte organisasjonen Extinction Rebellion en klimaaksjon i Oslo. Som en del av aksjonen sperret de Ring 1 i Oslo sentrum for trafikk fram til aktivistene ble arrestert og fjernet av politiet. Totalt 54 aktivister ble arrestert den dagen, og enda flere ble bøtelagt. 53 av disse har ikke vedtatt boten fra politiet, og må møte i retten.
I starten av desember fikk de fire første aktivistene saken sin behandlet i Oslo tingrett. Samtlige ble under aksjonen i september ilagt en bot av politiet på 17.000 kroner etter å ha sittet 10-15 timer i arresten. Da saken gikk til retten, la påtalemyndigheten ned påstand om at bøtene skulle økes til 20.400 kroner, samt at aktivistene skulle betale saksomkostninger. Det fikk de ikke medhold i.
Aktivistene selv mente de burde frifinnes fordi de klimakrisen er så alvorlig at den krever drastiske virkemidler for å få oppmerksomhet rundt saken og føre til politisk handling. De påberopte seg nødrett, retten til å bryte loven når liv og helse står på spill. I tillegg fremhevet de at ytringsfriheten må stå sterkt og at høye bøter kan hindre andre i å aksjonere i framtiden, og dermed true demokratiske rettigheter.
Mener fortsatt bøtene er for høye
Extinction Rebellion er uenig i dommen.
– Straffenivået for fredelig sivil ulydighet er skyhøyt i Norge i forhold til andre land. Selv om bøtene ble redusert, er nivået fortsatt så høyt at det truer vanlige folks mulighet til å utfordre regjeringens farlige oljepolitikk, sier aktivist Annika Wattne Rodriguez, en av de fire som fikk boten sin redusert, i en pressemelding.
Retten ga aktivistene medhold i at klimakrisen er alvorlig og krever handling, men mener ikke det er en formildende i denne saken.
Aktivistene har mange handlingsalternativer for å få oppmerksomhet rundt klimaendringene, og kan derfor ikke kan påberope seg nødrett, skriver retten.
Aktivistene skal bestemme seg for om de vil anke dommen tirsdag.
Én million i bøter
Til sammen har påtalemyndigheten lagt ned påstand om bøter for over én million kroner for medlemmer av Extinction Rebellion etter aksjonene 21. september. Dommen i den første rettssaken tyder på at denne summen vil bli betydelig redusert.
Det er ikke klart når de resterende 49 aktivistene skal i retten for å få saken sin behandlet.